P1280006.jpg

Nyt se on ratkaistu: tilasin pinkkejä, roosan- ja fuksianvärisiä kimalteita ja paljetteja ja teen ne joulupallot itse ensi joulun kuuseen. Vielä pitää ostaa palloja, jotka voi liimata, koristella ja lakata....

Oli pakko tilata jo nyt, sillä ensi kuussa ei enää saada paketteja kotiin, kuten tähän asti. Postin Valtakirjalla kotiinkanto-palvelu loppuu haja-asutusalueillakin ja koko "palvelu" siinä laitoksessa on nykyään pelkkä vitsi. Jouluna ei saanut kortteihin joulupostimerkkejä asiamiespostista, kun niitä ei ollut enää ja tarjottiin vain 1,40 euron merkkejä. Sain sentään ostettua 50-, 20- ja 5-senttisiä merkkejä ja tehtyä niistä sen 95-senttisen yhdistelmän. Mutta on se kummallista, että tarjottiin vain kalliita merkkejä sen sijaan, että oltaisiin otettu se oikea maksu, kerätty joulupostit erilliseen laatikkoon ja lähetetty pääpostiin tjms. ja kerrottu, että nämä on maksettu, mutta meillä ei ollut enää joulumerkkejä. Nyt, kun ekaa kertaa varmaan 20 vuoteen päätin lähettää joulukortteja, en saanut niihin edes jouluisia postimerkkejä! Että eipä taas pariinkymmeneen vuoteen tee mieli kokeilla...

100 vuotta sitten posti kulki paljon varmemmin perille, vaikka se kuljetettiin kävellen, polkupyörällä, veneellä, hevosella ja porolla! Nykyään postia ei tahdo saada ajoissa, vaikka on lentokoneet, junat ja autot!!??!! Miten se on mahdollista??

Olisi varmaan aika palata entisiin tapoihin tässäkin asiassa. Mutta onko se ihme, ettei posti kulje, kun sitä pitää kuljettaa pitkin maata edestakaisin sinne tänne, vaikka suorin tie olisi nopein? Kun kaiken postin on pakko matkustaa ensin etelään jonnekin lajittelukeskukseen, vaikka se yksi kortti tai kirje olisi matkalla naapurikylään ja sen voisi laittaa ohimenevän postiauton kyytiin ja viedä perille. Mutta ei, se pitää viedä täältä Ouluun, sieltä Rovaniemelle, sitten lajittelun hoitavaan kirkonkylään ja sitten toiseen ja vasta sitten sen matka luoksemme alkaa. Kyllä sille hintaa siten saadaan. Järjen käyttö olisi sallittua Postissakin!

P1250002.jpg

Perhosamaryllis Gervase avaa jo toisen kukkavanansa nuppuja. En vain uskalla siirtää sitä minnekään keskemmälle huushollissamme, ettei se ota nokkiinsa. Sitä kun hoidetaan samoin kuin kliiviaa, jota ei myöskään saa käännellä. Valon pitää tulla aina samasta suunnasta.

Kolme hyasinttia on yhä ikkunalla vihreine lehtineen. Kunhan ne alkavat lakastua, ne pääsevät tiskipöydän alakaappiin odottamaan kesää ja pääsyä mökkipihan multiin.

Keittiön ikkunassa on jouluruususalusiini ja pöydällä valkoinen punatähtinen liina, mutta ehkä tällä viikolla vaihdan ne keväisiin. Kynttilälyhdyssä on keväänvihreä kynttilä palamassa iltaisin ja samansävyiset lautasliinat ovat vallanneet lautasliinakotelon joululta.

Päivä pitenee joka päivä, joten kynttilä- ja valonpolttoaikaa on yhä vähemmän. Harmi! Kestää taas pitkään ennen kuin saa nautiskella hämärästä ja pimeästä, ihanasta kaamoksesta. Mutta pitää varmaan ajatella niin, että saa hiihdellä, lumikenkäillä, potkutella jne. Ja kunhan kesä tulee, pääsee mökille pihahommiin, istumaan nuotion ääreen ja kuuntelemaan taas luontoa ja varsinkin kosken kohinaa.

Josta tulikin mieleen, että menen katsomaan, joko punatulkut, tintit ja mustarastas ovat tulleet pihaamme aterialle.

Pakkasterveisin

© 1347700811_img-641e5e7c0c093664f677b1976

93839