Edelliset luukut täällä yhdellä sivulla.

3. joulukuuta 2016

P1240020.jpg

Tammi-helmikuussa satoi tosi paljon lunta. Oli sinisiä iltapäivän hetkiä, kun Emäntä-Tonttu laittoi minut toppatakin huppuunsa tai taskuunsa ja hiihti ison pellon ympäri tekemällään ladulla. Sitä piti yhtenään avata eli hiihtää ympäri, kun aina vain tuli lisää ja lisää lunta. Ja jollei satanut lunta, oli pakkasta ja kaikkialla kuuraa.

P2010029.jpg

Kaksi kertaa pääsin pitemmällekin hiihtomatkalle mukaan.

P2010046.jpg

Erään harjun päällä on laavu, jossa keitettiin lumesta teevettä ja syötiin korppuja. Kuunneltiin hiljaisuutta ja nautittiin maisemista.

P2010073.jpg

Aurinko oli jo laskenut, kun lähdimme paluumatkalle. Oli kaunista.

P3070001.jpg

Toinen hiihtomatkani oli ihan toisella suunnalla. Hiihdimme moottorikelkan jälkeä pitkin metsään, suolle, kiersimme järven ja sitten olimme pienessä hirsimökissä, jonka ikkunoita koristivat kuurankukkaverhot. Sielläkin laitettiin tuli rätisemään kamiinaan ja juotiin teetä.

Tulesta tulikin mieleeni eilinen, kun puuliesi putsattiin, kuten aina kuun alussa. Minäkin sain olla mukana, joskin sain siitä hommasta nokisen nenän. Emäntä-Tonttu laittoi lieden pintaan jotain mustaa ainetta pienenpienellä rätillä ja se haisi omituiselta. Ja sitten se vasta haisikin, kun hellapesään laitettiin tuli ja se lämmitti hellan pinnan! Mutta Emäntä-Tonttu oli niin ylpeä, kun nokisutari viime käynnillä kehui, että näkee, että tätä liettä on hoidettu.

Kun isäntäväen silmä vältti, minä otin rätin käteeni ja pesin kaikki köökin huonekalut, putsasin hyllyt ja tavarat. Sitten hain höyrypesurin ja pesin ovet ja seinät sekä lattian. Kyllä nyt on puhdasta. Kelpaa joulun tulla. Ainakin keittiöön. ;)

Keskiyön aikaan jouduimme ajamaan kaksi poroa pois talon nurkalta, kun ne alkoivat kaivaa siinä nurmikkoa ruuakseen. On se kummaa, kun niitä ei ruokita omissa aitauksissaan. Kyllä Joulupukin Petteri-porokin on omassa pilttuussaan ja saa sinne sapuskansa. Ei sitä viedä naapureitten pihoille syömään. Soo, soo, porot, ei saa olla tuhmia! Me tontut kyllä merkitsemme kirjaan kaikki tuhmeliinit! Porotkin.

Luulenpa, että minun täytyy nyt mennä köökin puolelle. Rapinoista päätellen siellä aletaan tehdä ties monennettako piparitaikinaa ja siihen minun on ehdottomasti päästävä mukaan. Ette sitten kerro Emäntä-Tontulle, että käyn salaa nostamassa kattilan kantta ja maistelemassa taikinaa. Hys, hys!

arviiti2.jpg