Hyvää joulua koko vuoden!

  Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Aloita siis jouluvalmistelusi heti tammikuun alussa. Kierrä alennusmyynneissä ja osta varastoon lahjoja, joulupaperia, paketointinauhaa, pakettikortteja, joulukortteja, jouluisia tarroja, joulukoristeita, liinoja, köynnöksiä, valoja, kynttiläsarjoja, kynttilöitä, silkkikukkia, kaikkea mitä seuraavana jouluna voit tarvita. Heti joulun jälkeisistä ale-myynneistä saat ne puoli-ilmaiseksi. 

Tammikuussa voit myös helposti tehdä osoitemuistion. Kun poistat saamasi joulukortit näkyviltä, kirjaa lähettäjien nimet ja osoitteet osoitekirjaan, joka on vain korttien lähettämistä varten. Siihen voit jokaisen nimen viereen tehdä pienen taulukon, jossa on kaksi pientä lokeroa jokaista vuotta varten (omassani on tilaa 10 vuodelle). Ruksaat sitten sen nimen ja vuoden, kun saat kortin tai lähetät kortin. 

                                                                    L  S

Näin esim. Maija Meikäläinen, Hki  -02  x  x  

L= lähetetty kortti, S= saatu kortti. Muistiosta voit seurata, ketkä unohtavat Sinut vuosi vuoden jälkeen :(  tai merkata siihen ne, jotka ovat poistuneet keskuudestamme. Siihen voit kirjata vuoden mittaan myös muuttuneet osoitteet, siviilisäätyä vaihtaneitten uudet nimet yms. Pidä muistio helposti saatavilla kirjoituspöytäsi laatikossa, jotta myös muistat sen tietoja täydentää ja korjata.

Laita varastoosi tai jonkun kaapin perälle iso laatikko, johon keräät kaikkea mahdollista lahjaksi kelpaavaa tavaraa ja esinettä.

Juhannukseen mennessä teet sitten kevään mittaan listan henkilöistä, joita aiot muistaa. Kirjaa listaan ylös ideasi heti, kun keksit jollekin sopivan lahjan. Ja sitten voitkin juhannuksen jälkeisissä kesäaleissa kulkea lista kädessäsi ja hankkia lahjoja laatikkoosi. Loppukesästä täydennät alen lopetusmyynneistä lahjat niillekin, joille et vielä ole sitä löytänyt.  

Kesän herkkuja voi säilöä jo jouluakin silmällä pitäen. Erikseen pakastaa komeimmat marjat ja kirjoittaa myös kanteen, että joulumarjoja. Voit myös säilöä niitä lahjoiksi. Keräät pitkin vuotta kauniita ja erikoisia lasipurkkeja, kenties koristemaalaat niitä, teet niille kirjaillun hatun tms. Koko ajan voit valmistautua jouluun.

 Syys-lokakuussa iltojen pimetessä voit sitten aloittaa paketointiurakan, ellet tee sitä sitä mukaa, kun lahjoja hankit. Mikäli paketoit ne heti ostettuasi, laita sen päälle jouluinen tarra, johon kirjoitat vastaanottajan nimen. Rusetit ja nauhat on parasta laittaa vasta juuri ennen joulua, etteivät ne ruttaannu. Tai sitten Sinulla on oltava pitkät hyllyt varastointia varten. :))

Paketoinnissakin voit ajatella vastaanottajan mieltymyksiä niin paperin aiheessa kuin värissäkin. Lahja tuntuu paljon henkilökohtaisemmalta, kun se on tehty ajatuksen kera.

Lokakuussa otat sitten osoitemuistiosi esiin ja lasket, montako korttia ja kirjekuorta tulet tarvitsemaan. Mikäli teet kortit itse, alat leikata koristesaksilla korttiaihioita tai muita tarvittavia kuvioita. Hankit askarteluliimaa, kiillettä, pumpulia, huopaa, pitsiä tai mitä nyt ikinä kortteihisi aiot käyttääkin.  Itse teen jouluksi yhtä aihetta, mutta eri värein vastaanottajan mukaan. Esim. enkeli erivärisillä pohjilla ja erivärisin hiuksin ja mekoin. Myös reunojen koristelu voi olla erilaista. Jotkut pitävät krumeluureista ja toiset yksinkertaisemmista kuvioista. Yritän ottaa ne huomioon tehdessäni. Kun korttiaihiot ovat valmiit, koristelen ensin reunat kaikista korteista. Sitten liimaan tai piirrän aina yhden asian kerrallaan jokaiseen korttiin. Esim. ensin liimaan kaikki enkelimekot, seuraavaksi kaikkien siivet, sitten päät, sitten hiukset, sitten piirrän kasvot, seuraava työvaihe on koristelu eli kiille yms.  Tämän jälkeen kirjoitan kirjekuoriin nimet ja osoitteet. Viimeisenä työnä kirjoitan erivärisin mustekynin joulurunon ja toivotukset. Yritän myös laittaa jonkin lyhyen henkilökohtaisen viestin jokaiselle ja laitan kortin kuoreen. En sulje ennenkuin itsenäisyyspäivänä, jolloin yleensä on postitusurakkani, kun ei sitä kutsua presidentinlinnaankaan ole kuulunut.....  

