P1160004.jpg

Meillä on tämän päivän satanut räntää. Ja sataa koko ajan lisää. Mutta saatiin tänään autoon talvitassut ja -huoltokin tehtyä. Mitä nyt menomatka aiheutti pieniä jännitysmomentteja ajaa kesärenkailla 50 km räntäsateessa ja loskassa viittäkymppiä. :)

Onneksi hain eilen kaadettujen kuusten oksat saavissa kuistille, että saan väkertää niistä sankarihaudoille jotain. Ja kuistin reunoille kanervakoristukset laatikoihin. Eivät jää lumen alle ja jäädy maahan kiinni.

Mannen-vuori kuulema uhkailee taas. 11 kivivyöryä viime yönä. Enkä minä tiedä vieläkään, mikä osa siitä meinaa romahtaa.

Täytyy sanoa, että on meitä ihmisiä moneen lähtöön. Kun olimme kotimiehinä ja isäntäväki palasi, laitoin pihalle lyhtyihin kynttilät ja sytytin valot pensaisiin. Siis niitä tuikkuketjuja. Minusta on paljon mukavampaa tulla kotiin, kun piha on kauniisti valaistu ja tuntuu, että Sinua odotetaan. Eikö mitä, eräs immeinen tuli myöhemmin ja nyrpisteli nenäänsä sanoen, että hyi! kuinka joku on laittanut jouluvalot päälle. Jouluvalot?? Itse asiassa, ainoat jouluvalot, jotka ikänään olen nähnyt, ovat olleet hänellä. Punaiset joulutähtikukat. Kaikki nuo valot puissa ja pensaissa ovat valoketjuja, värivaloketjuja, talvivaloja, tunnelmavaloja, puutarhavaloja, juhlavalaisimia ja mitä lie, mutta eivät jouluvaloja!

Onneksi kaikkialla Joulupukinmaassa ei eletä enää pimeällä keskiajalla, vaan tässä kylässä ihmiset ovat huomanneet, kuinka valot piristävät sekä pihapiiriä että ihmismieltä. Niinpä täällä on jo syyskuusta lähtien laitettu valoja koristeiksi. Nythän niitä on tarvittukin, kun on ollut mustaa, pimeää ja synkkää!

Itse ihailen aina erästä pihaa, jossa pensaat näyttävät siltä kuin tähtiä olisi sinne pudonnut, kun valot tuikkivat pimeässä. Ohikulkijatkin tietävät olevansa meidän kylässämme, kun pimeässä ja sumussa ajavat ohi ja näkevät valot. Eräskin pariskunta sanoi, että oli niin pimeää joka kylässä, mutta kun tultiin meille, pimeässä loistivat kauniit valot ja heti tuli parempi mieli. Ja tiesi oman kotikylän pian tulevan, vaikka pitikin ajaa välillä kolmeakymppiä sankan sumun takia.

Kuinka kaunis tämäkin kylänraitti on kuukauden päästä, kun ihmiset alkavat kaivaa lisää vinttien laatikoita ja laittavat kaikki valot pihapuihin ja -pensaisiin! Ensi viikolla tulevat suurimmaksi osaksi tämän vuoden valot kauppoihin.

Mutta annetaan kaikkien kukkien kukkia. Toiset haluavat olla mörköjä pimeässä, toiset nauttivat kauneudesta ja valoista.

Kunpa nyt muistaisin käydä rautakaupassa ja kirppiksellä ostamassa muutamia tiettyjä astioita, että saan helpommin tehtyä lumilinnan, jossa on loistavat ikkunat. Jäätiilien tekeminen on liian työlästä ja menee aivan hukkaan, jos tulee viime talven kaltainen lämmin talvi, joka yhtenään sulatti seinät. Tänä vuonna on keksittävä jotain erilaista ja helpompaa. Helpompaa tehdä ja korjata.

Siihenkään ei mene enää kauaa, kun Sirkkaan tulee joulukuusi. ;)

Tai Lordin aukiolle. Siellä Joulupukin pääkaupungissa laitetaan muistaakseni 09.11. 150 joulukuusta kaupungille. Täällä muitakin kameroita.

Eikä sovi unohtaa Pajakylää.

© 1347700811_img-641e5e7c0c093664f677b1976

92515