Edelliset luukut täällä yhdellä sivulla.

21. joulukuuta 2016

PA310055.jpg

Marraskuussa lintujen talviruokinta oli jo menossa ja punatulkut tulivat kertomaan lumimyräköistä.

PB040001.jpg

Pakkanen alkoi jäädyttää veden kansia.

PB070002.jpg

Tänne alkoi ilmestyä pikkuhiljaa lisää koristeita.

PB070004.jpg

Kaikilla ei ollut silloin vielä omaa paikkaansa, mutta suunnitelmia sitäkin enemmän.

PB090002.jpg

Marraskuun puolivälissä sininen hämärä lisääntyi.

PC120004.jpg

Lintulaudalla ja -talossa on kova kuhina. Punatulkkuja, sini-, tali-, hömö- ja lapintiaisia, viime viikolla oli kaksi urpiaistakin. Tuo kuva on otettu viime viikolla, kun vielä oli lunta oksilla.

Isäntä-Tonttu katsoi eilisaamuna jäälinnan raunioita takapihalla. Olivat seinät yhä pystyssä. Aamupäivällä hän kävi niitä katsomassa ja sanoi siellä olevan nyrkinmentäviä aukkoja jäätiilien välissä.

Emäntä-Tonttu ei uskaltanut vieläkään katsoa, alkoi leipoa. Juotti hedelmiä kipossa pari tuntia ja teki sitten hedelmäkakun ja täytekakkupohjan. Huomasi, että kakunkoristeet ovat yhä tekemättä, mutta ehtiihän tässä, tuumasi hän.  Jatkoi keittiönpöytää yhdellä jatkopalalla joulua varten ja vaihtoi pöytäliinan, järjesteli kynttilöitä ja kukkia. Nuuhki hyasintteja.

PC200009.jpg

Vihdoin myöhään iltapäivällä hän otti kepin avukseen, että pysyy jäisellä pihalla pystyssä ja käveli takapihalle katsomaan. Seinät pysyvät kasassa, koska kaikki jäätiilet ovat laihtuneet yhtä paljon, joten mikään ylempi ei paina alempaa liikaa. Mutta kyllä ne ovat surkea näky. Silti hän sytytti siihen valot ja pimeässä ei niin huomaa niitä aukkoja. Jos tulee lumiukkokelejä, hän aikoo paikata linnanrauniot. Jos se pysyy silloin vielä pystyssä. Ja tekee lisää tiiliä, että voi tehdä uusia kerroksia sulaneiden jatkoksi.

Mielessään hän jo teki kolmiomaisia muotteja, joihin voisi latoa tiilet ja sitten roiskia vettä lisäksi, jotta siitä tulisi sileä seinäke.

PC200011.jpg

Illalla Emäntä-Tonttu alkoi pyöritellä käsissään servettejä ja niistä tuli kukkia. Hän kahlasi pihan lumikinoksissa ja haki pari kuusenoksaa, joihin kiinnitti ne.

Taitaa Piilopirtin lumikenkäilyt jäädä tekemättä, kun on jäätä joka paikassa ja kuka ties lämmin sää sulatti suotakin ja ne ojat, jotka ovat matkalla. Paras olla varovainen ja odottaa parempia ilmoja.

♪♫...Kolme yötä jouluun on, laskin itse aivan äsken....♫♪

arviiti2.jpg