Joulukuun 3. päivä 2015

Tänään paperikalenterin luukun takaa löytyi pikkutipusia oksalla.

PB080008.jpg

Tiedättekös, että suolaa voi kasvattaa kiipeilemään?

PB080007%20%282%29.jpg

Kolme viikkoa sitten laitoin kahteen lasipurkkiin pohjalle merisuolaa ja kaadoin vettä sen verran, että suola juuri ja juuri peittyi.

PB080009.jpg

Joku sanoi, että se kiipeilee jo parissa päivässä, kun pitää lämpimässä tai polttaa sisällä tuikkua. Ei pidä paikkaansa! Ekan yön nämä purkit olivat lämpimän hellan päällä ja sitten sen vieressä. Ei se mitään kiipeillyt.

Mistään ei löytynyt tarkkoja ohjeita, mutta kun suola oli kuivaa koppuraa, eikä mitään tapahtunut, laitoin sille lisää vettä ja samalla vihreää ja punaista karamelliväriä. Ja taas ne saivat olla hellan reunalla lämpimässä. Eikä mitään tapahtunut, vaikka oli kulunut jo kaksi viikkoa!

Hermostuin jo todella ja kaadoin aina vain uudestaan lorauksen vettä niille. Ohuenohut kerros suolaa tosin peitti sisäpintaa, mutta ei se suola mitään liikkumaan lähtenyt, jökötti vain siellä purkin pohjalla.

Sitten otin järeät aseet käyttöön ja laitoin molempiin sisälle tuikun. Silloin se ohut kerros peitti myös tuikkujen pinnat, muttei mitään paksumpaa näkynyt.

Kun aloin pitää suolan kosteana, suola alkoi kiipeillä purkkien reunoille.

PB290003.jpg

Tässä on punaista väriä joukossa ja tuo on kuin sokerilla kuorrutettu.

PB290004.jpg

Vihreä suolakin on jo kiipeilemässä enemmän kuin ennen.

PB290007.jpg

Laitoin molempiin tuikut lämmittämään, kun ensin olin kostuttanut suolan siellä pohjalla. Tuntui ilkeältä poistaa loppuunpalaneet tuikkukupit, kun ne olivat ihan suolaisia ja piti pestä ennen keräykseen laittamista.

PB290005.jpg

Ehkä nämä jouluun mennessä muuttuvat kauniimmiksi ja saavat sen suolahuurrekerroksen aikaan koko matkalle purkin seiniä. Sitä odottelee

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89647