12.12.2003 kalenteriluukussa olevia pelejä voi pelata joulun jälkeenkin. Itse olen jäänyt koukkuun joulutetrikseen ja mah jongiin :)))

Selaimestasi riippuen jotkut kuvat eivät kenties näy kuin tyhjinä kehyksinä Klikkaa silloin hiiren oikeaa korvaa ja sitten kohtaa Näytä kuva. Mikäli kuva ei vieläkään näy, se on joko poistettu tai selaimesi ei anna sitä näyttää. Poistan tyhjät kehykset säännöllisesti, jos niitä ilmaantuu.

         30.11.2003  

  

Ensimmäistä adventtikynttilää ihaillen, Hoosiannaa kuunnellen ja lumisadetta toivoen julistan täten vuoden 2003 joulukalenterin avatuksi!

Edelleenkään en ota vastuuta omituisen kalenterini sivuilla mahdollisesti esiintyvistä teknisistä ongelmista. :)

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Poistetut runot löytyvät vasemmalta luettelosta kohdasta Kootut joulurunot vuosien varrelta.

Huomiseen!

01.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Kinuskinekut

2 dl kuohukermaa

2 dl sokeria

4 rkl voita

vaniljatanko

Kiehauta kerma ja lisää se ruskistetun sokerin joukkoon paistinpannulle. Kun seos sakenee, lisätään voi ja annetaan kiehahtaa.Kaada seosta paperitötteröihin ja anna kovettua kylmässä.

Päivän kasvi

Kerää luonnosta tai kukkapöydältäsi kuivuneita lehtiä ja spreijaa ne kulta- tai hopeamaalilla. Käytä niitä pakettien, hillo- ja sillipurkkien päällä koristeena tai jouluisessa kranssissa tai vaikkapa lautasliinarenkaassa ja paikkakortin reunassa.

Jouluvinkki

Kun panet kakkutaikinaan kuivattuja hedelmänpaloja, niin ravista niitä ensin vehnäjauhojen kanssa pussissa. Näin ne levittyvät tasaisesti kakkutaikinaan.

Päivän resepti

Riisivanukas 8:lle

2 dl puuroriiisä, 4 dl vettä, 1 l maitoa, 3/4 dl sokeria, 1 rkl vanilliinisokeria, hiven suolaa, 8 liivatelehteä, 6 dl kuohukermaa

Keitä suurimot puolipehmeiksi vedessä. Lisää maitoa vähitellen keitokseen, kunnes saat löysän ja sileän puuron. Mausta se sokerilla, vanilliinisokerilla ja ripauksella suolaa. Sekoita puuroon myös liivatelehdet, jotka ovat saaneet liota kylmässä vedessä. Puserra niistä vesi pois ja sekoita, kunnes ne liukenevat kuumaan puuroon.

Jäähdytä puuro, vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää puuroon. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdottuun vuokaan (n. 2 l) ja pane hyytelö jääkaappiin hyytymään vähintään 4 tunniksi. Kumoa se kauniille tarjoiluvadille ja tarjoa hienon hillon tai hedelmäsoseen kanssa.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Tavataan taas huomenna!

 

02.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Kahvikaramellit

250 gr jauhettua kahvia

5 dl vettä

650 gr sokeria

1,5 dl kermaa

Kiehauta kahvi vedessä, siivilöi vesi kulhoon. Lisää sokeri ja kerma ja keitä seosta, kunnes se sakenee.

Kaada voidellulle pellille ja leikkaa jäähtyneenä neliöiksi.

Päivän kasvi

Käpyjä voit spreijata erivärisiksi ja käyttää monenmoiseen askarteluun. Kranssiin, köynnöksiin, pakettikoristeena, asetelmissa jne.  Mutta teepäs niistä joulukukkia! Liimaa kävyn avautuneisiin suomuihin punaisia huopapaloja, jotka ovat vähän suomuja suurempia. Ylimmäiset voit jättää semmoisikseen tai sutia maalilla tai kimalleliimalla. Alimmaisten suomujen alle voit liimata vihreästä huovasta lehtiä. Käyttötarkoituksesta riippuen, liimaa kukka pitävällä liimalla johonkin oksaan tai pujota ohutta rautalankaa varreksi alimmaisten suomujen ympäri.

Lisää käpyaskartelua  http://www.enchantedlearning.com/crafts/Pineconetree.shtml

                                                http://www.amazingmoms.com/htm/christmas_crafts__1.htm

                                    (toimimaton linkki poistettu 12.11.2007)      

               

Jouluvinkki

Voi- ja murotaikinaleivonnaiset kohoavat komeiksi, jos jäähdytät ne hyvin ennen paistamista.

Päivän resepti

Mausteinen piimäkakku  munaton ohje

2 dl fariinisokeria, 1,5 tl kanelia, 1 tl kardemummaa, 1 tl inkivääriä, 0,5 tl neilikkaa, 1 dl rusinoita, 1,5 tl soodaa, 1/4 tl suolaa, 3,5 dl vehnäjauhoja, 1 dl öljyä, 2 dl piimää

Sekoita kulhossa fariinisokeri, mausteet, rusinat, sooda, suola ja jauhot. Lisää öljy ja piimä. Sekoita taikina tasaiseksi. Kaada voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan ( n. 1,1 l). Paista kakkua 175 asteen lämmössä n. 45 minuuttia.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Huomiseen!

03.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

        

   

Päivän namu

Murosuklaat

250 gr kookosrasvaa

250 gr tomusokeria

125 gr kaakaojauhetta

250 gr riisimuroja

Sulata kookosrasva. Sekoita keskenään tomusokeri, kaakaojauhe ja riisimurot. Sekoita kookosrasva kuiva-aineisiin.

Nostele seosta pieniin paperivuokiin. Anna kovettua kylmässä.

   

Päivän kasvi

Kerää talventörröttäjiä ja käytä niitä joulukoristelussa. Laita niitä parvekeruukkuihin sellaisenaan tai spreijaa värikkääksi joulunpunaiseksi, hienostuneeksi siniseksi, kimaltelevan hopeaiseksi tai kultaiseksi tai ripottele niille kimalletta ja kiinnitä se lakalla. Käytä lisänä kukka-asetelmissa ja kransseissa tai lahjojen koristeina.

Jouluvinkki

Herneitä, papuja, maissia tai linssejä keitettäessä älä lisää keitinveteen suolaa, jottei niiden kuori sitkisty!

Jos perunat alkavat tummua keitinvedessä, lisää veteen tippa etikkaa tai puolen sitruunan mehu.

Lasten virkkaamille ketjusilmukkanyöreille käyttöä: liimaa se saviruukun suojaksi. Jätä leveä yläosa peittämättä ja tee sille oma nyörinsä, johon pujotat punaiset puuhelmet koristeeksi. Istuta ruukkuun joulukukka omaksi iloksesi tai anna lahjaksi.

Päivän resepti

Päärynä-suklaatorttu mikrossa

1,5 dl sokeria, 2 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1 tl vanilliinisokeria, 1,5 rkl kaakaojauhetta, 100 gr margariinia, 1 muna, 0,5 dl maitoa, 0,75 dl kiehuvaa vettä, 1 tlk säilöttyjä päärynänpuolikkaita

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Sulata rasva. Vatkaa muna ja maito sekaisin. Sekoita sula rasva ja munamaito kuivien aineiden kanssa. Lisää viimeiseksi kiehuva vesi taikinaan. Kaada taikina tasapohjaiseen, voideltuun, lasiseen piirakkavuokaan (26-27 cm). Valuta päärynät liemestä, leikkaa ne lohkoiksi ja pistele lohkot taikinaan. Kypsennä kakkua mikrossa täysteholla 8-10 minuuttia. (Käännä vuokaa 2-3 kertaa kypsennyksen aikana, jollei sinulla ole pyörivä alusta mikrossasi.) Anna kakun seistä peitettynä vielä 5 minuuttia. Tarjoa kakku jäähtyneenä. Siivilöi pinnalle pölysokeria ja tarjoa sellaisenaan kahvin kanssa tai jälkiruokana kermavaahdon kera.

Jos et halua tarjota torttua suoraan piirakkavuoasta, peitä vuoan pohja leivinpaperilla. Tortun voi nostaa helposti lastan avulla vuoasta.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Huomenna tavataan!

04.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Kaura-kookospallot

0,5 dl sul. voita, 3/4 dl sokeria, 2 dl kaurahiutaleita, 1,5 dl kookoshiutaleita, 0,5 dl kaakaojauhetta, 1 muna, 2 tl vanilliinisokeria, pinnalle kookoshiutaleita

Mittaa sulatetun ja jäähtyneen voin joukkoon kaikki muut ainekset. Sekoita tasaiseksi ja pyörittele massasta käsin palloja. Kierittele pallot kookoshiutaleissa ja pane kylmään kovettumaan.

