Sunnuntai-iltana alkoi lumisade ja se jatkuu yhä. Kun sataa kauan, vaikkakin heikosti, niin kertyyhän sitä lunta. Tällä viikolla pitäisi tulla ennusteiden mukaan 16 cm. Tonttu menikin juuri pihalle tämän talven ensimmäiseen lumenkolausoperaatioon. Saa ulkoilua, hyötyliikuntaa ja hoitoa migreeniinsä. Harmi, että on kaksi päivää tuullut aivan kamalasti ja kaikki kauniit lumikuorrutukset ovat puista poissa.

Eilen kävin tilaamassa kukkakauppiaalta punaisia ruusukkeita puihini. Haen ne joku kerta, kun ehdin ja muistan ja sitten laitan valaistuun puuhun koristeeksi. Niitten heijastimien lisäksi. Siitä se joulupuu sukeutuu.

Olenkohan tulossa vanhaksi, kun joululehdet eivät enää tunnu samoilta kuin ennen? Kaikki ovat kiiltävää paperia ja niin täynnä mainoksia, ettei niitä joulujuttuja tahdo seasta erottaa. Eikä siellä ole mitään uutta. Ainoa joulukuvasto, jonka mainoksen olen nähnyt, mainosti mustavalkoista(???!!!) tyylikästä(???? minusta tyylitön) joulua! Minkä joulun värit ovat musta, valkoinen ja harmaa??? Surujoulun?

Postimerkitkin ihan omituisia tänä vuonna, kuten niin monena vuotena nykyisin. Vuoden 2012 merkit olivat kauniit, lyhty lumessa ja joulukuusi. Sen jälkeen olen käyttänyt niitä kiiltokuvaenkeli-merkkejä ja amaryllistä niin kauan kuin sitä sai. Enkelimerkkejä hamstrasin viime tilauksessani postilta... Joulupukin omakuvamerkki olisi kaunis, mutta siinähän on lisähintaa. Läpikuultava lumihiutale oli aikoinaan kaunis, kun sen laittoi värillisen kuoren päälle. No, en ole enää vuosiin joulukortteja lähettänyt, kun ne eivät koskaan mene ajoissa perille, joten eipä noiden merkkien rumuus minua häiritse. Eniten häiritsee postissa se kysymys, miksen osta niitä joulumerkkejä. Miksi ostaisin, kun kauniimpiakin merkkejä on? Kuten kesäkukkakimput tai vaikka se uusi talvimerkki, jossa on punainen tupa. Ensi vuonna tuskin montaa korttia lähetän muutenkaan, kun postimaksut taas nousevat. Ja kakkosluokka poistuu. Ainoa asia, joka Postilla on ollut järkevä teko viime vuosina, on ollut tuo kakkosluokka. On voinut lähettää halvemmalla, kun on tiennyt, ettei tuo ykkösluokka toimi kumminkaan, joten miksi maksaa turhaan enemmän. Nyt se poistuu ja hinta nousee ykkösluokassa 10 senttiä ja kakkosluokkaan verrattuna 20 senttiä. Halventaisivat hintojaan kunnolla, niin ihmisillä olisi varaa jotain joskus lähettääkin!

Onneksi Posti ei ole enää ainoa kuljettaja, on Matkahuolto ja Postnord ja mitä DHL:iä niitä onkaan. Posti on hinnoitellut itsensä pois markkinoilta, mutta se kai on ollut tarkoituskin. Yrittävät päästä jakeluvelvoitteesta irti.

Että meillä ei ole mitään joulukorttientekovalvojaisia tms. Itse toki arvostan kaikkein eniten niitä kortteja, jotka on tehty itse ja mielelläni niitä vastaanotan, mutten enää jaksa askarrella mitään. Tein niitä vuosikymmeniä, joten eiköhän se minun osaltani riitä. Antaa nuorempien väkertää.

Yhtä asiaa en ole koskaan ymmärtänyt; miksi pitää lähettää joulukorttina omista lapsistaan tai lemmikeistään otettuja valokuvia? Ketä kiinnostaa sellaiset, jollei satu olemaan lasten mummi tai kummi? Ja mieluummin otan vastaan kauniin, kaupan valmiskortin kuin valokuvan kissasta, koirasta tai marsusta, joka raukka on puettu tontuksi tai laitettu johonkin koristekasan keskelle pönöttämään. Luonnoton, teennäinen kuva ei ilostuta ketään. Ja se kai on tarkoitus, että vastaanottaja saa hyvän mielen niiden joulutoivotusten lisäksi?

Vuosia, vuosia sitten olin mukana jossain joululahjavaihdossa. Siinä lähetettiin joulukuun puoliväliin mennessä jonkun tietyn summan arvoinen lahja jollekin. Ja jos halusi, sai käyttää kirppistavaroita tai itselleen tarpeettomia lisänä. Kierrätys kunniaan! Nyt näkyy sekin vaihto olevan ihan erilainen. Miten ihmeessä jotkut löytävät lokakuun ja marraskuun pakettiin joulua? Ja miksi se pitää lähettää osissa, eikä kuten ennen, yhtenä isona pakettina? Kalliiksi tulee Postin nykyhinnoilla lähettää monta pienempää pakettia, kun kaiken voisi pakata yhteenkin ja lähettää oikeana joululahjana. Mutta maailma muuttuu. Kaikki eivät vain halua muuttua sen mukana. ;) Onnekseni en ole erehtynyt noihin vaihtoihin viime vuosina, jos jo elokuussa pitäisi ruveta katselemaan ja kyselemään vaihdon perään, jonka tarkoitus oli ennen olla joululahjavaihto, eikä mikään kodinsisustus-, leivonta- tai askarteluvaihto ennen joulua. Vaikka olen jouluihminen ja meillä on joulu esillä osin ympäri vuoden, en sentään halua joululahjoja lokakuussa. Tai ehkä ne eivät enää olekaan joululahjavaihtoja, vaan joulunvalmisteluvaihtoja.......

En ole löytänyt sitä vaaleanpunasävyistä joulukelloliinaa mistään. Olen varmaan kätkenyt sen jonnekin kodinhoitohuoneen laatikkoon joulun jälkeen, sillä joululaatikoissa se ei ollut. Eikä punatähtinen valkopohjainen, jonka toinen puoli on joulunpunainen ja kellokuvioinen. Täytyy jatkaa etsintöjä.

Tämän päivän joulukoriste oli kullanvärinen kellopari rusetteineen, jonka laitoin avaintaskunaulaan roikkumaan. Sain Tonttu-Neloselta joskus äitienpäivälahjaksi puisessa tangossa roikkuvan taskun, jossa lukee painettuna Äidille ja tasku on kuvioitu painetuin sinivuokoin. Siinä säilytän autonavaimia ja radio/soittimen etupaneelia.

Jospa nyt lähtisin etsimään sitä vahakangasliinaa keittiön pöydälle.

Lumista päivää!

© 1347700811_img-641e5e7c0c093664f677b1976

90789