Tästä se taas alkaa, olkaatten hyvät!

Hyvää pikkujoulua ja joulunodotusta!

Eipäs kurkita ennakkoon!  

Lauantaina 01.12.2007

Hei!

Minä olen Torsti T.A. Tonttu. Aion olla seurassanne tämän joulunalusajan ihan aattoon asti.

Nyt on se pikkujoulu, jolloin tuodaan pikkukuusi sisään. Tässä on minun kuuseni. Eikö olekin hieno? Kurkin sieltä, mitä muut puuhaavat. Tämä kuusi on palvellut kotiväkeäni jo yli 20 vuotta.

Olen tuolla oksistossa kolmannen ja neljännen lampun välillä. Mahdatko löytää minut....

Emäntä oli vähän huolissaan, saadaanko kuusta edes kokoon tänä vuonna. Varkaat kun kesällä kävivät kellarikomeroissa ja kaatoivat kaikki laatikoiden ja kassien sisällöt lattialle. Silloin niitä yritettiin kasata takaisin oikeisiin paikkoihinsa, mutta silti oksia löytyi vähän sieltä ja täältä, kun hän eilen sen haki.

Yleensä tämän kuusen alle on tullut yksi pikkupaketti jokaiselle perheenjäsenelle, mutta nyt lapset ovat jo muualla ja nuorinkin niin iso, ettei usko enää meihin tonttuihin. Ainakaan ei tunnusta. Kai minä jonkun paketin silti hänelle laitan.

Tänään on saanut avata ekan luukun kalenterista. Täällä näkyy olevan kaksi lumilyhtykalenteria, yksi pakettikalenteri ja yksi hilekuvakalenteri. Emäntä sai vaihtokalenterin joltain ja ne paketit ovat olleet keittiössä odottamassa. Nyt se laatikko siirretään tänne kuusen alle. Hilekalenteriin löytyi vain joulupukki. Enkeleitähän tuo olisi halunnut, mutta parempi pukki kuin ei mitään. Vai kuinka? :) 

Tapaamisiin huomenna!

Torsti T.A. Tonttu

2323

Sunnuntaina 02.12.2007

http://www.creighton.edu/CollaborativeMinistry/Advent/adventwreath1.gif

On ensimmäinen adventti ja yksi kynttilä palaa. Emäntä laittoi tyttäreltä saamistaan kynttilöistä ensimmäisen palamaan. Laulaa hoilottaa Hoosiannaa (ja poika huoneessaan ... tiellä ken vaeltaa...) Tänään hän taas bongailee Hoosiannoja. Harrastus sekin. :)

 

Aiemmin päivällä seurustelin enkeleitten kanssa. Ei, en minä viidakossa käynyt, vaikka siltä voi näyttääkin. Alkoi vain kyllästyttää seisoa keittiön pöydällä ja katsella, kun emäntä kirjoitti osoitteita  kortteihin.

Nuo enkelit olivat pelottavan isoja tämmöisen pienen tontun rinnalla, mutta ihan kilttejähän nuo olivat. Kertoivat molemmat tulleensa tänne viime jouluna. Siellä me juttelimme ja lehtien raosta vakoilimme emäntää, joka istui osan päivää keinutuolissa ja kutoi punaista lankaa jättilapasiksi. Meinaako löytää jostain jättiläisen? Vähän me ihmettelimme, mutta kai me jossain vaiheessa näemme, mitä niillekin tapahtuu.

Aamupäivällä teimme emännän kanssa neljä ovikranssia. Yksi on jo ulko-ovessa ja noista muista yksi valitaan toiseen oveen (tyttärelle). Loput sitten puretaan ja tehdään uusiksi

Kurkistin niihin kasseihin, joista tarvikkeita otettiin ja siellä oli vaikka kuinka paljon erivärisiä rusetteja. Joulutarvikelaatikosta on otettu vasta pöytäliina, joten mitähän kaikkea mielenkiintoista sieltäkin mahtaa löytyä.

Mutta pikkujoulukuusi kimaltaa kauniisti ja siellä aion yöni viettää ja päivänokosetkin ottaa. Se on minun ihan ikioma maailmani.

Käyn vielä vilkaisemassa oranssia kynttilää...

 

...kas noin, hyppäsin kuvaan mukaan.

Iloista ensimmäistä adventtia!

Torsti T.A. Tonttu

http://www.download-for-free.com/new-year/santa-screenshot.jpg

2557

 

 

Maanantaina 03.12.2007

Olen seikkaillut koko päivän makuuhuoneessa. Siellä on kaikkea kivaa. Ensin hyppelin muovisessa laatikossa, johon emäntä on koonnut paaaaaljon samanlaisia joulukortteja. Niistä hän leikkaa kuvia ja laittaa niitä päällekkäin jonkun tarran avulla. Tuo pukkikortti on tehty siten, muttei sitä tästä kuvasta näe... Jotain 3D:tä sanoi sen olevan.

 

Sitten hyppäsin yhteen kolmesta paperikassista, jotka ovat täynnä vanhoja joulukortteja. Ne on hankittu kirppikseltä. Niistä osa menee albumeihin, osasta poistetaan postimerkit, osa lähetetään toisille kerääjille ja osa menee silppuriin. Emäntä sanoi, ettei hän halua antaa kelleen niitä kortteja, joihin on kirjoitettu omia asioita. Sanoi, että on hassua nähdä toisten ihmisten juttuja ja että kuka ne on noin vain antanut toisten luettaviksi. Ei hän ainakaan haluaisi, että hänen kirjoittamansa kortit myydään ja joku outo niitä lukisi...

 

 

Sitten kipitin korupöydälle. Siellä oli hirmuisen monta korurasiaa ja ihan oma rasia koruille, joissa on joulua. Tonttuja, enkeleitä, joulukuusia ja joulukarkkikeppejä. Onkohan tuo emäntä ihan hassu? Kerätä nyt koruja! Ja vielä niille kaikille omat laatikot. Pitäisikö minunkin etsiä jostain oma? Erikokoisia kulkusia ja kelloja varten, hihiii...

Siellä rasioissa oli rintakoruja, helminauhoja, riipuksia, rannekoruja, korvakoruja, jopa pinssejä. Kaikki omissa pesissään. Noo, onhan tuo emäntä pitänyt pari viikkoa enkeleitä ja viime viikon punaisia kuusia. Saa nähdä, mitkä ottaa tällä viikolla. Veikkaisin tonttuja. Niiden kulkuset kilisevät kivasti.

Lopulta löysin kimaltavan ja kahisevan kasan foliokoristeita. Hyppäsin sinne keskelle leikkimään. Emäntä aikoo laittaa ne olohuoneeseen roikkumaan. Koti kietoutuu pikkuhiljaa joulun kimallukseen. :)

Lähden tästä nyt auttamaan noiden kahisevien koristeiden suoristamisessa.

Menevää maanantaita!

Torsti T.A. Tonttu

2784

 

Tiistaina 04.12.2007

 

Eilen tuo emäntä meni liukastelemaan kaupungille. Oli niin liukasta, että piti kulkea kieli keskellä suuta. Räntäräpiskää satoi niskaan ja meikätonttu istui repussa. Koko ajan pelkäsin, että hän lentää pyllylleen ja minä menen muusiksi repussa. *huih* Onneksi kaikki meni hyvin ja olen yhä ehjä. 

Kävimme joulupuodissa ostamassa hevos- ja possukortteja keräilijäystäville joululahjoiksi. Vaan tottahan tuo osti kaikki kimaltavimmat kortit kansioihinsa laitettaviksi...