Annoksesta saat noin 35 makeista.

Päivän kasvi

Ruusuilla voit koristella vaikka kuusen ja jättää muutkin ns. joulukukat pois kokonaan. Tee tuoksuva ruusupallo oasissieneen  tai kranssi oveen tai pöydälle. Eri väreillä leikkien saat uutta näköä jouluusi. Ja tuoksua!

Ruusuilla voit siis koristaa kuusenkin. Kukkakaupasta saa pieniä putkiloita, joihin ruusunvarsi laitetaan, kiinnitä se oksaan kynttiläpidikkeellä ja peitä pidike isolla rusetilla. En nyt tähän hätään löytänyt kuvaa ruusukuusesta, mutta upea se on.

Ja täältä apua asetelmien tekoon  Toimimaton linkki poistettu 16.11.2006

Jouluvinkki

Sillisäilykkeisiin saa lisämakua hienonnetusta

punasipulista ja tillistä.

Loheen saa ylellistä lisämakua konjakkitilkasta.

Jos kala tuntuu liian suolaiselta, purista päälle sitruunamehua.

Päivän resepti

Sahramikakku

3 munaa, 1,5 dl sokeria, 2 dl kermaviiliä, 50 gr voita, 3,5 dl vehnäjauhoja, 2 tl soodaa, 0,5 gr (1 pss) sahramia, 1 dl rusinoita tai korintteja

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kermaviili, voisula ja vehnäjauho-soodaseos. Lisää kuumaan maitotilkkaan liuotettu sahrami ja rusinat. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175ºC:ssa noin 50 min. Kakku maistuu erinomaisesti teen kanssa.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Tavataan huomenna!

   05.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Hedelmätryffelit 25 kpl

50 gr kuivattuja omenaviipaleita, 100 gr siemenettömiä taateleita, 100 gr rusinoita, 1 tl sitruunamehua, 6 rkl mantelirouhetta, 150 gr sulatettua tummaa suklaata

Hienonna omenat, taatelit ja rusinat monitoimikoneessa. Lisää sitruunamehu. Pyörittele seoksesta palloja ja kääntele ne mantelirouheessa. Pistä hammastikku jokaiseen palloon ja kääntele sitä sen varassa sulatetussa suklaassa. Jätä pinta tikun ympäriltä ilman suklaata, että saat kurkistusreiän sisältöön. Pane pallot jähmettymään foliolle ja poista tikut.

Päivän kasvi

Näin mustassa etelän talvessa ei tee heikkoakaan löytää metsästä puolukanvarpuja. Niitä voit käyttää kranssiin, asetelmiin ja koristeluun. Mitä olisi joulukukka ilman puolukanvarpuja ja pientä kuusenoksaa!

Viitseliäs tekee satoja pieniä varpukimppuja ja sitoo niistä ovikranssin. Mallia voit ottaa täältä http://www.puutarha.net/kauppa/joulumaa.htm  (lisäys v. 2006: sivut uudistuvat, kenties sinne tulee sivu koristeillekin. 16.11. 2006 Enpä enää löytänyt sivuilta sitä kranssia.)

         http://nicehouse.fi/puutarha/kuivaku/puolukka.htm

Puolukanvarpu on suomalainen vastine mistelinoksalle. Jospa tänä vuonna kaikki laitammekin pienen punarusetilla koristetun oksan jonnekin kulkureitin yläpuolelle tai oviaukkoon ja sitten saamme oikein luvan kanssa suudella sen alle pysähtyvää. 

Puolukkakranssin voi pakastaa käytön jälkeen odottamaan seuraavaa joulua. Riippuen tietenkin pohjan materiaalista. Poista nauhat ja muut koristeet, kostuta kranssi suihkepullon avulla ja pakkaa sopivaan laatikkoon, etteivät oksat taitu tai katkea säilytyksen aikana. Pakasta, käytä, kostuta, pakasta, käytä.... Saat iloa moneksi jouluksi.

Jouluvinkki

Jollet ehdi valmistaa pateeta, tee pikapatee. Mausta (broilerin)maksamakkara ruskistetuilla herkkusieniviipaleilla ja kokonaisilla viherpippureilla. Pakkaa seos kelmulla vuorattuun pieneen kulhoon ja kumoa se kelmun avulla lautaselle tarjolle.

Päivän resepti

Puolukkakeikaus

vuokaan: 50 gr sulatettua voita

1 dl fariinisokeria

4-5 dl pakastepuolukoita

taikina: 100 gr voita tai marg.

3/4 dl sokeria

1 kananmuna

2 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

0,5 dl maitoa

Leikkaa tasapohjaiseen vuokaan pohjan kokoinen leivinpaperi (noin 22 cm). Voitele vuoan reunat. Sekoita keskenään voisula, sokeri ja puolukat ja levitä seos vuokaan. Vaahdota voi tai margariini ja sokeri. Lisää kananmuna. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kardemumma ja lisää taikinaan maidon kanssa. Levitä taikinaa marjojen päälle.

Paista 175-asteisessa uunissa alimmalla ritilätasolla 40-45 minuuttia. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ja kumoa suoraan tarjoilulautaselle. Poista leivinpaperi varovasti. Kakun kanssa voit tarjota jäätelöä tai kermavaahtoa.

-Ohje Kaarina Roininen Vaasanmylly

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Tapaammehan huomennakin?

06.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Amerikan serkun joulukarkit

75 gr voita tai margariinia, 2 pussillista vaahtokarkkeja à 175 gr, 1 dl suolapähkinöitä, 3 dl kookoshiutaleita, 3 dl riisimuroja

Sulata rasva suuressa kattilassa. Lisää vaahtokarkit, sekoita koko ajan, kunnes ne liukenevat. Ota kattila liedeltä, sekoita joukkoon karkeaksi hakatut maapähkinät sekä kookoshiutaleet ja riisimurot. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun matalaan vuokaan, tasoita ja siirrä kylmään paikkaan. Leikkaa paloiksi, kun seos on kovettunut. Annoksesta tulee noin 70 palaa.

Päivän kasvi

Joulukaktus kukkii vuoden pimeimpään aikaan. Kukinnan jälkeen, helmi-maalikuussa, on sen ensimmäinen lepoaika. Silloin sitä kastellaan harvoin. Lepokauden jälkeen kastelua lisätään. Jos lehdet rypistyvät, se on merkki liian vähästä veden saannista. Kasteluravinteita annetaan huhti-heinäkuussa. Kesällä joulukaktus viihtyy hyvin ulkona. Heinä-elokuussa on toinen lepokausi, kastelu on silloin niukkaa. Syyskuussa alkaa nuppujen muodostus. Kun kukinta on alkanut, kasvia ei saa siirrellä eikä käännellä.

Tietoa ja hoito-ohjeet joulukaktukselle täältä Toimimaton linkki poistettu 21.09.2011

Jouluvinkki

Askartele enkeleitä  (Toimimaton linkki poistettu 28.10.2012)

Päivän resepti

Luumupaistos mikrouunissa 4 hengelle

2 munaa, 250 gr raejuustoa, 10 kivetöntä luumua, 2 dl maitoa, 2 rkl sokeria, ripaus suolaa, 0,5 dl pähkinärouhetta

Voitele mikroon sopiva vuoka. Riko munat kulhoon ja vatkaa kevyesti. Lisää paloitellut luumut, maito ja loput aineet. Kaada seos vuokaan ja kypsennä 5-6 minuuttia täydellä teholla. Sekoita ruokaa varovasti reunoilta keskellepäin ja jatka kypsennystä puolella teholla 12 minuuttia. Anna lämmön tasaantua muutama minuutti ennen tarjoilua. Lisäkkeeksi sopii kevytkerma tai vaniljakastike. Tai seuraava:

Kevyt jälkiruokakastike

1,5 dl maitorahkaa, 1 dl kermaviiliä, 0,5 dl appelsiinimehutiivistettä, 2 rkl sokeria

Sekoita ainekset keskenään ja tarjoa.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Juhlavaa itsenäisyyspäivää!

Huomiseen!

07.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Karlssonin kola

2 dl creme fraichea, 1 dl kuohukermaa, 3 dl sokeria, 1 dl vaaleaa siirappia, 1 tl etikkaa, 2 rkl kaakaojauhetta, 1 rkl voita, 0,5 dl maapähkinärouhetta

Keitä creme fraichea, kermaa, sokeria ja siirappia paksupohjaisessa kattilassa noin tunnin. Lisää etikka. Tee hyytymiskoe; tipauta seosta lasiin, jossa on kylmää vettä. Jos pisara rullautuu sormilla pyöritettäessä kuulaksi, seos on valmista. Lisää kaakaojauhe, voi ja pähkinärouhe, sekoita hyvin. Kaada massa öljytylle leivinpaperille suorareunaiselle vadille. Leikkaa hieman kovettuneina paloiksi.

