tiistai, 1. joulukuu 2015

Joulukalenteri 2015*

Joulukuun 1. päivä 2015

Täällä sitä ollaan, valmiina valmistautumaan joulun tuloon. Ja mikä olisikaan parempi tapa kuin alkaa availla joulukalenterin luukkuja.

PB210016.jpg

Tämä kalenteri tuli postissa ja pääsi keittiössä paraatipaikalle. Kun makoilen täällä hyllyllä, voin katsella kuvia. Mitähän tämän päivän luukusta löytyy? Katsotaanpa..... sieltä leijaili liito-orava. Täällä sellaisia ei ole, eikä asustele. Korkeintaan tonttuja voi löytää puista ja piiloista. :)

Meitä tonttuja on kaikenlaisia, kuten olette varmaan huomanneet. Osa asustelee kesäisin puutarhoissa, mutta niiden elämä voi olla vaarallista, joten on hyvä, että olen vain joulutonttu. Saunatonttu asustelee saunan lauteiden alla. Riihitonttu asuu tietysti riihessä. Kesäisin voit nähdä vilahduksen metsätontusta, jos katsot oikein tarkasti.

Enhän minä jaksa luetteloida kaikkia tonttulajeja, kun niitä on niin paljon. Mutta tähän aikaan vuodesta liikkeellä on eniten joulutonttuja, jotka kurkkivat ikkunoista, ovatko lapset kiltisti. Ja aikuisetkin....

Olkaa siis kiltisti, pyytää

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89624

Joulukuun 2. päivä 2015

Tämän päivän luukusta löytyi rakastunut tilhi, jolla on nokassaan pihlajanmarjoja. Vielä sen kaveria ei näy missään, mutta ehkä se tulee esiin jostain tässä päivien mittaan. Tilhi on aika kaunis lintu, mutta tykkään paljon enemmän punatulkusta. Se on jotenkin enemmän joululintu...

Koska asumme kaukana Joulupukinmaassa, ei täältä löydy kaikkea sitä, mitä jossain etelämmässä. Onneksi on ystävätonttuja, jotka pitävät tämän talon väen vaikkapa joululautasliinoissa. Kiitos, Tuula-tonttu!

PB210002.jpg

Häneltä saimme myös tämän joulun ekan joulukortin, kiitos siitäkin! Katselen sitä ohimennessäni keittiönovesta, johon niitä sinitarralla kiinnitetään iloisen kirjavaksi joulutapetiksi.

PB210022.jpg

Heti oven takana eteisen seinällä on Isäntä-Tontun oma Pukkikalenteri. Siinä sitä on kimallusta.

Noista linnuista tulikin mieleen, että pitää tehdä joululintuja eli Karjalan käkiä. Niitä ei tässä talossa ole näkynyt kuulema vuosiin. Askarrellen se joulukin tuntuu tulevan nopeammin,

uskoo

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89636

Joulukuun 3. päivä 2015

Tänään paperikalenterin luukun takaa löytyi pikkutipusia oksalla.

PB080008.jpg

Tiedättekös, että suolaa voi kasvattaa kiipeilemään?

PB080007%20%282%29.jpg

Kolme viikkoa sitten laitoin kahteen lasipurkkiin pohjalle merisuolaa ja kaadoin vettä sen verran, että suola juuri ja juuri peittyi.

PB080009.jpg

Joku sanoi, että se kiipeilee jo parissa päivässä, kun pitää lämpimässä tai polttaa sisällä tuikkua. Ei pidä paikkaansa! Ekan yön nämä purkit olivat lämpimän hellan päällä ja sitten sen vieressä. Ei se mitään kiipeillyt.

Mistään ei löytynyt tarkkoja ohjeita, mutta kun suola oli kuivaa koppuraa, eikä mitään tapahtunut, laitoin sille lisää vettä ja samalla vihreää ja punaista karamelliväriä. Ja taas ne saivat olla hellan reunalla lämpimässä. Eikä mitään tapahtunut, vaikka oli kulunut jo kaksi viikkoa!

Hermostuin jo todella ja kaadoin aina vain uudestaan lorauksen vettä niille. Ohuenohut kerros suolaa tosin peitti sisäpintaa, mutta ei se suola mitään liikkumaan lähtenyt, jökötti vain siellä purkin pohjalla.

Sitten otin järeät aseet käyttöön ja laitoin molempiin sisälle tuikun. Silloin se ohut kerros peitti myös tuikkujen pinnat, muttei mitään paksumpaa näkynyt.

Kun aloin pitää suolan kosteana, suola alkoi kiipeillä purkkien reunoille.

PB290003.jpg

Tässä on punaista väriä joukossa ja tuo on kuin sokerilla kuorrutettu.

PB290004.jpg

Vihreä suolakin on jo kiipeilemässä enemmän kuin ennen.

PB290007.jpg

Laitoin molempiin tuikut lämmittämään, kun ensin olin kostuttanut suolan siellä pohjalla. Tuntui ilkeältä poistaa loppuunpalaneet tuikkukupit, kun ne olivat ihan suolaisia ja piti pestä ennen keräykseen laittamista.