Sitten mentiin jonnekin, jossa puhuttiin asunnosta ja avaimista ja sen sellaisista. Sitten käytiin ainakin kolmessa paikassa tekemässä osoitteenmuutoksia. Sanoi, että minullakin on uusi koti jouluna. Hmmmh... mitähän se tarkoittaa? Viedäänkö minun pikkujoulukuuseni pois???

Olimme väsyneitä, joten sujahdimme päiväunille peiton alle. Kyllä uni maistui. Emäntä valitti, että jalkoja särkee kaiken sen kävelemisen ja varomisen jälkeen. Olisi hypännyt jonkun reppuun niin kuin minä. :)

Iltapuolella alkoi sataa lunta ja menin parvekkeelle haistelemaan ilmaa. Oli raikasta, tuuli tuprutteli lumihiutaleita minunkin niskaani, mutta havujen alla olin suojassa. Kurkin kaiteen yli ja katselin tuhmia autoilijoita, jotka oikaisivat pyörätien yli. Onneksi kukaan kävelijä tai pyöräilijä ei jäänyt alle.

Löysin parvekkeelta mukavan tuntuisen keinun. Se oli vihreä ja keinui tuulessa. Siellä oli sen verran hämärää, ettei kuvistani tullut oikein edustavia, mutta olettehan te jo minut nähneet ja tunnette vaikka varjokuvasta, vai kuinka? ;)

 

Vaan nyt kurkistelen hiukan aikaa muiden puuhia pikkujoulukuusestani ja sitten alan siivota. Jotkut juhlat ovat tulossa. Taidan hakea kavereitani avuksi...

Tapaamisiin!

Torsti T.A. Tonttu

3021

 

 

Keskiviikkona 05.12.2007

Lumimaisemat saivat kaiken päälaelleen. Oli pakko lähteä ulos monta kertaa katsomaan sitä ihmettä. Hyppelehdin tuolla kuivuneiden korsien joukossa. Potkiskelin lunta ja katselin näkyisikö muita tonttuja. Ei näkynyt, mutta iloisia ääniä kuului metsikön takaa. Kai ne laskivat siellä mäkeä. Yhden kannon alla olin näkevinäni tonttulakin vilahduksen.

Sitten kävin vähän tankkaamassa ja söin tontunpunaisia ruusunmarjoja. Niistä tämmöiset pikkutontut saavat energiaa ja vitamiineja jaksaakseen. Kiipesin kuusikossa yhden vanhan kuusen oksille ja se kertoili minulle menneistä jouluista ja siitä, kuinka se on välttynyt kirveeltä, eikä koskaan päätynyt kenenkään joulukuuseksi. Taito se on sekin. Kaikki kun eivät halua olla sellaisia kuin se yksi ylpeä kuusi, joka kehui itseään koko ajan ja sitten hylättiin navetan taakse. 

  

Juttelin mäntyjenkin kanssa ja keinuin niiden oksilla. Jostain kaukaa kuului rakentamisen ääntä, traktorit ja aura-autot mennä huristivat kovaa kyytiä ja putsasivat teitä. Emäntä ei ollenkaan tykännyt siitä, kun sieltä tuli esiin kaikki se jää, joka suojasäällä sinne jäi. Pääsin kolme kertaa ulkoilemaan taskussa. Yksi lenkki jäi puolikkaaksi, kun kameran akku sanoi, että virta on vähissä ja piippiip ja sitten se nukkui keräämään voimia. Kun se oli tarpeeksi levännyt, lähdimme uudestaan liikkeelle. 

Ilta onkin kulunut tonttukavereiden kanssa puuhatessa. Teimme tonttukylän valmiiksi ja autoimme enkeleitä tekemään oman parvensa edustuskuntoon.  Emäntä on siivonnut ja tehnyt tilaa olohuoneeseen, koska huomenna tulee vieraita. Hän on penkonut joulukoristelaatikoitaan ja etsinyt sinistä ja hopeaa.

 

Nyt tämä tonttu vähän lepäilee, että jaksaa taas jotain puuhailla. 

Terve!

Torsti T.A. Tonttu

3215 

 

 

 

Torstaina 06.12.2007

Eilen emäntä kävi kaksikin kertaa kirjastossa. Lainasi sieltä monta lehteä ja kaksi kirjaa. Tuolla on piparkakkutalojen malleja. Minusta paras on tuo tonttujen mylly. Sitten neuvotaan tekemään ovikransseja, kartonkienkeleitä, risuista poronsarvet, jouluseimi ja ikkunaenkeli. Olihan siellä paljon muutakin kivaa, mutten ole ehtinyt vielä niitä emännän kanssa tutkia. Meidän kun piti siivota.

Vaan eiköhän tämä päivä sitten kulu leväten, lukien, kirjoitellen ja askarrellen tai käsitöiden parissa. Saan hypellä lankakerien joukossa. Illalla emäntä aikoo piipahdella netissä katsomassa jotain Linnan juhlia. Asuukohan siellä linnassa prinssejä ja prinsessoja? Ja onko siellä tonttuja?

Tonttuja autoin tämän kylän teossa. Minä ja 32 muuta, joten vain muutama pääsi kuvaan...

Enkelitkin halusivat oman parvensa järjestykseen. Ottivat mukaan myös yhden karitsan, kun se oli niin yksinäinen.

Illalla oli "mummopileet". Kumma, kun ei heistä kukaan ollut mummokaan. Ihmiset ovat outoja. Siellä naurettiin niin, että meinasi tonttukylä hajota ja enkelit lähteä lentoon. Söivät kiusattua kinkkua, fetasalaattia ja rosollia, joivat litrakaupalla eri teelaatuja, laittoivat piparien päälle jotain homeista  (juustoako se oli?) ja söivät sinikoristeisia mokkapaloja. Sanoivat parantavansa maailmaa, mutta mitenköhän se tulee paremmaksi puhuen ja nauraen, syöden ja herkutellen? *raapii päätään*

Emäntä lupasi pitää heille tuparit, joten kai minä heidät ehdin toistamiseen jouluaikana nähdä. Ja kuulla. :)

Tuossa nyt on noita "poranteriä", joista kaikki perheen lapset ovat vauvoina tykänneet. Ne kun pyörivät ilmavirrassa ja ovat värikkäitä. Emäntä viritti ne kaikki pitkään naruun olohuoneen ja eteisvälikön väliseen aukkoon. Siinä ne pyörivät omia aikojaan. Osa on jo ihan muotopuolia, kun niistä on salaa vedetty ja onpa niissä jotkut tontut kiipeilleet ja keinuneetkin. *en tunnusta*

Tonttukylän etureunaa kiertää sinihopeinen nauha ja niitä on muutenkin joka puolella. Kun sinivalkoista ei ole. Tosin pöydällä on kaksi sinivalkoista kynttilää, jotka sytytetään klo 18. Tässä asunnossa ei voi ikkunoilla kynttilöitä polttaa, joten ne saavat palaa olohuoneen pöydällä, kertoi emäntä. 

Vaan nyt tämä tonttu lähtee tutkimaan kaappeja emännän kanssa ja auttaa piparitaikinan teossa. Jos vaikka pääsisi huomenissa leipomispuuhiin.

Hauskaa itsenäisyyspäivää!

Torsti T.A. Tonttu

 

3361 

Perjantaina 07.12.2007

Juhlat on juhlittu ja arki koittaa. Eilen tein emännän apuna piparitaikinan. Sen ohje löytyy  reseptisivuilta. Mutta, mutta... kun ei sokeria ollut tarpeeksi, piti kehitellä uusi konsti. Täällä kun ei paljon sokeria kulu. Vapulta oli jäänyt siman fariinisokeria, mutta sehän oli kuivaa koppuraa pussin pohjalla. Ei muuta kuin pieni kasari esiin, vähän vettä siihen, sokeriklöntti sisään ja miedolle lämmölle sulamaan. Se ei meinannut sitten millään sulaa! Mutta taikina tuli ja tuolla se nyt odottaa, että se leivotaan. 