Älä säilytä kolapaloja viileässä, sillä silloin niistä tulee tahmeita.

Päivän kasvi

Misteli oli kelttien maaginen taimi ja Intian pyhä kasvi. Se on uskollisuuden ja rakkauden vertauskuva. Misteli elää loisena korkeiden puiden latvoissa. Vanhan englantilaisen perimätiedon mukaan neidolle, jota ei jouluna suudeltu mistelin alla, eivät hääkellot soineet seuraavana vuonna. Mitä useammin neitoa suudeltiin, sitä varmemmin hänet vietiin miehelään. Neito poimi yhden marjan mistelistä joka suudelmasta.

Lisäksi uskottiin, että jos misteli roikkui ovenpielessä, ei mitään pahaa voinut tapahtua kenellekään.

Jouluvinkki

Muotti irtoaa helposti piparitaikinasta, jos sen kastaa jauhoihin joka painalluksen jälkeen.

Leivonnaiset voi voidella munan asemesta pelkällä keltuaisella, siirappivedellä, maidolla tai mustalla kahvilla.

Laita mantelit vesitilkassa puoleksi minuutiksi mikroon ja kuoret irtoavat helposti.

Päivän resepti

Joulukakku  2 kpl

240 gr voita tai margariinia

240 gr fariinisokeria

1,5 rkl siirappia

1 tl vanilliinisokeria

4 dl vehnäjauhoja

1/4 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

1 tl maustesekoitusta (kanelia, neilikkaa, muskottia)

4 munaa

pussi (250 gr) sekahedelmiä

125 gr rusinoita

3 pientä ananaskiekkoa

n. 1 dl säilöttyjä kirsikoita

60 gr mantelia

Voitele vuoat ja jauhota ne. Leikkaa sekahedelmät, rusinat, kirsikat ja ananasrenkaat pieniksi paloiksi ja jauha mantelit hienoksi rouheeksi.

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää siirappi, samoin munat yksitellen hyvin vatkaten.

Sekoita mausteet ja leivinjauhe vehnäjauhojen kanssa.

Sekoita mantelirouhe ja hedelmäpalat jauhoihin ja lisää tämä seos taikinaan. Kaada vuokiin. Paista 150º:ssa n. 1,5 tuntia.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

 

 

 

 

 

 

Huomiseen!

  08.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Kahvitryffelit

200 gr tummaa taloussuklaata, 50 gr voita, 0,5 dl kuohukermaa, 0,5 dl tomusokeria,, 1 keltuainen,0,5 dl tummaa kuumaa kahvia, 1 rkl konjakkia

Kuumenna vesihaudeastia ja paloittele siihen suklaa ja voi. Sekoita kerma kuuman kahvin joukkoon ja pidä lämpimänä. Ota astia hauteesta ja sekoita suklaan joukkoon vatkaten keltuainen, tomusokeri ja kuuma kermakahvi. Mausta konjakilla. Vatkaa seos kuohkeaksi.

Kun massa alkaa jäähtyä ja jähmettyä, pursota tai lusikoi se pieniin leivosmuotteihin. Pane jääkaappiin kovettumaan.

Päivän kasvi

Poronjäkälää on perinteisesti käytetty ikkunoissa ulko- ja sisälasien välissä pitämässä poissa laseihin tiivistyvää kosteutta.

Tosin nykyisin vanumatot ajavat jäkälien tehtävää jouluikkunoiden koristelussa, kun ikkunat ovat parempia kuin ennen.

Joulun aikaan ikkunoiden väleissä voi nähdä mitä ihanimpia joulukyliä ja -asetelmia. Sellaisista sain nauttia varsinkin niiden 25 vuoden aikana, jolloin asuin Raumalla. Lasten kanssa kiertelimme iltaisin Vanhan Rauman kaduilla ja ihailimme niitä. Vieläköhän se yksi tonttukylä kootaan erään talon ikkunaan lähellä toria?

Myös islanninjäkälää käytetään jonkin verran koristetarkoituksiin ainakin Itävallassa. Sillä on käyttöä myös elintarvike-, lääke- ja kosmetiikkateollisuudessa. Jäkälät ovat tärkeitä myös parfyymiteollisuudessa ja osa kalleimmista parfyymeista tehdään juuri jäkälistä mm. sormipaisukarpeesta.

Jouluvinkki

Lanttulaatikko mikroaaltouunissa

Kypsennä 500 gr lanttukuutioita täydellä teholla 13-15 minuuttia kannellisessa astiassa. Survo lantut samantien kypsennysastiassa ja lisää seokseen noin 3/4 dl kermaa, 1 tl suolaa, ½ tl valkopippuria, 1 rkl siirappia ja 1 muna. Tasoita survoksen pinta, ripota pinnalle korppujauhoja ja mikäli haluat muutama voinokare. Kypsennä täydellä teholla 5-7 minuuttia.

Päivän resepti

Kirjekuoripiirakka

Rahkavoitaikina: 250 gr voita tai margariinia, 1/4 tl suolaa, 3/4 tl leivinjauhetta, 4 dl vehnäjauhoja, 250 gr maitorahkaa

Sekoita suola, leivinjauhe ja jauhot ja nypi rasva joukkoon. Lisää rahka. Liika vaivaaminen sitkistää taikinaa. Kauli kylmä taikina jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja taita kolmeen osaan. Kauli uudelleen avoimia päitä kohden. Toista taittaminen ja kauliminen pariin kertaan. Kauli lopuksi noin 1/2 cm paksuksi levyksi. (Taikinasta voi valmistaa myös joulutorttuja.)

Täyte: Hauduta 100-150 gr savupekonisuikaleita tai kinkkukuutioita ja puolikas hienoksi leikattua kaalia pehmeäksi. Mausta suolalla, valkopippurilla ja meiramilla.

Levitä jäähtynyt täyte neliöksi kaulitulle taikinalevylle. Nosta täyte keskelle ja taita vastakkaiset sivut kolmioina päälle ja kiinnitä saumakohdat kylmällä vedellä tai kananmunalla. Voitele kirjekuorenmallinen piirakka kananmunalla, pistele ja paista 225 asteessa kauniin ruskeaksi.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Huomenna tavataan taas!

 09.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Päärynämarmeladit

1 tlk säilykepäärynöitä liemineen, 2 dl vettä, 2 dl sokeria, ½ tl sitruunahappoa, ½ dl (25 gr) pektiinijauhetta, 1/6 tl vihreää karamelliväriä, pinnalle sokeria

Keitä päärynöitä liemessään hetken ajan. Soseuta päärynät. Lisää joukkoon vesi ja sokeri. Keitä lientä ja sokeria noin 10 minuuttia. Lisää kylmään veteen (1 dl) sekoitettu pektiinijauhe ja sitruunahappo sekä karamelliväri. Keitä marmeladia hiljalleen vielä 10 minuuttia.

Valitse matalareunaisia astioita marmeladin hyydyttämistä varten. Huuhdo astiat kylmällä vedellä. Kaada marmeladiseosta noin 1,5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi astiaan. Peitä astiat ja pane jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.

Kun marmeladi on täysin hyytynyt, leikkaa levy haluamasi muotoisiksi palasiksi. Sokeroi palaset.

Päivän kasvi

Annansilmä rakastaa valoa. Kastele sitä miedolla ravinneliuoksella ja pidä multa tasakosteana, että se jaksaa avata kaikki nuppunsa. Kuiva huoneilma voi varisuttaa sen lehdet ja nuput. Voit laittaa annansilmän viereen kauniin kulhollisen vettä tuottamaan sille kosteutta. Mikäli kulho on lasinen, täytä sitä koristekivillä tai lasikuulilla.

P.S. Nimipäiväonnea kaikille Teille, jotka kanssani tänään juhlitte!

Jouluvinkki

Täältä voit tulostaa sekä piparkakkutalon reseptin että kaavat siihen.

(Toimimaton linkki poistettu 28.10.2012)

Päivän resepti

Rosollihyytelö

2 omenaa

½ sitruunan mehu

3-4 etikkapunajuurta

3-4 keitettyä porkkanaa

2 maustekurkkua

1 sipuli

suolaa

valkopippuria

Liemi: 4 dl kasvislientä

5 liivatelehteä

Kuutioi kuoritut omenat sitruunamehuun. Kuutioi punajuuret, porkkanat ja kurkut. Hienonna sipuli. Sekoita kasvikset keskenään ja mausta salaatti suolalla ja valkopippurilla.