Lokakuun lopulla hankit joulukukat hyötämistä varten. Voit jo suunnitella jouluisten kukka-asetelmiesi värit. Itse valitsen joka jouluksi jonkun väriteeman. Siten saa vaihtelua, eivätkä joulut tunnu toistolta. Jos haluat muistaa ystäviä ja sukulaisia kukin, varaa sipuleita tarpeeksi. Muista myös ottaa selville mahdolliset allergiat. Monet ovat nimittäin erittäin allergisia hyasintille, niin hyvälle kuin se tuoksuukin. Harmillista....

Marraskuun viimeisenä perjantai-iltana on meidän pikkujoulumme, jolloin tuomme sisään pikkujoulukuusen. Siitä alkaa joulun rakentaminen. Joka päivä tuon esille yhden joulukoristeen.

Joulukuun alussa tarkistan, että olen tehnyt kaikille kortin. Yleensä kannattaa tehdä pari ylimääräistä korttia, jos viime hetkellä tulee mieleen joku uusi tuttava vuoden varrelta. Ja siis 06.12. kenties joihinkin kuoriin lisään kirjeen tai valokuvia, suljen kuoret, liimaan postimerkin ja postitan.

Pikkujouluihin leivon ensimmäiset tortut ja piparit. Itsenäisyyspäivän jälkeen aloitan kuivakakkujen leipomisen, että ehtivät maustua kunnolla. Ja tarvitaanhan niitä 09.12. nimpparikahveillanikin. ;)

Lucian-päivän tienoilla on piparitalkoot lasten ja heidän kavereittensa kanssa. Jokainen saa myös ison sydämen, jonka koristelemme värikkäin sokerikuorruttein. Hyvänä apuna ovat pienet lääkeruiskut, joilla on helppo koristella pieniäkin kuviokohtia. Älä siis heitä ruiskuja pois lasten sairastamisen jälkeenkään. ;))   (Ne käyvät kesällä myös vesipyssystä.)

Isompaa joulusiivousta en edes tee, sillä miksi turhaan tuhlata aikaa ja energiaa sellaiseen työhön, jonka tulosta kukaan ei näe? Kuka näkee jouluvalojen hämäryydessä, ovatko kaapintaukset pölyttömiä tai onko korkeimman kaapin päältä pölyt pyyhitty tai onko ikkunanväli nyt varmasti puhdas? Joulu tulee ilman turhaa työtäkin. Siivoan silloin kuin siltä tuntuu. Elämässä on tärkeämpääkin tekemistä kuin juosta jokaisen pölyhiukkasen perässä. Senkin ajan voi käyttää vaikka yhdessäoloon.

Joulupöytään ei kannata hankkia liikaa herkkuja tai sellaista, josta kukaan ei oikeasti pidä, vaikka sitä yleensä joulupöytään hankitaankin. Joulupöytä voi olla ihan yksilöllinen, meidän perheen joulupöytä, jossa on meidän perheemme herkkuja. Ei siis välttämättä niitä, joita katsotaan joulupöytään kuuluviksi. Tästä ´jouluruokapakosta` olemme onneksi päässeet lukuisten allergioidemme takia, joten siitä on jo muodostunut ihan meidän perheen ikioma herkkupöytä. Ilman livekalaa tai kalaa yleensäkään, ilman peruna- tai maksalaatikkoa jne.

Meidän jouluumme kuuluu useammin poronpaisti tai käristys kuin kinkku. Meillä syödään lanttu-porkkanalaatikkoa ainoana laatikkoruokana, eikä luumuista tai rusinoista ole tietoakaan pähkinöistä puhumattakaan!

Joulusta voi tehdä ihan oman perheen jutun ilman ulkoisia paineita.