Aamusella emäntä laittoi pöydälle kynttilän poikineen. Sitten hän laittoi kauniit tulitikkuaskit esille. Nuo nukkuvat tonttuvauvat ovat sitten suloisia, eikö vain? Koska emäntä ei oikein tykkää siitä, että tulitikut ovat esillä, hän laittoi tavallisten askien tyhjät laatikot noihin. Vähän kuin narraisi. Mutta eipähän tule vahinkoja tulen kanssa, kun tikut ovat piilossa korkealla.

Kun minulla on oma pikkujoulukuusi ja tonttukylässä montakin, enkelit tahtoivat omansa. Pitihän se laittaa paikoilleen. Nyt he ovat tyytyväisiä ja laulaa lurittavat laulujaan onnellisina.

 

Kynttilöitä poltettiin koko päivän ajan. Ne ovat kauniita ja emäntä jäi tuon tuostakin niiden liekkiä tuijottamaan. Mitä ihmettä luuli siellä näkevänsä? Muisteliko takkatulia lapsuuskodissaan, omassa omakotitalossaan, kerrostalon avotakassa, vaiko saunanpesässä, vappukokossa tai nuotiolla? Nytkin hän seuraa yhden kynttilän kuolemaa, kuten hän sanoo, kun se palaa loppuun.

Pitkän aikaa hän istui päivällä pöydän vieressä ja katseli tätä kynttiläarmeijaa. Tuossa on vain puolet, sillä toisella tarjottimella oli lisää. Hän sanoi varastoivansa energiaa, että jaksaa puurtaa jouluun asti juosten pää kolmantena jalkana kahden asunnon väliä siivoten ja tavaroita kantaen. On niin paljon muistettavaa ja tehtävää.

Tänään pojalla on taksvärkkipäivä ja hän tekee töitä kotona. Siis leipoo isoveljelleen, joka haluaa äidin pipareita. Iltaan mennessä tässä kerroksessa leijuu joulun sulotuoksut, sillä emäntä lupasi hakea hyasintin tuoksumaan.

Minäpä tästä lähdenkin etsimään piparimuotteja. Kun emäntä käy kirjastossa, voin pyöräyttää sillä aikaa muutamat erikoispiparit. ;)

Leipomisiin!

Torsti T.A. Tonttu

3498

Lauantaina 08.12.2007

Emäntä haki kuin hakikin sen sinisen hyasintin kaupasta. Tosin ensin niitä ei meinannut löytyä ollenkaan. Kun kaikki olivat punaisia. Myyjä ei tiennyt, onko sinisiä enää. Sanoi niiden varmaan menneen. Vaan sitten tuli toinen myyjä paikalle ja katsoi emännän antamaa kukkapurkkia. Kun hänestä sen nuput sinersivät sillä tavoin, että se voisi olla sininen. Tutkittiin hintalapun koodit ja huomattiin, että kyllä se sininen on. Kotiin tultuaan hän kiersi ruukun ympärille hopeaa ja minä laitoin tuon rusetin.

 

Minusta oli niin mukavaa puuhata kukkien kanssa, että tein emännän kanssa toisenkin kukkajutun. Kiipesin keittiötikkaille ja etsin yläkaapista tarvikkeet. Tämmöinen punasävyinen siitä tuli.

Vaan sitten meni päivän ohjelma sekaisin, kun tuli yllättävä puhelinsoitto ja yllätysvieras ilmoitti tulostaan. Emäntä ehti käydä kirjastossa ja kaupassa, viedä roskat ja tehdä ruokaa. Sitten sain ihmeteltävää. 

Vieras toi tuommoisen pyykkilaudan näköisen kapistuksen. Vettäkin siinä on. Minä sitä ihmettelin reunalla seisten ja sitten yhtäkkiä...

...siihen tulikin valoja! Voi hyvät tontunmyssykät sentäs! Siinä oli kaikki sateenkaaren värit ja se lirisi ja lorisi ja surisi.

 

Emäntä melkein kiljaisi ilosta. Hän kun on vuosikausia toivonut tuollaista kosteuttavaa vesielementtiä kukkien keskelle. Nyt se laitettiin lattialle makuuhuoneiden väliselle seinustalle odottamaan kukkapöytää. Ja minä voisin seisoa koko yön katsomassa kauniita värejä ja kuuntelemassa veden lorinaa putouksessa. Menin niin sekaisin päivän tapahtumista ja käänteistä, että unohdin pipareitten leipomisen kokonaan! Onneksi taikinan voi pakastaa ja leipoa sitten, kun voi ja ehtii.

 

Nyt jatkan juttelua veden kanssa, joten soon moro!

Torsti T.A. Tonttu

3622

Sunnuntaina 09.12.2007

Emäntä sai Tallinnan tuliaisia, kissapullokokoelmaan uuden värisen kissan. Nyt hänellä on 8 eri väristä ja tuokin pääsee ikkunalaudalle päivää paistattelemaan. Huomaattekos, keittiössäkin tontut juoksevat jopa levynsuojissa, kuten jouluihmisellä kuuluukin? :)

Katselin emännän kanssa nettisivuja ja siellä oli kaunis tonttulaulu ja kauniit kuvat. Kurkistakaapa tänne. Gävlen olkipukki on yhä pystyssä. Kukaan ei ole vielä sitä yrittänyt polttaa.

Tuossa hellalla seisoessani nenuuni tuli kaikenlaisia tuoksuja ja piti oikein lähteä etsimään, mistä se tulee. Tontunnenuni kehotti hyppäämään kaappiin ja siellähän niitä oli, teetä pussitolkulla ja jouluteetäkin. Ei ainakaan ihan heti pääse loppumaan.

Teekeittimen luona on noissa takana olevissa, kiinankielisin merkein koristetuissa rasioissa Lohikäärmeen morsianta ja Sinisiä silmiä. En kehdannut rasioita laittaa kuvaan, kun en yhtään tiedä, mitä niissä lukee. 

Pöydällä oli myös sahramia, neilikkaa ja muita joulumausteita. Taitaa emäntä suunnitella leipomisia. Kuului puhuvan konjakkisesta hiekkakakusta, juopuneista hedelmistä, taatelikakusta, sahramipullasta, täytekakusta, tortuista ja muista.

Yöllä oli satanut räntää ja maa oli vähän aikaa valkoinen, mutta taas sataa vettä. Niinpä ajattelin tonttuvoimin matkustaa Tonttumaahan katsomaan lunta. Tuossahan ne laskeutumisvalot jo ovatkin näkyvissä, joten lähdenpä tästä matkaan.

*viuuuuuuuuhhhh* 

Matkaterveisin

Torsti T.A. Tonttu

3764 

Maanantaina 10.12.2007

Täällä sitä sitten ollaan, lumen ja pakkasen keskellä. Täällä Tonttumaassa tuntuu ja näyttää ihan jouluiselta. Ohikulkiessani näin hirmupaljon jää- ja lumilyhtyjä, koristevaloja, adventtitähtiä ja muita valoisia juttuja. Tuntuu, että joulu on ihan nurkan takana.

Tässä minä nyt sitten kuikuilen tolpan nokassa, että mihin päin lähtisin. Löysin tontunpolun ja kuljen sitä pitkin. En vielä tiedä, mihin se polku vie, mutta pianhan se nähdään.