Huuhtele vuoka kylmällä vedellä ja kaada rosolli siihen. Liuota kylmässä vedessä liotetut liivatelehdet ½ desiin kuumennettua kasvislientä. Sekoita liivateseos loppuun kasvisliemeen ja kaada rosollin päälle vuokaan. Liemen tulee peittää kasvikset. Anna rosollin hyytyä yön yli jääkaapissa.

Irrota hyytelöä veitsellä vuoan reunoilta ja kumoa se tarjoiluvadille. Koristele hyytelö persiljalla ja munanlohkoilla. Tarjoa rosollihyytelön kera kermakastiketta. Vatkaa 2 dl kermaa löysäksi vaahdoksi, mausta suolalla ja sokerilla ja värjää se punaiseksi punajuuren liemellä.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Hei, hei huomiseen!

  

10.12.2003

 

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

Päivän namu

Minttusydämet 20 kpl

200 gr marsipaania, 3 dl pölysokeria, 2,5 tl vettä, 2 tippaa piparminttuöljyä, 150 gr tummaa suklaata, 1 rkl kookosrasvaa

Kauli marsipaanista kahden muovin välissä 3 mm paksu levy. Ota siitä muotilla pieniä sydämiä.

Sekoita pölysokerista ja vedestä sakea puuro ja mausta se piparminttuöljyllä. Puuro saa olla niin sakeaa, että voit kaulia siitä kahden muovin välissä 3 mm paksun levyn. Ripottele pölysokeria levyn molemmille puolille, ota siitä muotilla sokerisydämiä ja nosta marsipaanisydänten päälle. Sulata suklaa ja kookosrasva vesihauteessa tai mikrossa. Kasta sydänten alapinta yksitellen suuren haarukan päällä suklaaseen ja valuta suklaata myös päälle. Pane sydämet leivinpaperille kovettumaan. Suklaa suojaa marsipaania kuivumiselta.

  

Päivän kasvi

Valesypressi on hankala kasvi hoitaa (sanoo kokenut). Kastelun pitää olla tasaista, eikä multa saa kuivua, vain kuivahtaa. Lisäksi se pitää suihkuttelusta. Eikä missään nimessä tykkää, että sen oksille laitetaan valoja lämmittämään = kuivaamaan neulasia!

Päivän resepti

Helppo perunalaatikko

4-6 annosta

1 pussi perunasoseaineksia, 6 dl maitoa, 40 gr voita, 1 tl suolaa, 2 rkl siirappia

Kuumenna maito, voi ja suola kiehumispisteeseen. Lisää perunasoseainekset sekoittaen ja kiehauta seos. Mausta siirapilla. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista 200 asteessa 20-30 minuuttia.

 

Jouluvinkki

Suora kuvayhteys Joulupukkiin   http://www.santaclauslive.com/ . Muista päivittää (F5), että olet ajantasalla!

29.11.2003 - 08.01.2004
Ma - Su 9 - 19
Joulupukki Kammarissaan
9 - 11; 12 - 15; 16 - 19

Huom!
24.12.2003 9 - 15
25.12.2003 12 - 17
31.12.2003 9 - 17
01.01.2004 12 -19

09.1.2004 - 30.05.2004
Ma - Su 10 - 17
Joulupukki Kammarissaan
10 - 11; 12 - 15; 16 - 17

01.06.2004 - 29.8.2004
Ma - Su 09 - 19
Joulupukki Kammarissaan
9 - 11; 12 - 15; 16 - 19

30.08.2004 - 26.11.2004
Ma - Su 10 - 17
Joulupukki Kammarissaan
10 - 11; 12 - 15; 16 - 17

27.11.2004 - 09.01.2005
Ma - Su 09 - 19
Joulupukki Kammarissaan
9 - 11; 12 - 15; 16 - 19

Huom!
24.12.2004; 09 - 15
25.12.2004; 12 - 17
31.12.2004; 09 - 17
01.01.2005; 12 - 19

Täytyy tunnustaa, että monta iloista hetkeä olen viime joulunkin alla viettänyt katsellen lapsia Joulupukin seurassa. :)

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

Seurataan tontun jälkiä huomiseen....... 

11.12.2003

 

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Puolukkamarmeladit

300 gr puolukoita,5 dl vettä, 3 dl sokeria, 0,5 tl sitruunahappoa, 0,5 dl (25 gr) pektiinijauhetta, pinnalle sokeria

Keitä puolukoita ja vettä hiljalleen 15 minuuttia. Siivilöi ja mittaa joukoon sokeri. Keitä lientä ja sokeria noin 10 minuttia. Lisää kylmään veteen (1 dl) sekoitettu pektiinijauhe ja sitruunahappo. Keitä marmeladia hiljalleen vielä 10 minuuttia.

Valitse matalareunaisia astioita marmeladin hyydyttämistä varten. Huuhdo astiat kylmällä vedellä. Kaada marmeladiseosta noin 1,5 cm:n paksuiseksi kerrokseksi astiaan. Peitä astiat ja pane jääkaappiin hyytymään vähintään kolmeksi vuorokaudeksi.

Kun marmeladi on täysin hyytynyt, leikkaa levy haluamasi muotoisiksi palasiksi. Sokeroi palaset.

Voit valmistaa marmeladeja myös omenasta, aprikoosista, mustaherukoista, pihlajanmarjoista, hilloista (lakoista) ja karpaloista.

Jos haluat maustaa esansseilla, tee marmeladit omenasta ja lisää joukkoon muutama tippa esanssia. Makuina on esim. ananas, appelsiini, aprikoosi, mansikka, mesimarja, päärynä ja sitruuna.

Karamelliväreillä saat kaunistusta väreihin. Valittavina ovat ainakin punainen, keltainen ja vihreä.

 

Päivän kasvi

Huonekataja ei viihdy muiden kasvien läheisyydessä, ne ruskettavat sen neulaset! Pidä katajan multa tasakosteana ja suihkuta usein. Viihtyy kesät ulkona. Katajaa kastellaan heti, kun mullan pinta on kuivahtanut, muuten sen neulaset tippuvat. Ihannehuonelämpötila +18ºC.

Tietoa tavallisesta katajasta (toimimaton linkki poistettu 12.11.2007)

Päivän resepti

Daim-piparit 50-70 kpl

200 gr voita

2 dl sokeria

1 muna

2 rkl siirappia

4 dl vehnäjauhoja

1 dl kauraleseitä

1 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

1-1,5 pussia Daim-rakeita

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää siirappi ja kananmuna edelleen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja Daim-rakeet kaskenään ja lisää seos taikinaan. Ota taikinasta pieniä tai isoja kokkareita ja pane ne pellille leivinpaperin päälle. Taputtele kokkareet jauhoisin sormin ohuiksi kakuiksi. Tai pyöräytä taikinasta paksu tanko ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi.

Paista piparit 180 asteessa 10-12 minuuttia. Jos paistat ne ruskeiksi, niistä tulee rapeita, vaaleista taas pehmeitä. Voit koristella piparit sulatetusta suklaasta tehdyllä raidoituksella. 

Jouluvinkki

http://www.farma.fi/juttu54.html  (15.03.2004 Huom! Linkki jo poissa käytöstä, kun joulu on mennyt)

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Tähdet näyttävät tien huomiseen!

 

12.12.2003

 

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

Päivän namu

Pähkinätryffelit noin 15 kpl

1 dl hasselpähkinöitä, 100gr talaoussuklaata, 1 dl tomusokeria, 50 gr vähäsuolaista voita, 2 rkl kaakaojauhetta

Jauha pähkinät ja taloussuklaa tai hienonna ne teholeikkurissa. Lisää sokeri, kaakaojauhe ja pehmeä voi. Sekoita. Pyöritä massasta käsin pallosia ja anna niiden jähmettyä jääkaapissa. Kierittele kaakaojauheessa tai kuorruta vesihauteessa sulatetulla suklaalla.

 

Päivän kasvi

Miksi pitäisi aina olla joulukuusi? Miksei yhtä hyvin joulumänty? :) Meillä on sellainen kerran ollut ja se oli tosikaunis jopa ilman koristeita. Käpyineen ja kynttilöineen se ei olisi muuta tarvinnut. Lasten vuoksi piti koristeet silti siihen laittaa. Myrskytuuli kaatoi eräänä joulukuuna männyn kallioltamme ja kun se oli niin tuuhea ja kaunis, päätimme ottaa sen joulupuuksemme. Nykyisin joulumäntyjä näkee huurrettuina pienoispuina kaupoissakin.