Mikäli pakkasta on joulukuussa, olemme tehneet heti kuun alusta alkaen jäälyhtyjä ämpärissä. Suurimman osan värjäämme punajuurisäilykkeen liemellä (jota siis säästän isossa purkissa koko syksyn sitä mukaa, kun punajuuriviipaleet loppuvat) tai lisään murskattua vesiväriä tai elintarvikeväriä. Alkujäätymisen aikana astian vettä kannattaa käydä usein sekoittelemassa, ettei väriä ole valmiissa lyhdyssä sitten ainostaan yhdessä kohtaa. Kun yksi lyhty valmistuu, kaadan jäljellä olevan veden seuraavaan ämpäriin ja lisään vettä. Näin jokainen lyhty on aina vaaleampisävyinen kuin edellinen. Joskus taas teen toisinpäin ja lisään ´väriä`.

Viime vuonna jäädytimme erivärisiä jäätiiliä litran maito- ja mehupurkeissa ja kokosimme niistä linnanseinän, jonka takana tuikut ja ulkotulet paloivat. (Purkit voi repiä pois jäätiilen ympäriltä.) Kesäkukkia varten portaiden pielessä olleet isot kukkaruukut saivat kannateltavikseen ihan tavalliset lumipallolyhdyt koko talveksi. Joka ilta siellä paloivat pienet tuikut.

Kun kortit on lähetetty, lahjat valmiina odottamassa aattoa, pullat ja herkut valmiina, vähän siivoiltu tilaa joululle, lyhdyt, värivalot, kynttilä- tai tuikkuketjut aseteltu paikoilleen, koristeet etsitty ja osin laitettu paikoilleen seinille, kattoon yms. ja on pari päivää aikaa aattoon.... Silloin tehdään kukka-asetelmat valmiiksi kynttilöineen. Se on viimeinen sotkuinen työ ennen joulua, joten on loppusiivouksen aika.

22.12. leivon vielä joulukakkupohjan ja täytän sen. Tuomme kuusen sisään ja koristelemme yhdessä illalla lasten kanssa. Kun kello on keskiyön ajassa, meidän joulumme on valmis alkamaan. Ensimmäiset onnittelijat tulevat yleensä silloin tai soittavat. Joku varmaan ihmettelee..... Mutta kun on aatonaattona syntynyt ja silloin synttäreitään viettää, on parasta olla vähän etuajassa. Muutoin juhlapäivä kuluisi joulutohinoissa, eikä tuntuisi juhlalta. Siksi aikoinaan siirsin joulumme valmistumisen aikaisemmaksi. ;)

Aatonaatto vietetään ystävien ja sukulaisten kanssa kiireettömästi nautiskellen kakunkoristelun jälkeen. Illalla laitetaan kinkku yöksi uuniin, jos on kinkkuvuosi vuorossa. Muutoin vasta aattoaamuna poronpaisti sukeltaa sinne katajanmarjoineen.

Aattoaamuna syödään riisipuuroa ja jännätään, kuka saa mantelin ja onnea koko vuodeksi. Tai meillä sen saa kaksi tai kolme henkilöä riippuen juhlijoista eli tehdäänkö puuroa veteen, laktoosittomaan maitoon ja/vai täysmaitoon.

Aamupäivällä aloitetaan joulupöydän kattaus ja kun kaikki on valmista, syödään. Sitten käydään saunassa, kenties iltahämärissä hautausmaalla ja ollaan yhdessä.  Valvotaan niin kauan kuin jaksetaan ja syödään aina kun haluttaa.

Joulutonttu tuo lahjat milloin sattuu. Joskus aamuhämärissä, joskus kesken ruokailun, saunamatkan aikana tai vasta illalla. Joulumuoria olemme vuosikaudet odottaneet, muttei häntä ole näkynyt. Periaatepäätös jo lasten syntyessä oli, ettei heitä pelotella millään pukilla, joten siksi vain tontut ovat käyneet oven välistä lahjat heittämässä sisään.

Meillä pikkujoulutonttu tuo ensimmäiset pikkupaketit kuusen alle. Joulun jälkeen niitä ilmestyy sinne milloin kellekin aina loppiaiseen asti (=hyödynnetään joulun jälkeisiä alennusmyyntejä). Ne ovat niitä pukin pulkasta pudonneita lahjapaketteja, jotka löytyvät vasta joulun jälkeen hangesta.

Joten joulua voi pitkittääkin. :))

Tässäpä tämä meidän joulumme on tiivistettynä kertoen. Toivon mukaan vinkeistä on apua joulujenne valmisteluihin.

Hyvää joulua!

(Tämä kirjoitus on joululta 2002)

 

29.10.2012