Ahaa, tuollakin on jäälyhtyjä. Pihalla näyttää niitä olevan enemmänkin. On kaikenmoista ja muotoista lyhtyä ja valoa. Täällä näkevät metsän eläimetkin hyvin kulkea ja jättää poluille terveisensä. Tuosta on mennyt Miina Repolainen ja tuosta pomppinut Pupu Pitkäkorva. Tuossa on kipittänyt Heimo Hiirulainen ja Harri Harakka ottanut lumikylvyn. Polkua pitkin on myös mennyt Bertta Bambi tyttärensä Bettiina Bambin kanssa. Toista polkua on kulkenut Benjamin Bambi. Ja liekö tuosta kulkenut Petteri Punakuono?

 

Kiipesin tikkaille katsomaan, mitä täällä oikein onkaan. Isoja puukasoja ja liiteri täynnä klapeja, jotta voi tupaa, navettaa ja saunaa talven lämmittää. Luutia polkujen lakaisemiseen. Navetassa muutama lehmä, vasikka ja hevonen. Kanalasta kuuluu kotkotusta ja kanarouvat munivat kilvan munia joulun leipomuksiin. Ladon heinissä käy hiljainen kuhina, kun hiiriperhe siellä hyörii. 

Tuossa on tonttumuorin tupa ja sen portailla minua on vastassa Tessu. Yritin kiivetä sen pään päälle, mutta enhän minä pysynyt. Kuvassa olen juuri putoamassa... Tessu otti minut pehmeään tassuunsa, etten satuttaisi itseäni. Nyt menen katsomaan, mitä tuvasta löytyy.

Jatkuu huomenna, sanoo

Torsti T.A. Tonttu

3912 

Tiistaina 11.12.2007

http://www.razzledazzlerecipes.com/christmasfun/images/mrfr5tskitchen.gif

Kiipeän portaat ylös, koputan ja astun sisään. Täällä eteisessä on lämmintä ja valoisaa. Tuoksuu hyvälle. On tainnut Tonttumuori leipoa leipää. Kurkistanpa tupaan. Joo, siellä se muori hyörii leipälapioineen. Näkyy pullataikinakin kohoavan liinan alla ja tuolla näkyy kulhollinen pipareita. *nam*

Täällä on jouluista. Koristeita joka puolella. Kynttilät palavat. Pirtin pöydällä on joulutähtiä, tasetteja, hyasintteja, tulppaaneita, atsaleoja, syklaameja. Ovat kai tonttulan lapset käyneet muoria tapaamassa. Minä kun niin tykkään puisista esineistä, hyppäsin kiulun  viereen. Sen sisus muistuttaa kesän riemuista kukkineen. 

"No tervepä terve!"

 Rupattelin riekkojen kanssa pikkasen ja sitten kävin kurkistamassa maailman menoa pöllön  pään päällä istuen. Nuo kynnet muuten ovat terävät, mutta voimakkaat. On siinä moni tonttu saanut kyydin muille maille sen mukana. Linnut kun toimivat meidän lentokoneina joskus.

Vaihdoimme kuulumisia ja joulumietteitä. Pöllöt ja riekot aikovat viettää joulun Tonttumuorin tuvassa. Mihinkäs sitä kotokulmiltaan lähtisi... Ja lisäksi muori pitää kaikista niin hyvää huolta, ettei tee mielikään muualle. :)

Vaan nyt jätän muorin ystävineen rauhassa jatkamaan joulutouhujaan. Ulos siis.

Jaahas, mihinkäs sitä sitten seuraavaksi suuntaisi? Mitähän tuolla näkyy?

ihmettelee

Torsti T.A. Tonttu

4041

 Keskiviikkona 12.12.2007 

Kuvaa http://www.tennisonfamily.com/Xmas/xtreeblu.gif ei voida näyttää, koska se sisältää virheitä.

Täällä ulkona on aika kalseaa. Pikkupakkanen nipistelee varpaista. Tuossa on Tonttumuorin puupinoja.

Hmmmh, jospa kulkisin tuonnepäin. Siellä näkyy olevan taloja. Komea tämä yksilö onkin. Muistelisin, että viimeksi käydessäni tuossa oli valotkin sisällä. Nyt ei taida kukaan tipusista olla kotona. Hiljaista on. Missähän kaikki ovat? Huhuu! Tyhjää kaikuvat huoneet.

Mikähän varasto tämä on? Linnuilla taitaa olla hyvät oltavat, kun on taloja siellä täällä. Oikea lintujen lomakylä! Olisiko tämä huvimaja? Täytyy kurkata sisälle, jos vaikka siellä tipuset grillaavat ja paahtavat siemeniä. Uskaltaisikohan? En taida, on oltava varovainen, kun täällä kuulema terrorisoi joku Yhdeksän kuukkelin kopla. Ei näy ei kuulu; ei kuukkeleita, eikä tiaisia. Ihan rauhassa saan katolla kiipeillä.

Onkohan tämä se sauna, jossa se kopla riehuu päivisin? Näin pimeällä ne tuskin tulevat. Komean rakennuksen ovatkin valinneet. Vaan luulenpa, että tiaisparvi yhdistettynä muiden tipusten apuun päihittää yhdeksänkin kuukkelia. Ja avuksi voivat tulla myös tontut. Pienempiään ei saa kiusata, kuukkelit!

 Tuolta jostain peltojen takaa kuuluu kosken kohina. Kovin on jää ohut tänä vuonna. Liekö se ilmastonmuutos  jo vaikuttamassa Tonttumaassakin. 

Joku huhuilee minua. Kuka kumma? Pitänee lähteä katsomaan, kuka kaipaa. Joten matkaan taas

lähtee

Torsti T.A. Tonttu

P.S. Tittiina-tonttu valitti, että ottamani kuvat ovat huonolaatuisia. Vaan enhän minä mikään reportteri-kuvaajatonttu olekaan. Parempaan en vähäisillä taidoillani pysty. Hypätkää kuvien yli, jos ne silmiänne kiusaavat. :)

4231

 Torstaina 13.12.2007 

Tuolla puun alla vilahti tontunlakki. Huhuuuu! Kukas siellä minua kutsuu? Olen juuri lähdössä kotimatkalle.

Kahlaan vähän lähemmäksi. Kappas, Tuure-serkkuhan se siinä!

Vaihdoimme kuulumisia ja Tuure E.S. Tonttu päätti lähteä kyläilemään etelään luokseni. Joten hupsista hei ja hippulat vinkuu ja nyt sitten ollaankin jo kotona. *viuuuhhh*

Putosimme jollekin punaiselle ja pehmeälle. Mikähän tämä oikein on? Uusi tonttujen lentokenttä kenties? Vaiko luistinrata? Ihan tämä on vuorella sijaitsevan tonttukylän alapuolella. Olisiko tämä iso sänky? Peittojakin on valmiina... 

Vaan onpa omituisia peittoja. Hmmhh... Ohhoh! Nämähän ovat jättiläisen lapaset! Asuukohan jossain lähellä jättiläisiä? Huih! Ja miksi emäntä nyt sille tekisi lapaset ? Omituista.

 

Ja mitä ihmettä se emäntä on puuhannut? Ulkona parvekkeella roikkuu ruosteinen kauha, joka on pujotettu vanhan raastinraudan läpi ja siinä on tuikkulyhty valmis. Kaikkea se keksiikin. :) Kertoo meinanneensa tehdä vanhasta vispilästäkin tuikkukupin.

Voi hyvät tontunmyssykät sentäs! Nyt se emäntä on seonnut lopullisesti! Kaatanut sokeripalatkin pöydälle. Hei Tuure, mitähän näistä on tehty?

Emmää vaan tiiä, vastaa Tuure ja katselee päätään pyörittäen sokerikasaa. Mutta minähän selvitän sen, niin totta kuin nimeni on

Torsti T.A. Tonttu

4408

Perjantaina 14.12.2007

Jaahas, miksikäs se kasa siinä pöydällä olikaan? Mitä kummaa siitä on tehty? Ihan on kuin tiilikasa... Muuri? Linna? Aita? Ei taida olla...