Tietoa männystä  (toimimaton linkki poistettu 12.11.2007) 

Päivän resepti

Euran rinkelit

2 dl kuohukermaa, 1/4 tl hiivaa, 4 dl vehnäjauhoja, 150 gr voita

Pinnalle: hienoa sokeria

Sekoita hiiva kermaan. Lisää jauhot ja vaahdotettu voi. Anna taikinan olla kylmässä seuraavaan päivään. Leivo taikinasta ohuita n. 20 cm pitkiä tankoja, kieräytä ne sokerissa ja muotoile rinkilöiksi.

Paista 200º:ssa 8-10 min.

 

Jouluvinkki

Pelejä viikonlopun iloksi:


Christmas Tetris
Christmas Word Search
Christmas Hangman

Frostomatic-build A Snowman

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

12 yötä jouluun... ja yksi huomiseen!

  13.12.2003

 

Lucian päivää!

http://www.saunalahti.fi/arnoldus/lucia.html

 

Päivän runo

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

Päivän kasvi

Kuusi kuuluu jouluun joko aitona tai tekosellaisena. Meillä se on viimemainittu erilaisten allergioiden takia. Ihan nätti ja aidonnäköinen, säilyy pienessä tilassa sateenvarjomekanisminsa ansiosta ja on palvellut jo noin 15 vuotta. Eipä tarvi aaton alla miettiä, mistä kuusensa hankkii, saako kunnollisen ja mitä se maksaa tänä vuonna. :) Suomalaiset hankkivat tänäkin jouluna 1,3 miljoonaa kuusta.

Joulukuusen historiaa ja hoito-ohjeet Toimimaton linkki poistettu 21.09.2011

Ja lisää http://yliopistolainen.helsinki.fi/yol98_12/art10.htm

Päivän resepti

Tähtipullat (60 kpl)

1/2 l maitoa
2 munaa
3 dl sokeria
65 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1/2 - 1 g sahramia
300 g voita tai margariinia
noin 1 kg vehnäjauhoja


voiteluun:
1 muna


tähdet:
50 g sokeria
100 g voita
1 muna
150 g vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Vatkaa munat ja sokeri ja lisää maitoon. Lisää myös suola, kardemumma ja sahrami. Alusta pehmeä taikina. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Peitä kulho liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Valmista tähtiä varten murotaikina: vaahdota voi ja sokeri ja lisää muna. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja sekoita jauhot muiden aineiden kanssa taikinaksi. Pane murotaikina kylmään. Ota pullataikina pöydälle ja vaivaa hyvin. Jaa taikina kolmeen osaan, leivo ne tangoiksi ja paloittele kukin 20 osaan. Pyörittele pulliksi ja anna kohota leivinpaperin päällä. Kauli murotaikina pieninä erinä levyksi. Ota muotilla tähtiä. Voitele pehmeiksi kohonneet pullat munalla ja paina päälle tähti koristeeksi. Paista 225 asteisessa uunissa kauniin ruskeiksi.

 

 

Jouluvinkki

Sarin joulukalenteri Toimimaton linkki poistettu 21.09.2011

Ja jotteivät joululaulujen sanat pääsisi unohtumaan, kerrataan ne  Toimimaton linkki poistettu 21.09.2011

 

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Seurataan kellojen kumahtelua huomiseen!

 

 

  14.12.2003  

3. adventtisunnuntai

Päivän runo

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Joulupallot

Sekoita 250 gr marsipaania, 50 gr hienonnettua sukaattia ja 1-2 rkl appelsiinilikööriä tai konjakkia tasaiseksi massaksi. Muodosta seoksesta palloja, sivele ne kananmunanvalkuaisella ja pyörittele paahdetuissa mantelilastuissa.

Päivän kasvi

Uusimpia joulukukkia taitaa olla suloinen valkoinen paavalinkukka. Nimensä se on saanut vuosina 1860-1910 eläneen saksalaisen Walter von Saint-Paul-Illairen mukaan.

Sitä ei saa kastella suoraan kylmällä vesijohtovedellä, vaan haalealla vedellä.

Hoito-ohjeet täältä  (Toimimaton linkki poistettu 28.10.2012)

 

Päivän resepti

Puolukkaunelma 16 palaa

4 munaa, 1,5 dl sokeria, 4 rkl vehnäjauhoja, 2 rkl kaakaojauhetta, 1 tl leivinjauhetta

Täyte: 1 prk maitorahkaa, 1,5 dl sokeria, 2 tl vanilliinisokeria, 2 dl survottuja puolukoita, 6 liivatelehteä, 1/4 dl vettä tai puolukkamehua, 2 dl kuohukermaa

Koristeluun: 2 dl kuohukermaa, 1 rkl sokeria, n. 1 dl kokonaisia puolukoita

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet seoksena siivilän läpi. Sekoita varoen. Kaada taikina voidellulla leivinpaperilla vuoratulle uunipannulle. Paista 225 asteessa 5-7 min. Kumoa kypsä torttupohja sokerilla ripotetulle leivinpaperille.

Pehmitä liivatteita vähintään 10 min kylmässä vedessä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää maitorahkaan sokeri, vanilliinisokeri ja puolukkasurvos. Liuota liivatelehdet kiehuvaan veteen ja lisää rahkaseokseen. Yhdistä rahkaseos varoen kermavaahtoon. Levitä täyte jäähtyneelle pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Nosta levy esim. uunipellillä jääkaappiin puoleksi tunniksi. Kun täyte on hyytynyt, kääri torttu rullalle. Jätä saumakohta tortun alle. Anna tortun olla kylmässä muutama tunti leivinpaperiin käärittynä. Koristele kermavaahdolla ja puolukoilla.

 

Jouluvinkki

Ristipistopukki http://www.craftandfabriclinks.com/abc/abcpatterns.html

Yhdellä mallilla monta eri lahjaa.

Patalappu mummolle: leikkaa huovasta vihreä kuusi, koristele applikaatioin tai kirjomalla, täytä vahvalla kankaalla ja vanulla, etteivät sormet pala! :) Muista ripustuslenkki.

Helistin vauvalle: leikkaa jouluisesta kankaasta kuusi (jätä alh. oleva varsi pois) ja koristele se kirjotuin palloin sekä latvarusetilla, täytä dacronvanulla ja parilla kulkusella.

Neulatyyny äidille: jätä kulkuset pois ja täytä pulleaksi.

Pannumyssy ystävälle: suurenna kaavaa ja ompele joulupöytään myssy kahvi- tai teekannua varten.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

 

Tähdenlennon mukana huomiseen!

 

    15.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

Päivän namu

Mokkatryffelit

Sekoita keskenään 250 gr siivilöityä kaakaojauhetta, 175 gr siivilöityä tomusokeria, 1 munankeltuainen, 2 tl pikakahvijauhetta, 1 rkl konjakkia tai rommia ja 3 dl kuohukermaa. Muodosta massasta pieniä palloja ja kieritä ne suklaaströsselissä. Säilytä viileässä.

Päivän kasvi

Tulilatva kuuluu maailman suosituimpiin ruukkukasveihin, se on erittäin kestävä ja helppohoitoinen ja voi kestää normaaleissa huoneoloissa erittäin pitkään, jopa 6-8 viikkoa.  Tulilatva viihtyy valoisalla paikalla, eikä tarvitse paljon vettä. Kukinta kestää kauan. Tulilatvan voi istuttaa kesällä myös ulos kukkapenkkiin, parvekelaatikkoon tai astiaan. Se kestää hyvin vaihtelevia ulko-olosuhteita, sadetta ja myös kuivuutta. Tulilatva sopiikin hyvin puutarhaan ja parvekkeelle, joka joudutaan jättämään pitkiksi ajoiksi ilman kastelua. Oman viimetalvisen tulilatvani sain kukkimaan uudelleen elokuussa, kun ´unohdin` sen parvekkeelle kesäksi.

Hoito-ohjeet täältä Toimimaton linkki poistettu 21.09.2011

Päivän resepti

Lämmin lantturaaste jouluruokalisukkeeksi

Raasta lanttu karkeaksi raasteeksi. Lisää siihen raastettua omenaa ja hauduta seos pannussa voinokareen kanssa. Ripota päälle yrttisuolaa ja lisää pannulle hetken kuluttua tilkka vettä. Pane kansi päälle ja anna kypsyä kymmenisen minuuttia.

Jouluvinkki

Kerro se joulukukkasin, mitä kukka tarkoittaa?

Amaryllis Olet suurenmoinen.

Atsalea Pysyhän kohtuudessa.

Hyasintti Leiki kanssani! Älä murehdi! Nauti elämästäsi!