Jotain tulta se hehkuu. Onkohan siellä takana nuotio? Ehei. Tämä tuoksuu sokerilta ja maistuukin. Minä vähän nuolaisin. Nyt minä sen keksin. Emäntä on tehnyt sokerinpaloista tuikkulyhdyn. No, juksasin. En tiennyt ennen kuin kurkkasin taakse. Siellä on aukko, josta voi sytyttää kynttilän. Tämähän on hieno. Tuo tuli näkyy kauniisti kuin olisi harva takka tai hella tai muu tulisija.

Tuure, tulepas katsomaan. Täältä se tuli kurkkaa sokeripalojen välistä. Mutta älä mene liian lähelle, ettet sula!

Wauu! Ovatko nuo ne eiliset jättiläislapaset? Puolet on kutistunut pois. Nythän nuo mahtuvat jo ihmiselle. Muttei meille tontuille. Pehmeät. Kukahan nuo saa? Hypätäänkö tuonne sisälle? Ei nyt sentään, voisimme vahingossa nukahtaa sinne ja joutua postin mukana ties minne. Toisaalta se olisi suuri seikkailu, mutta meillä on muutenkin menoa ja meinikiä luvassa. Ei nyt toiselle matkalle heti lähdetä, kun juuri tultiin takaisin.

Keittiössä tuoksuu jokin. Mitäs siellä nyt puuhataan?

Nuuh. Tuoksuu joululta. On kuumaa. Pinnalla kelluu mantelia. Nam, se on glögiä. Otetaanpa pienet hörpyt ennen kuin kukaan huomaa.

Vaan miksi avaimet kilisevät jossain? Otetaanpa selvää, tuumaa

Torsti T.A. Tonttu

4539 

Lauantaina 15.12.2007

 Hyppäsimme emännän povitaskuun ja sitten sitä mentiin reippaasti aamuhämärissä kissaheijastin vilkkuen. Taskussa tuli ihan hiki, kun vauhti oli melkoinen. Ensin käytiin Pienessä joulupuodissa katselemassa satoja joulukortteja, hiplaamassa kaikkea kimaltavaa, ihailemassa köynnöksiä ja kuusia koristeineen. Sitten mentiin hakemaan lisää avaimia. Niinkuin nuo useat kilisevät eivät jo riittäisi...

Käytiin jossain toimistossa ja kaupassa toivottamassa hyvää joulua tutuille, kurkattiin nukkekotipuotiin ihan vain ikkunan takaa, kyseltiin jouluisia koruja (onneksi ei ollut, eihän tuo noita kaikkia nytkään ehdi käyttää!) ja sitten matkattiin kotiin päin. Puolimatkassa emännän nenää alkoi kutittaa. Hän luuli, että me häntä kiusaamme. Mutta ei, ei ollut meidän syy. :) Pian hän huomasi, että ilmassa leijailee pieniä lumihiutaleita ja ne ohimennessään kutittivat. Maisema oli vain kuurainen pakkasyön jälkeen, mutta jospa niitä hiutaleita sataisi vielä enemmän.

Mentiin käväisemään kotona. Posti oli tullut ja tuonut paljon postia (joka edelleen makaa keittiön pöydällä avaamattomana). Postipoika olisi tuonut jonkun ison kirjeenkin, muttei se mahtunut luukusta. Niinpä hän jätti kortin, mutta eihän tuo emäntä muistanut sitä postista hakea.

Sitten mentiin hakemaan jotain vahaa ja hanskoja ja mitä lie muuta siivousjuttua. Kotona laitettiin ämpärit ja tarvikkeet valmiiksi, radiokin, ja sitten mentiin sitä uutta asuntoa katsomaan. Olipa jännää avata ovi ja katsoa sisään. Tuo emäntä tykkää kauheasti pestä ikkunoita. Siinä kuulema näkee kättensä työn tuloksen. Jo hän saikin pestä. Niitä ikkunoita ei oltu varmaan koskaan pesty. Kun hän avasi ensimmäisen ikkunan, hyppäsimme katsomaan kärpäspaljoutta. Niitä sitten riitti koko päiväksi joka ikkunassa. :)

 

Emäntä sanoi viimeksi nähneensä yhtä paljon kärpäsenraatoja lapsuuskotinsa navetassa 60-luvun alussa. Tuossa kuvassa osa oli jo pudonnut lattialle ja kulmaikkunan sisältä löytyi hämähäkin verkkoja ja kaikenlaisia toukkia ja ötököitä. Emme niitä paljon ehtineet tutkia, kun tuo emäntä vain pesi ja pesi ja pesi. Ennen pimeää hän ehti pestä kahden huoneen ikkunat ja vain yksi jäi jäljelle toiseen päivään. Niin ja parvekkeen oven lasi. 

Sitten hän kävi hakemassa kattolamppuja ja jalkalampun, laittoi verhoja paikoilleen ja alkoi kontata pitkin lattioita kuin pikkulapsi. Kaksi sankoa ja kuurausharja, jota hän sanoi porstaksi. Ja vesi lensi. Kyllä sai kymmeniä kertoja vesiä vaihtaa. Emäntä manasi, että viimeksi hän on noin likaista huushollia pessyt vuonna 1974, kun muutti asuntoon, jossa oli majaillut komennusmiehiä. Silloin lattia tuli puhtaaksi vasta kahdeksan pesukerran ja kuurauksen jälkeen. Ei hän antanut meidän tulla kuvaan, kun siirsi hellaa. Emme kyllä olisi menneetkään, kun se tausta ja alusta haisi.

 

Välillä hän kävi tekemässä pojalle ruokaa ja toi tullessaan kukkia ikkunalaudalle, pulloja tuvan ikkunalle ja koristevaloja. Eikös olekin hieno? Niin, kun me ollaan siellä kans, kultaverhon takana. ;) Sitten siellä alkoi haista pahalle, kun ne lattiat vahattiin kaksi kertaa. Eikö yksi kerta olisi riittänyt? Piti niin kauan pidellä nenää.

Saa nähdä, mihin minun kotini eli pikkujoulukuusi laitetaan. Jokohan se huomenna selviää? miettii

Torsti T.A. Tonttu

4683 

Sunnuntaina 16.12.2007

Tänään olemme enimmäkseen olleet kotosalla, kun tuo eilinen oli niin pitkä ja rasittava päivä. Muistutimme emäntää siitä isosta kirjeestä ja hän haki sen samalla, kun haki kaupasta jotain keittiön erikoistehokasta puhdistusainetta (joka ei kuitenkaan tehonnut).

Olisimme niiiiiiiiiin mielellämme kurkistaneet pakettiin, mutta meitä kiellettiin ehdottomasti koskemasta siihen. Niinpä juoksimme hippaa havuköynnöksissä ja pikkujoulukuusessa ja teimme muuta mielenkiintoista, josta emme uskalla puhua ääneen. ;)

Kuusen alla odottaa toinenkin paketti. Se on niin nätti. Muttei sitäkään saa liikaa tutkia. Jossain jemmassa on myös tonttujen tuomia lahjoja, kuulimme. Ne siirtyvät sen ison kuusen alle loppuviikosta siellä uudessa kodissa. Ja kuulema pukin pulkasta putoaa joka vuosi lahjoja, kun se pukki menee niiiiiiin lujaa sillä porollaan, että osa lahjoista tipahtaa tien poskeen. Niinpä niitä täytyy keräillä sieltä täältä loppiaiseen tai nuuttiinkin asti, sanoi emäntä.