Valkoinen hyasintti Olet niin vaatimaton ja suloinen.

Joulukaktus Huojenna ahdistustani.

Joulutähti Tervehdys!

Syklaami Olen ujo. Toivotan onnea!

Tulilatva Rakastan sinua kiihkeästi.

Tulppaani Olet jo kuuluisa. Maineesi on kiirinyt kauas.

Punainen ja keltainen tulppaani Minä rakastan sinua.

Kirjava tulppaani Sinulla on kauniit silmät.

Valkoinen tulppaani Ihailen sinua kauempaa.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Hiivitään huomiseen!

16.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Rusinasuklaapalat

100 gr taloussuklaata, 25 gr kookosrasvaa, 1 dl rusinoita, 1 dl hasselpähkinärouhetta

Pane taloussuklaapalat ja kookosrasva kuumuutta kestävään kulhoon. Pane kulho vesikattilaan ja kuumenna sitä niin kauan, että suklaa ja rasva sulavat. Ota kulho pois kattilasta ja lisää suklaan ja kookosrasvan  joukkoon rusinat ja pähkinärouhe puuhaarukalla sekoittaen. Kaada suklaamassa voipaperille ja anna kohmettua kylmässä. Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi.

Päivän kasvi

Hento ja kaunis syklaami on herkkähipiäinen. Jos laitat sen koriin, kätke se ensin kulhoon, sillä syklaami vaatii paljon vettä ja kastelun huoneenlämpöisellä vedellä alustan kautta.

Hoito-ohjeet täältä. Toimimaton linkki poistettu 21.09.2011

Päivän resepti

Joulujuusto

1 l maitoa, 1 prk kermaviiliä, 2 dl kermaa, 4-5 munaa, 3 tl suolaa, 1 nippu ruohosipulia

Laita kerma ja maito 2 l:n kattilaan kuumenemaan. Sekoita keskenään munat, kermaviili ja suola. Kun kermamaito kiehahtaa, lisää munaseos kattilaan hyvin sekoittaen. Anna kattilan olla sammutetulla levyllä, kunnes hera erottuu (noin 20 minuuttia).

Sekoita juustomassaan silputtu ruohosipuli.

Kaada juustomassa siivilään tai juustomuottiin ja painele neste kevyesti pois.

Jouluvinkki

Helppo enkelikoriste kuuseen

Liimaa kaksi kultaista kupinalustaa vastakkain ja molemmille puolille keskelle enkelikiiltokuva. Tee ripustuslenkki.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Lumihiutaleella lentäen huomiseen!

17.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Lapsuudessani jouluun kuuluivat kirsikkasuklaakonvehdit. Joka joulu saimme sellaisen rasian lahjaksi. Punakultaiset foliopaperit siveltiin sormin sileiksi ja niistä sitten taiteiltiin laivoja. Siksi kirsikka on mieltynyt mielessäni niin täysin jouluun, että oli kummallista poimia sellaisia kesäisin omasta puutarhasta.

Suklaakirsikat

säilykekirsikoita

taloussuklaata

Valuta kantoineen säilötyt kirsikat. Sulata suklaa. Kuivaa kirsikat talouspaperilla ennen sulaan suklaaseen kastamista. Kasta suklaaseen, nosta kirsikat talouspaperin päälle ja anna suklaan kovettua kylmässä. Säilytä kirsikat viileässä, mutta ota ne huoneenlämpöön ennen tarjoilua.

Päivän kasvi 
Helpoimpia ja nopeimmin hyödettäviä joulukukkia ovat tasetit. Sipulit istutetaan vieri viereen laakeaan astiaan. Sipulit peitetään niin, että kärjet jäävät näkyviin. Kastellaan ja jätetään valoisaan paikkaan huoneenlämpöön. Kukinta alkaa muutamassa viikossa.
Tasetti tarvitsee tasaisen kosteuden, jottei kukkien kehitys keskeydy. Tasetti on joulukukista hyasintin kera allergikkojen mustalla listalla tuoksunsa vuoksi.

Tasetti kertoo kukkien kielellä: Tule onnelliseksi!
 

Päivän resepti

Sisilialaiset sinappikyljykset  4 hengelle

4 porsaan tai lampaankyljystä

1/4 tl basilikaa

1/4 tl oreganoa

1/4 tl rosmariinia

1/4 tl rakuunaa

1/4 tl jauhettua mustapippuria

1 tl suolaa

1-2 rkl sinappia

1/2 tl valkosipulijauhetta

1 tl Worcestershire-kastiketta

1 rkl voita

Voitele kyljykset ohuelti öljyllä. Sekoita basilika, oregano, rosmariini, rakuuna, suola ja mustapippuri. Jaa mausteseos kyljyksille. Sekoita kupissa sinappi, valkosipulijauhe ja Worcestershire-kastike. Paista kyljykset yhdeltä puolelta. Käännä ne ja sivele sinappisekoitus kyljysten paistetulle puolelle. Anna paistua vielä muutama minuutti.

Tarjoillaan keitettyjen perunoiden, gratinoitujen tomaattien ja kevyesti keitetyn purjon kanssa.

Jouluvinkki

Kynttilälamppujen uusiokäyttövihje lapsettomille

Maalaa lampun alaosa askartelumaalilla valkoiseksi parraksi, tee pulleimpaan kohtaan kasvot ja maalaa kanta punaiseksi. Liimaa kannan alapuolelle valkoista askartelupunosta tonttulakin turkisreunaksi ja kiinnitä kannan kierteisiin metallilankaa ripustimeksi.

 

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

Hei, hei huomiseen!

 18.12.2003 

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

...ei olekaan tänään karkkia, vaan

Helppo hedelmäsalaatti

pieni tölkki ananasta, 3-4 banaania, puutarha- tai metsämansikoita

Viipaloi banaanit salaattimaljaan. Paloittele ananasrenkaat ja kaada liemineen banaanien päälle. Pidä viileässä tarjoiluhetkeen saakka. Ripota pinnalle sulaneita puutarha- tai metsämansikoita.

Salaattiin sopivat erilaiset säilykehedelmät kuten päärynät, persikat tai aprikoosit tai tuoreet hedelmät viipaleina. Marjoiksi voit ripotella vadelmia, puolukoita, karpaloita tai viinimarjoja. Lisää marjat vasta vähän ennen tarjoilemista.

Päivän kasvi

Leikkotulppaanit säilyvät maljakossa kauemmin, jollet laita niille paljoa vettä, jotteivät ne turhaan juo ja venähdä pituutta. Niiden ikä pitenee myös, jos viet ne yöksi viileään.

Ennenkuin kylmästä tuotu tulppaanipaketti avataan, sen annetaan tasaantua huoneenlämmössä.  Tulppaanit laitetaan viileään veteen, kunhan varsista on leikattu viisto pala pois uutta imupintaa varten. Jos kimpussa on tasetteja, niiden pintaa ei saa leikata, sillä niistä valuu limamaista solunestettä, joka tukkii muiden kukkien vesitiet.

Viileää vettä maljakkoon noin 10 senttiä, maksimissaan kolmasosa varren korkeudesta. Kannattaa lisätä leikkokukkavirkistettä, raikasta vettä lisätään tarpeen mukaan. Ilman virkistettä oleville kukille vaihdetaan vesi parin päivän välein ja samalla maljakko puhdistetaan.

Istutustulppaanit kestävät pitempään, jos ne saavat tasaisesti kosteutta.

Tulppaanit tykkäävät hämärästäkin. Älä pidä kynttilöiden tai lämmönlähteen lähellä. Eikä hedelmien.

Jouluvinkki

Jos ikkunoiden välissä on tarpeeksi tilaa, laita sinne tulppaaneita tai hyasintteja. Allergikotkin voivat siis nauttia joulukukista. :) Varaa haluamasi määrä kukkia ja oasis-sientä. Paloittele oasis sopivan kokoisiksi kuutioiksi ja laita ne vesiastiaan imeytymään. Laita seinipalat alumiinipaperin sisään, ettei kosteus imeydy ikkunanpuitteisiin. Leikkaa tulppaanit tai hyasintit terävällä veitsellä viistosti irti sipulista. Työnnä kukan tyvi sieneen ja aseta paikoilleen ikkunan väliin. Peitä sienikuutiot jäkälällä tai muulla tavoin, jos haluat peittää ne näkyvistä.

Päivän resepti

Kasvis-jauhelihapasteijat

2 dl perunahiutaleita

200 gr margariinia

4,5 dl vehnäjauhoja

0,5 tl leivinjauhetta

2 dl vettä

Täyte: 200 gr jauhelihaa

100 gr kaalia

2 porkkanaa

pala purjoa

suolaa, valkopippuria

Nypi perunahiutaleet, margariini, jauhot ja leivinjauhe ryynimäiseksi.