Hipsu, se tämän kodin kotitonttu (joka tätä kalenteria viime vuonna piti) odottaa jo malttamattomana, että pääsisi uuteen kotiin. Emäntä toppuutteli ja sanoi, että vasta sitten on aika, kun sängyt viedään sinne ja jäädään yöksi. Sitten vasta kotitonttu muuttaa. Täytyyhän täällä olla kotitonttu, kun kerran tämä on vielä se oikea koti!

 

Pikkuisen kävimme ulkona ja haimme naapurista lainaksi muuton ajaksi nokkakärryt. Emännällä on helpompaa kuljettaa tavaroita. Nytkin on niin kipeä, että otti jonkun tabletin ja meni nukkumaan, että jaksaa huomenna aloittaa kantamisen. Kyllä sinne on jo paljon kukkia mennyt ja melkein kaikki lamput ja verhotkin, mutta huomenna sinne aletaan viedä tavaroita kaappi ja laatikko kerrallaan. Ensin aikoo kyllä viedä kaikki parvekkeen tavarat, että saa valoja sinne tuikkimaan. Kun hän on siellä melkein koko ajan, hän haluaa nähdä niitä ja tuntea joulun. Parvekkeenkin pesi joulukuntoon.

 

Emme taida toistamiseen kärryillä ajella. Ne kilisevät ja kolisevat ja pomppivat ja vaikka mitä. Tai jos johonkin kassiin hyppäisi.

Polttakaa varovasti niitä kynttilöitä! Ja niitä pitää sitten vahtia koko ajan!

Valoisaa sunnuntaita toivottaa 

Torsti T.A. Tonttu ja Tuure E.S. Tonttu myös!

4773 

Maanantaina 17.12.2007

Olettehan olleet kilttejä? Joulupukki tutkii nyt juuri listojaan ja tarkistaa, kelle niitä lahjoja oikein jaetaan jouluaattona.

Meille meinasi tulla lepopäivä, kun hissi oli hajalla aamuyöstä ja se saatiin korjattua vasta aamupäivällä. Sitten se ralli alkoi. Emäntä kurvaili ensin niillä nokkakärryillä kaikki parvekkeen kaapit ja ruukut, matot ja ritilät. Me emme menneet siihen kyytiin. Olisimme varmaan pudonneet kurveissa. ;)

Vaan sitten kun jätesäkeissä vietiin vaatteita, me hyppäsimme mukaan. Tuossa on vaatekaappeja. Emäntä sanoi, ettei hän nyt ala silittää tyynyliinoja ja lakanoita. Saavat mennä ryppyisinä kaappiin ja katsotaan sitten tammikuussa tarkemmin. Ja vihdoin hän heitti pois ne parikymmentä vuotta vanhat vaatteet, joista on aina tykännyt ja joiden joskus odotti mahtuvan uudelleen päälle. Nyt ne saivat kyytiä. Kaikki hienot napit, pitsit ja brodyyrit otettiin talteen. Jotkut napit olivat kuin koruja. Kukaties niistä tulee korva- ja rintakoruja. Jostain hienosta Amerikan tuliaisyöpuvusta leikattiin koko pitsimiehusta talteen. Ja alushameen brodyyrit.

Kun parveke oli "valmis", kävimme sitä katsomassa. Kaikki oli ihan hassusti peilikuvana. Meni aikaa tottua siihen. Eikä siellä ole ollenkaan semmoista hassua risunnäköisistä riu´uista tehtyä kaihdinta kuin täällä. Semmoisen emäntä haluaa kesäksi hankkia, että saa istua varjossa. Vaan kukahan senkin kiipeää katonrajaan seitsemännessä kerroksessa ruuvaamaan? Hipsuko? Kuuluukohan se kotitontun tehtäviin?

Monta repullista ja kassillista emäntä vei astioita ja muuta tavaraa uuteen kotiin. Me olimme siellä työnjohtajina työpöydällä. Siellä tuntuu kaikki olevan peilikuvaa, kun keittiökin on toisinpäin kuin täällä. Piti oikein miettiä, kummalle seinustalle teepurkit kuuluvat ja minne leikkuulaudat tai vaikka radio.

Huomenna saa alkaa kuljettaa kirjahyllyjä ja kaappeja, kun maali on kuivunut seinissä. Ei meidän pikkujoulukuusta ole sinne viety. Tuskin viedäänkään, vaan tuodaan se iso kuusi suoraan varastosta ennenkuin vanha komero tyhjennetään ja siivotaan.

Vaan nyt alamme tutkia, ollaanko täällä oltu tarpeeksi kilttejä.

Olkaapas tekin ja ruvetaan tanssimaan lumisadetanssia, jotta saadaan lunta jouluksi

toivoo 

Torsti T.A. Tonttu

4902

 

Tiistaina 18.12.2007

 

Tonttupa öin alla lattian

kultakenkiä naulaa. 

Kuuletko iskuja vasaran, 

kun hän lyö sekä laulaa. 

Tamtata tamtata tam tam taa.

Tamtata tamtata tam tam taa.

Tamtata tamtata tam tam taa,

kun hän lyö sekä laulaa.

Mitäs tuossa lukee? Vauvojen omia vaatteita. Emäntä kurkkasi laatikkoon ennen kuin siirsi sen. Voi kun siellä oli hempeitä, pieniä, kauniita, muistorikkaita vauvanvaatteita! Ja nämä suloiset kultatossut, joilla vajaan 8 kk:n ikäinen prinsessa aikoinaan joulun alla alkoi juosta. Hän juoksi aina, kävelemään oppi vasta kouluikäisenä, väitti emäntä.

Kauniiksi kengät hän kiilloittaa.

Nepä aivan jo hohtaa.

Vielä kun kengät hän pauloittaa,

saa ne valmiiksi kohta.

Tamtata tam..... 

saa ne valmiiksi kohta. 

Emäntä sanoi jo lapsena laulaneensa kultakenkiä. Ei hänkään tiennyt, että sen laulun nimi on Tontun puuhat ennen kuin osti jonkun jouluisen laulukirjan, josta aikoinaan lapsille lauloi. Se, joka ekana ehti iltapesun jälkeen sänkyynsä, sai ekana toivoa, mitä äiti laulaa kirjasta. Se oli semmoinen jokailtainen laulukalenteri pikkujoulusta lähtien. Oi niitä aikoja, hän huokailee.

Emäntä on koko päivän muistellut vaikka mitä menneitä lasten touhuja, kun vastaan on tullut piirustuksia, leluja, vaatteita, koristeita ja kirjoja. Aikoo alkuvuodesta alkaa lukea lastenkirjoja uudelleen. Onkohan se sairas? Lastenkirjoja!???! Niinhän se Hipsukin sanoi vuosi sitten, että ihmiset ovat kummallisia. :)

Arvaapa kelle suo lahjaksi

kengät hän tällä erää? 

Sillepä vain, joka ensiksi

joulukirkkohon herää. 

Tamtata tam... 

joulukirkkohon herää. 

-kansanlaulu

Emäntä meni lepäämään, kun väsyi ihan mahdottomasti ja polvea alkoi särkeä. Lihaksista nyt ei kannata puhuakaan, niitä varmaan särkee jo kaiken kantamisen ja työntämisen jälkeen. Tyttö oli auttamassa ja he veivät tavaroita nokkakärryillä. Välillä olimme apukuskeina, kun nuo molemmat ovat niin lyhyitä, etteivät kuorman takaa nähneet missä mennään.

Huomenna saa makuuhuoneisiin viedä jo pöytiä ja kaappeja ja kai sängytkin, kun isot on paras viedä ensin. Loput tavarat tuntuvat kuulema kevyemmiltä niin. Lattioilta on sanomalehdet kerätty pois ja maali seinissä kuivunut.