Lisää vesi, sekoita taikinaksi ja anna taikinan kovettua puolisen tuntia jääkaapissa.

Ruskista täytettä varten padassa jauheliha. Lisää hienoksi suikaloitu kaali ja porkkanat sekä renkaiksi leikattu purjo. Mausta täyte suolalla ja valkopippurilla. Anna hautua hetki. Jäähdytä täyte.

Kaaviloi taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä ohut levy. Ota siitä pyöreällä muotilla kakkuja.  Nosta täytettä kullekin kakulle ja sulje ne puolikuun muotoisiksi pasteijoiksi. Painele reunat kiinni haarukalla.

Voitele pasteijat munalla ja paista 225 asteen lämmössä noin 15 minuuttia. Taikinasta tulee 20-25 pasteijaa.

 

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Kynttilänvalossa huomiseen!

 

     

19.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

 

Päivän namu

Anna tänä vuonna marmeladikarkit ilman rasiaa ja tee niistä karkkikuusi. Aseta foliolla päällystetty oasiskartio kukkaruukkuun. Pistele marmeladit hammastikkuihin ja aloita kuusen koristelu alhaalta painamalla karamellit kartioon. Etene ylöspäin. Lopuksi sido kaunis nauha ruukun ympärille.

Päivän kasvi

Hyasintti on suosituin joulukukka ja varsinkin sen vaaleanpunainen versio. Itselleni joulun tuo nimenomaan sininen hyasintti. Hanki se mahdollisimman nuppuisena, sillä lämpimässä se avautuu parissa päivässä. Valo ei ole sille tärkeää, mutta viileässä se menestyy parhaiten.

Muistathan, että hedelmistä erittyy etyleeniä, joka saa kukat rupsahtamaan, joten hedelmävati kuuluu kauas hyasinteistakin.

Jos kukkavarret venyvät liian pitkiksi, eivätkä enää pysy pystyssä, tee niistä leikkokukkia. Leikkaa ne irti sipulista. Laita muovitettuun koriin sopiva pala oasissientä ja pistä hyasintit siihen. Peitä sieni sammalella, jäkälällä tai oksilla. Koristele halutessasi.

Kastele hyasinttia ja sipulitulppaania kerran viikossa ja silloin kunnolla. Välillä ne on hyvä päästää kokonaan kuivahtamaan.

Hyasintista voi joulun jälkeen naksaista kukkavarret poikki. Sen jälkeen sitä voi säilyttää huoneen lämmössä välillä niukasti kastellen ja vaikka hieman lannoittaenkin, jos haluaa kukan säilyvän kesään asti.

Sen voi istuttaa vaikka ulos. Hyvällä tuurilla kukka saattaa syksyllä ruveta kukkimaankin.

Omat hyasinttini saavat paikan isosta parvekeruukusta, mutta tuskinpa saan niitä kukkimaan. Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta.

Jouluvinkki

Nyt, kun lunta vihdoin on saatu, tee pihallesi kynttiläkakku. Kokoa lumesta isohko pyramidi, tee siihen noin 10 senttiä leveä serpentiini huipulta maahan. Se näyttää vuorta kiertävältä tieltä. :) Vahvista reunat taputtelemalla ja koristele kynttilöin tai tuikuin. Vahvista niiden paikat tai laita niiden alle pieni laudanpätkä, etteivät humpsahda lumeen lämmitettyään pohjansa. Sytytä kynttilät iltahämärissä ja kakkusi on valmis ilahduttamaan!

Päivän resepti

Joululiemi 6 annosta

0,5 l kinkun rasvatonta paistolientä

vettä

(1 vähäsuolainen lihaliemikuutio)

100-200 gr lehtikaalia tai muuta kaalia silputtuna

1 pss (200 gr) pakastemaissia

1 rkl maissitärkkelystä

Jäähdytä kinkun paistoliemi ja kuori päältä rasva tarkasti. Kuumenna liemi uudelleen ja siivilöi tarpeen mukaan. Jos liemi on hyvin suolaista, käytä sitä vähemmän ja lisää maun antajaksi lihalientä.

Huuhdo ja silppua kaalit ja keitä ne kypsiksi lihaliemessä. Lisää pakastemaissi. Suurusta liemi pieneen vesitilkkaan sekoitetuilla maissitärkkelysjauhoilla.

Tarjoa maukkaan liemen lisänä hapanleipää sitä haluaville.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Tähtien tuikkeessa taivalletaan huomiseen!

 

20.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Jouluinen riisisuklaa

125 gr kookosrasvaa, 2,5 dl tomusokeria, 1 dl kaakaojauhetta, 7 dl riisimuroja, 2 tl kanelia, 1 tl kardemummaa

Sulata kookosrasva. Sekoita hieman jäähtyneeseen rasvaan muut ainekset. Nostele seoksesta kahdella lusikalla nokareita leivinpaperin päälle ja anna kovettua kylmässä.

Päivän kasvi

Joulutähti on myrkyllinen, mutta kaunis joulukukka. Jos perheessä on pieniä lapsia tai lemmikkejä, sitä on syytä varoa. Joulutähti saa kuivahtaa kevyesti kastelukertojen välillä. Sitä kastellaan lautaselle, mutta vesi ei saa jäädä siihen seisomaan. Joulutähti ei siedä kylmää eikä vetoa. Se pitää pakata hyvin kuljetuksen ajaksi, eikä sitä pidä jättää autoon. Kun paketti tuodaan sisälle, sen annetaan tasaantua ennen avaamista.  Joulutähti pitää lämpimästä ja valoisasta paikasta. Jos haluat kasvattaa joulutähdestä huonekasvin, vaihda se uuteen ruukkuun ja multaan joulun jälkeen. Kastele ja lannoita säännöllisesti koko kasvukauden ajan. Jos haluat sen kukkivan ensi jouluna uudelleen, pidä sitä pimeässä 14 h/vrk syyskuun 10. päivästä lokakuun 10:nteen.

Jouluvinkki

Jos majoneesi juoksettuu, vatkaa toisessa astiassa munankeltuainen ja lisää juoksettunut majoneesi sen joukkoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten.

Vatkaa kermavaahto jäähdytetyssä kulhossa. Saat kevyempää kermavaahtoa, kun lisäät kerman joukkoon kovaksi vatkatun munanvalkuaisen.

Kun mittaat siirappia, jauhota mitta-astia vehnäjauhoilla, jotta saat siirapin irti. Tai lorauta astiaan ruokaöljyä ja pyöräytä sitä astian reunoille. Jos käytät lusikkaa, kasta se ensin kuumaan veteen.  

Päivän resepti

Tuulomaan torttu mikrossa

2 munaa, 1,5 dl sokeria, 1 dl sul. margariinia, 1 dl maitoa tai hedelmämehua, 2,5 dl vehnäjauhoja, 2 tl vanilliinisokeria, 1,5 tl leivinjauhetta

Kuorrutus: 25 gr margariinia, 1 dl tomusokeria, 0,5 rkl kaakaojauhetta, 1 rkl kylmää kahvia

Pinnalle: 0,5 dl kookoshiutaleita

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää margariini, neste ja vehnäjauho-leivinjauhe-vanilliinisokeriseos taikinaan vähitellen. Kaada taikina voideltuun, tasapohjaiseen vuokaan. Kypsennä täydellä teholla 6 minuuttia (käännä torttua kahdesti kypsentämisen aikana, ellei sinulla ole pyörivä alusta). Kuorrutusta varten sulata margariini ja sekoita siihen muut aineet. Levitä kuorrutetta jäähtyneelle tortulle ja ripottele kookoshiutaleita koristeeksi.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Kukkia katsellen huomiseen!

  21.12.2003

Neljäs adventtisunnuntai

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Mureat rommileivät n. 60 kpl

3 dl vehnäjauhoja, 0,5 tl hirvensarvisuolaa, 100 gr voita, 1 dl sokeria, 2 rkl rommia, 0,5 tl sitruunamehua, 1 keltuainen

Pinnalle: rommia ja pölysokeria, mantelilastuja

Sekoita hirvensarvisuola jauhoihin ja murenna voi sormin sen joukkoon. Lisää sokeri, rommi ja sitruunamehu sekä viimeiseksi keltuainen. Sekoita sileäksi taikinaksi. Jos se tuntuu liian pehmeältä, lisää vähän jauhoja. Liian kovaa taikinaa voit notkistaa sitruunamehulla tai rommilla.