Me taidamme Tuuren kanssa lähteä vielä kerran kuusihippaa juoksemaan, kun kuusi vielä on paikoillaan. Kai se huomenna korjataan pois ja viedään kellarivarastoon. Sieltä kun tuodaan se oikea kuusi tekeytymään.

Nähdään taas!

luulee ja toivoo

Torsti T.A. Tonttu

5013 

Keskiviikkona 19.12.2007

Iltapäivällä käytiin parvekkeella haistelemassa raitista ilmaa ja korjaamassa valoverkon lamppuja. Ne kun meinaavat koko ajan sammua. Katsoimme taivaalle ja näytti kuin taivas olisi ollut tulessa. Emäntä otti monta valokuvaa siitä. Siellä oli lilaakin yhdellä suunnalla, mutta tuota palavaa taivasta hän kuvasi kesken muuttopuuhien. 

Puolet tavaroista on varmaan jo viety, joten meillä on Tuuren kanssa hyvää tilaa melskata. :) Eikä meidän kuustakaan vielä ole purettu, joten voimme siellä nukkua.

Uuden kodin ovikellokin soi ekaa kertaa. Mummopileistä puolet oli taas koolla. Nyt ei kuulunut niin paljon naurua kuin viimeksi. Taisivat olla jo väsyneitä.

Katsopas Tuure, mikä tuohon lennähti. Emäntä sai uuden enkelin kokoelmiinsa. Pian koko parvi taas lentää ikkunassa. Emäntä ei vielä viitsinyt niitä ikkunasta irrottaa. Haluaa katsoa auringonpaisteella, missä ikkunassa olisi paras paikka.

Saa nähdä, millaista siellä uudessa kodissa on. Emäntä lupasi tehdä tupaan pajuarkun päälle uuden tonttukylän ja toiselle enkeliparven. Mihin mahtaa kuusen mahduttaa? Ja keinutuolin.

Aamusella odottaa huoltomiestä korjaamaan 12 pikkuvikaa. Yön nukkuu lattialla vanhassa kodissa, kun sänky on jo poissa, mutta poika halusi olla vielä yhden yön kotona. Taitaa haluta olla vielä yhden sen jälkeenkin, kun perjantaina vasta nettiyhteys siiryy uuteen kotiin. :) Semmoisia ne teinit.

Emäntä laittoi joulua uuteen kotiin. Ripusti köynnöksen ovien päälle, tonttuja roikkumaan oviaukkoon, Näkyipä vievän ison rullan paperisia joulutaulujakin odottamaan pääsyä paikoilleen seinille.

Mitenköhän me saisimme ne enkelit tyynysotasille, että jouluksi sataisi lunta? Ei taida edes lumisadetanssit nyt auttaa. Tulee toinen perättäinen vihreä joulu. Vaan onhan se vihreä joulun väri. Vihreä kuin kuusi. :)

Mahtaako emäntä ehtiä ollenkaan leipomaan jouluksi, kun se piparitaikinakin jäi odottamaan? Sitä tässä nyt saa jännittää. Vaan tulee se joulu ilman kakkujakin. Niin hän aina sanoo, että joulu tulee tekipä jotain tai ei. Mutta ainakin on joulusiivous tehty. Ja kunnolla.

Tuollaisen korun emäntä sai. Taas yksi lisää baskeriin kiinnitettäväksi. Mutta varmaan vasta keväällä on ruusujen aika. Ellei sitten synttärin kunniaksi aiemmin.

Vaan nyt kellot soittavat siihen malliin, että meidän on poistuttava salaisiin joulutehtäviimme. 

Huomiseen! 

huikkaa

Torsti T.A. Tonttu

5206

Torstaina 20.12.2007

Nyt me sitten olemme muuttaneet uuteen kotiin. Hipsu-kotitonttu jäi vielä vahtimaan vanhaa kotia perjantaihin asti. Kun ihan kaikki ei ole siellä vielä valmista ja pitäähän jonkun katsella sielläkin, että kaikki on kuin pitää. Olemme nyt Tuuren kanssa o.t.o. kotitontun pestissä. Kiertelemme ja kaartelemme sinne tänne ja vähän tuonnekin.

Keittiön pöydältä löytyi iloisen punainen kasa. Sanoivat menevänsä johonkin kranssiin. Hmm, katsotaan sitten, mihin ja miksi ja miten.

Olemme tutustuneet joka nurkkaan. Kukkapöydältä kuului tuttu pulputus ja siellähän se putous valoineen oli kukkia ilahduttamassa. Kaikki amppelit ovat vielä Hipsun huolena. Kun täällä ei löydy yhtään koukkua katosta. Ne täytyy kai purkaa amppeleista tavallisiin ruukkuihin. Mutta taitaa tulla ahdasta pöydillä ja hyllyillä... Mahtaa Hipsulla olla hauskaa, kun saa niissä ihan yksinään nyt keinua vanhassa kodissa.

Yhdeltä hyllyltä puuttuu vielä kirjoja ja sieltä löytyi ihanan kimaltava ja pehmeä hyppypaikka. Sinne voisi vaikka kaivautua kuin lumeen, kun ei sitä oikeaa lunta ole, eikä kuulema ole tulossakaan. Miltähän näyttäisi, jos lumi olisikin sinistä? Miksi se mahtaa olla valkoista?

Tuossa tuvan nurkassa emäntä istui varmaan tunnin suihkun jälkeen ja kuunteli radiota, mietti ja katseli, suunnitteli. Siihen tulee lukunurkka, voi postinkin lukea heti. Eteinen kun on heti tuossa vasemmalla.

Makuuhuoneitten ovien päällä kiertää muhkea kranssi, jossa me aiomme kiipeillä heti, kun isäntäväki menee nukkumaan. Mutta älkää kertoko sitä heille. ;) 

Pojan huoneessa oli valona joku messinkitähti ikkunassa, kun kattolamppu on vielä vanhassa kodissa. Sinne pedattiin kaksi petiä, kun isoveli tulee jouluksi pikkuveljelle kylään pelikaveriksi. Ihan kuin Tuure-serkku tuli minun seurakseni. Niin, siellä on siis kerrossänky. :)

Nyt taidamme lähteä tutkimusretkelle keittiön kaappeihin. Kuulimme vähän huhua, että jotain leivottaisiinkin lähiaikoina. Toivottavasti tuon emännän selkä ei venähtänyt sänkyjen kannossa. Kauratyynyllä näkyy itseään hoitavan.

Menemme maistelemaan rusinoita, taateleita ja luumuja. Luumuista meinataan keittää kiisseliä aamupuuron kanssa syötäväksi. (Siis jos niitä löytyy enää meidän jälkeemme... *tirsk*)

Makustellaan huomiseen!

Torsti T.A. Tonttu

5376 

Perjantaina 21.12.2007

Tuomaan risti on nyt sitten laitettu suojelemaan kotia  joulun ajaksi. Mekin siinä vieressä vartoimme.

Joululaulu- ja askartelukirjat on kiikutettu tänne ja yölukemisiksi näkyy menneen paksu kirja nimeltään Lapsuuden joulu, jossa on satoja joulurunoja. Vanhat c-kasetit varmaan soivat illan, kun nekin ovat ojennuksessa.

Illalla emäntä aikoo vihdoin tuoda sen ison kuusen tänne kellarista ja alkaa koristella kotia. Mm. se tonttukylä ja enkeliparvi ovat vielä tekemättä, kun on pitänyt olla nokkakärryille kulkutilaa. Illalla se ralli loppuu tältä erää ja joulu saa tulla. Tapanin jälkeen voi jatkaa vuoden loppuun asti laatikoiden järjestelemistä, sanoi emäntä. Rankalla kädellä käy käsi laatikoissa ja paljon lähtee kiertoon. Mutta ne saavat odottaa vanhassa kodissa käsittelyvuoroaan.

Mikäli jaksamista riittää, yöllä leivotaan ihan pikkuisen. Jotain tuoksua täytyy saada. Omatekemää. Niin emäntä sanoi. Mutta tulee se joulu ihan varmasti, vaikkei mitään tekisi. :)

Illalla Hipsukin pääsee tänne uuteen kotiin, kunhan pojan huoneen koneet ja huonekalut on tuotu. Hipsu varmaan istuu nytkin keinutuolissa keinuttelemassa. Sille ei muuten tunnu millään löytyvän paikkaa täällä uudessa kodissa. Saa nähdä, miten sen käy. Jokohan keinutuolikin lähtee kiertoon?

Joka joulu joku laulu jää soimaan päähän ja tämä allaoleva kiusasi emäntää vielä helmikuussakin. Pitkin vuotta hän sitä lauloi ja välillä naapurihuoneesta yhdyttiin lauluun mukaan, kun vastaan tuli kohta ....jossakin äiti lasta seimeen kapaloi... niin siellä laulettiin ....jossakin äiti lasta seimen käpälöi... Siltä se kuulema kuulosti. :)

 Tulkoon joulu

Niityllä lunta, hiljaiset kadut
taakse jo jäänyt on syksyn lohduttomuus
Muistojen virta, lapsuuden sadut
Sanoma joulun on uusi mahdollisuus

kertosäe:
Joulu on taas, riemuitkaa nyt
Lapsi on meille tänä yönä syntynyt
Tulkoon toivo kansoille maan, pääsköön vangit vankiloistaan
Uskon siemen nouskoon pintaan, olkoon rauha loppumaton
Joulu on taas, kulkuset soi. Jossakin äiti lasta seimeen kapaloi
Tulkoon juhla todellinen, tulkoon Jeesus Herraksi sen
Tulkoon rakkaus ihmisrintaan, silloin joulu luonamme on

Tahtoisin päästä paimenten mukaan
unohtaa kiireen ja melun rasittavan
Aamu kun koitti, tiesikö kukaan
tuo yksi joulu sai muuttaa historian

kertosäe

Ikuisen joulun, jos tahdot löytää
sydämes avaa ja kohtaat Vapahtajan
Et löydä juhlaa, et joulupöytää
löydät vain seimen ja tallin koruttoman

kertosäe

Laulellen

Torsti T.A. Tonttu

5451  5609

 

Lauantaina 22.12.2007

Johan se kuusi vihdoin tuotiin sisään. Tässä se on juuri avattuna ja ihan rempallaan. Menimme sinne heti hippasille ja emäntä suoristi oksia.

Haimme myös keinutuolin ja Hipsun kotiin. Emäntä keksi laittaa yhden hyllykön eteiseen ulko-oven ja siivouskomeron väliseen koloon ja niinpä makuuhuoneessa jäi sopivasti tilaa keinutuolille. Sen ei tarvinnutkaan lähteä etsimään uutta kotia.

Pojan kone on kasattu ja lamppu tuotu paikoilleen. Alkaa näyttää ihan oikealta kodilta! :)

Sitten tyttö tuli käymään ja toi jo nyt äidilleen synttärilahjan. Se kimalteli kivasti ja rapisi somasti. Tottahan meidän piti päästä tutkimaan sitä...

Sieltä löytyi kaikkea kimaltavaa esim. blingggg-kynsilakkaa, kirja, askartelutarvikkeita, kaksi uutta enkeliä ja hopeinen ranneketju. Tyttö lakkasi heti emännän kynnet ja kyllä ne sitten kimaltavat. Kori oli pehmustettu hopelameella ja siitä me saimme...

...hyvän vuoteen. Kelpaa tässä joulua viettää. Sitten tyttö koristeli kuusen. Ei puutu enää kuin kynttilät.

Tässä pieni aavistus koristelusta, ei sitä nyt vielä passaa kokonaan näyttää.

Kimallusta katsellen

Torsti T.A. Tonttu

5706

Sunnuntaina 23.12.2007

Olemme haistelleet ja maistelleet kaikenlaista. Tyttö oli saanut valtavan korillisen hedelmiä ja toi tännekin osan niistä. Kyllä oli makoista. Ja sitten me vahdimme. Emme ihmisten kiltteyttä tällä kertaa. Tuli vähän epäselvä kuva, kun piti olla nopea. Oli kuumat paikat. :)

Leivottiin kakkupohja ja meidän piti katsoa, ettei kakku pala. Kun emäntä käytti uunia ensimmäisen kerran täällä, eikä tiennyt, millainen se on. Että onko 175ºC juuri se vaiko 150º vai 200º. Hidas oli, joten 175º on täällä 200º. Mitähän tuokin nyt sitten tarkoittaa. Ei noista ihmisistä ota selvää...

Enkeliparvi lensi hopeiselle liinalle. Kävimme tervehtimässä niitä ja kyselemässä kuulumisia. Kovasti harjoittelivat joululauluja aattoa varten. Mahtaa olla hienoa sitten jouluyönä sitä musisointia kuunnella.

 

Vierailimme myös tonttukylässä. Mahdatko löytää meidät kuvasta? :)

 

Kukkalähetti toi iiiisoja samettimaisia ruusuja emännälle tämänpäiväisen synttärin johdosta. Jotain me kuulimme joistain kultaisista kahleistakin, muttemme oikein ymmärrä, mitä ne ovat. Otimme niistä kuvan, että jos joku muu ymmärtäisi. Ihmiset ovat niin hassuja. Eivät pienet tontut ymmärrä kaikkea heistä. Tosin hekään eivät tiedä ja ymmärrä meistä kaikkea.

Huomenna onkin sitten jo aatto ja viimeisen luukun vuoro.

Siis huomiseen!

Torsti T.A. Tonttu

5813

Jouluaattona 24.12.2007

Joulukakku on leivottu. Ja melkein syötykin. Onneksi ehdittiin ottaa siitä kuva, sillä se oli tosi hyvää.

Tonttumuori järjesti meille ihan oman lumisateen. Ette usko vai? No katsokaa sitten:

Nyt voi ulkona olla mustaa tai vihreää, harmaata tai ihan mitä vain, mutta meillä sataa lunta iloisesti kimaltaen. Eikä monellakaan ole noin nättejä hiutaleita! Kiitos Tonttumuori! 

Lisäksi saimme lisää poranteriä, joissa salaa voimme keinua. (Eihän kukaan vain kuullut?)

Hipsu-kotitonttu on saanut uuden kodin hoidettavakseen ja me matkaamme tonttumaahan vuoden vaihteessa. Kenties käymme tapaamassa pöllöjä ja muita tuttuja vuoden varrella. Ensi joulusta emme vielä tiedä...

Torsti Tosi Aito Tonttu sekä Tuure Erityisen Salaperäinen Tonttu haluavat toivottaa kaikille hauskaa, iloista, rauhallista, valoisaa, makeaa, maukasta, ihanaa, tuoksuvaa, värikästä, hyvää ja hymyilevää joulua!

Pienet joulukulkuset

illan hämys soivat.

Jossain pikkutonttuset 

juosten ilakoivat.

Tuovat tunnun joulusta 

ja punaomenoista,

pipareista, kinkusta

ja kuusenkoristeista.

Toivottavat joulua

lämmintä ja hyvää, 

onnellista vuotta 

uutta lähestyvää!

        -Jouluenkeli-54

 

5918

Tämä sivu ja linkkien toimivuus tarkistettu 29.10.2012

 

Free Counter
Free Counter

29.10.2012