Pane taikina kylmään pariksi tunniksi ja kauli siitä ohut levy. Ota siitä pyöreitä kakkuja muotilla tai lasilla ja nosta pellille leivinpaperille. Paista 200 asteisessa uunissa 8-10 minuuttia.

Sekoita rommista ja pölysokerista kuorrutus ja levitä se kakuille. Koristele mantelilastuilla ja jätä kovettumaan ennen kuin pakkaat purnukoihin.

Päivän kasvi

Amaryllis ostetaan nuppuisena, jotta se olisi helpompi kuljettaa. Kastellaan tasaisesti, mutta säästeliäästi, ettei varsi veny liikaa. Tukikeppi tarpeen. Sen voi työntää sipuliin, jollei aio kukittaa kukkaa uudelleen. Amaryllis viihtyy huoneenlämmössä, mutta viileässä kehittyy hitaammin.

Kukkimisen jälkeen vana katkaistaan tyvestä. Jos aiot kukittaa sen uudelleen, kastele ja lannoita säännöllisesti elokuun alkuun asti. Ensin lopetat lannoittamisen, sitten vähitellen kastelun. Kasvi alkaa kellastua. Vie se varastoon tai kaappiin lepäämään. Pidä kuivana helmi-maaliskuulle. Silloin sipulista nousee nuppu ja kasvi vaihdetaan uuteen multaan. Kastellaan taas varovasti.

Lisätietoa http://www.nicehouse.fi/puutarha/huonekas/amarylli.htm 

Jouluvinkki

Paljon kaikkea kivaa pienille (4-12 vuotiaille) ja vähän isommillekin http://www.ruovesi.fi/kulttuuri/nuorisotoimi/linkit/sivuja4.htm      

Päivän resepti

Sherrysilli

2 matjesillifileetä, 2-3 rkl makeaa sherryä, 1 punasipuli, 1 rkl viherpippureita

Laita sillifileet muovipussiin ja kaada sekaan makea sherry. Sulje pussi solmulla ja nosta maustumaan vuorokaudeksi jääkaappiin. Käännä tai puristele pussia välillä.

Leikkaa fileet viipaleiksi vadille, koristele silputulla punasipulilla ja rouhituilla viherpippureilla. Juomaksi raikasta vettä, kaljaa tai kuivaa valkoviiniä.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Joulutähden keralla huomiseen!

 22.12.2003

 
    

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Päivän namu

Hedelmäinen joulusuklaa n. 30 palaa

100 gr taloussuklaata, 25 gr kookosrasvaa, 3/4 dl kuivattuja aprikooseja, 3/4 dl rusinoita, 1/2 dl mantelirouhetta

Sulata suklaa ja kookosrasva vesihauteessa. Lisää seokseen rusinat, mantelirouhe ja pieniksi paloiksi leikatut aprikoosit. Vuoraa neliön muotoinen astia leivinpaperilla ja kaada suklaaseos astiaan. Anna jähmettyä kylmässä. Leikkaa neliöiksi. Asettele suklaat pieneen koriin, jossa on kakkupaperi. Anna lahjaksi ystävällesi tai tarjoa makeana palana kahvin/ teen kanssa.

Päivän kasvi

Atsalea ei koskaan saa päästä kuivumaan. Sitä pitää muistaa kastella päivittäin, jättiyksilöitä jopa kahdesti. Multa pysyy paremmin tasakosteana, jos upottaa ruukun kerran viikossa haaleaan veteen imeytymään.

Laita kukka valoisaan ja mahdollisimman viileään paikkaan. Kastele alustan kautta, lannoita miedolla liuoksella kerran viikossa. Poista kuihtuneet kukat säännöllisesti. Atsalea pitää lehtien sumutuksista.

Lisää täältä. Toimimaton linkki poistettu 21.09.2011

Jouluvinkki

Kuivatut hedelmät eivät tartu pilkottaessa veitseen, jos kostutat veitsen vedellä.

Perunankuorimaveitsellä voi tehdä ohuita juustoviipaleita, kylmästä voista rullia ja suklaalevystä lastuja.

Päivän resepti

Currypyörykät 55-60 kpl

500 gr jauhelihaa, 1 dl korppujauhoja, 2dl ruokakermaa, 1 muna, 1 dl sipulikuutioita, 50 gr suolapähkinöitä, 1 rkl tomaattipyrettä, 1,5 rkl tuoretta timjamia, 1,5 rkl oreganoa, 2 tl currya, 1 tl mustapippuria, 1 tl suolaa

Sekoita korppujauhot ruokakermaan ja anna niiden turvota 5 minuuttia. Rouhi suolapähkinät ja hienonna timjami. Lisää muna, kevyesti ruskistettu sipuli, suolapähkinät, tomaattipyre, mausteet ja jauheliha. Sekoita taikina tasaiseksi. Pyöritä taikinasta kostein käsin pyöryköitä leivinpaperin päälle uunipannulle. Paista pyöryköitä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

Runo korttiin

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Enää kaksi yötä jouluun.......

 23.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 
   

Päivän namu

Jääkarpalot

1/2 l karpaloita, 1/2 dl tomusokeria

Kierittele jäiset marjat tomusokerissa. Nauti. :)

Päivän kasvi

Jouluruusu on myrkyllinen. Eikä se kovin kummoinenkaan ole ulkonäöltään.  :) Eli yleensä se koristellaan asetelmiin havuilla, marjaoksilla, ruseteilla yms. peitellen, sillä alastomat varret ovat aika surkeannäköisiä sinällään.  Jouluruusu ei saa kuivua, pidä se tasakosteana. Menestyy viileässä valoisassa. Kukkien kielellä se kuvastaa valehtelevaa rakkautta, skandaalia ja herjausta.

Jouluvinkki

Täältä voit kuunnella suosittuja saksalaisia joululauluja   audio (midi) file

 

ES IST EIN' ROS' ENTSPRUNGEN BEHOLD A BRANCH IS GROWING
Es ist ein' Ros' entsprungen
aus einer Wurzel zart.
Wie uns die Alten sungen,
von Jesse kam die Art.
Und hat ein Blümlein bracht
mitten im kalten Winter
Wohl zu der halben Nacht

Das Blümlein, das ich meine
davon Jesaias sagt,
hat uns gebracht alleine
Marie, die reine Magd.
Aus Gottes ew'gen Rat
hat sie ein Kind geboren,
Wohl zu der halben Nacht.

Wir bitten dich von Herzen,
Maria Rose zart:
Durch dieses Blümleins Schmerzen
die es empfunden hat,
willst uns verhilflich sein,
dass wir ihm mögen schaffen
ein Wohnung hübsch und fein

Behold a branch is growing
of lov'liest form and grace,
as prophets sung, foreknowing;
it springs from Jesse's race
and bears one little flow'r
in midst of coldest winter,
at deepest midnight hour.

Isaiah hath foretold it
in words of promise sure,
and Mary's arms enfold it,
a virgin meek and pure.
Thro' God's eternal will
this child to her is given
at midnight calm and still.

O savior, child of Mary,
who felt our human woe;
O savior, king of glory
who dost our weakness know,
bring us at length, we pray,
to the bright courts of heaven
and to the endless day.

http://www.serendipitydesigns.com/Serendipity_Designs/l-98_christmas_rose.html


Päivän resepti

Pannurieskat 15 kpl

15 gr (1/3 pakettia) hiivaa, 5 dl haaleaa maitoa tai vettä, 1/2 tl hirvensarvisuolaa, hiven suolaa, 4 dl ohrajauhoja, n. 4 dl vehnäjauhoja, 3-4 dl vehnäjauhoja leipomiseen

Liuota hiiva maitoon tai veteen. Lisää suolat, seuraavaksi ohrajauhot ja viimeksi vähitellen vehnäjauhoja, kunnes saat sopivan kiinteän ja leipoutuvan taikinan.

Leivo taikinasta tanko, jaa se 15:een yhtä suureen osaan ja taputtele ne kakkaroiksi pinoon liinan alle, ettei taikina kuivu. Kauli kakkarat koristekaulimella ohuiksi rieskoiksi ja paista kuumassa kuivassa paistinpannussa 1-2 minuuttia molemmin puolin. Jäähdytä leivinliinojen välissä.

 
   

Runo korttiin 

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

Enää yksi yö.......

   24.12.2003

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

RUNOT POISTETTU 04.09.2004!

Runot löytyvät vasemmalta luettelosta kohdasta Kootut joulurunot vuosien varrelta.

 

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

 

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

 

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

RUNO POISTETTU 04.09.2004!

 

 

 

Joulurauhaa toivoo Jouluenkeli

 

Tämä sivu ja linkkien toimivuus tarkistettu 28.10.2012

 

Free Counter
Free Counter

29.10.2012