PB290005.jpg

Ehkä nämä jouluun mennessä muuttuvat kauniimmiksi ja saavat sen suolahuurrekerroksen aikaan koko matkalle purkin seiniä. Sitä odottelee

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89647

Joulukuun 4. päivä 2015

Tänään paperikalenterissa on kullankeltainen kauralyhde. Hassua, että jotkut vievät sellaisen ulos vain jouluna ja jättävät ne lyhteeseen tiensä löytävät lintuparat sen jälkeen kokonaan ilman ruokaa. Jos aloittaa ruokkimisen, sitä pitää jatkaa kevääseen saakka!

PB300019.jpg

Päivänä muutamana kävin vierailulla toisessa talossa. Ja pitihän minunkin päästä ratsastamaan, kun kerran toinenkin tonttu pääsi. Tästä minulle tulee mieleen Ruotsin Gävlen olkipukki. Siellä se taas seisoo ja miettii, saako elää jouluun asti.

Voit tehdä tuollaisen kuvassa olevan olkipukin itsekin. :)

Emäntä on haaveillut isosta olkipukista jo vuosia, vuosia. Vähän samantyylistä tehdään täällä.

Mutta miten olisi havupukki?? Se olisi halpa ja sen voisi rakentaa joka vuosi uudestaan. Tämä pukki on kyllä kauniimpi.....

Olkipukkiratsastusterveisin

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89666

 

Joulukuun 5. päivä 2015

Ja mitähän tänä päivänä löytyy paperikalenterin luukusta? Liito-orava, joka ojentaa pullaukon pupuille.

PB300015.jpg

Kun kuljeskelin pihalla, näin kauniita talventörröttäjiä. Siitä se ajatus sitten lähti...

PB070003.jpg

Litistin niitä vähän, tökkäsin sen sileämmän puolen maalipurkkiin ja painoin varovasti korttipohjalle.

PB070002.jpg

Kun nostin sen pois, katsoin vähän, mihin pitää vetäistä viivaa varreksi ja käytin maalin levittämiseen sen törröttäjän (väinönputki ja mesiangervo) vartta.

PB030038.jpg

Yhteen ripottelin vihreää hilettä, toiseen kultaista ja muihin kidesokeria, joka kimaltaa kuin lumi ikään. Sitten vain annoin niiden kuivua kunnolla. Pitää vielä etsiä hopeatussi ja kirjoittaa joulutoivotukset johonkin kohtaan.

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89679

Joulukuun 6. päivä 2015

Tänään paperisen kalenterin luukussa on oksalla joku kummallinen vihreä lintu, jonka takana on Suomen lippu.

PB300017.jpg

Jokin aika sitten oli kova tuuli ja oksia tippui maahan. Kävin niitä katsomassa, mutten keksinyt mitään uusiokäyttöä. Vielä... Ulkoruukut ovat jo jäässä, joten ei siitä voisi oksia niihin laittaa.

Eilen ne vedettiin pois pihapuiden alta ja

PB300016.jpg

hyvä niin, sillä illalla tuli lunta tupruten 15 senttiä. Voi kun se oli pehmeää, kuin pumpulia! Kävimme äsken kolaamassa sitä 1,5 tunnin ajan. Oli hiljaista, ei kulkenut autojakaan maantiellä. Yhden pupujussin jäljet olivat postilaatikon luona.

Tänään on sinivalkoinen päivä. Ainakin sitä valkoista riittää ja ehkä taivas on sitten sininen.

Illalla syttyvät ikkunoille kaksi kynttilää ja perinteen mukaan kuulema katsellaan Linnan juhlia. Ellei sitten ala taas sataa lunta ja täydy mennä sitä lykkäämään.

♫♪...tämä taivas, tämä maa.....♫♪

laulelee

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89691

Joulukuun 7. päivä 2015

Mitäs luukusta tänään löytyy? Kaunis punakettu poikasensa kanssa.

PB210012.jpg

Punaisesta väristä tulikin mieleeni, että täällä on yksi kukka, joka on täynnä hiippalakkeja. Tähän mennessä 133 hiippalakkia on jo kukkinut ja pudonnut pois, mutta ainakin kaksi kertaa niin paljon on vielä kukassa. Se on tosi kaunis. Kesäksi se pääsee aina ulos ja kun se tulee syksyllä takaisin sisälle, se saa kuuman suihkun niskaansa ja luulee olevan aika kukkia. Hiippalakkeja tulee kolme kertaa vuodessa. Joskus neljä kertaa, mutta silloin vain toispuoleisesti.

Yhtään hyasinttia ei ole vielä näkynyt, mutta ensi viikonloppuna sellainen kuulema tulee tuoksumaan.

princettia.jpg

Princettia on ollut jo pari viikkoa silmänilona olohuoneen pöydällä yhdessä paavalinkukan kanssa.

Pitäisiköhän etsiä jostain tulppaaneita?

miettii

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89706

Joulukuun 8. päivä 2015

Paperisessa kalenterissa enkeli soittaa tänään huilua.

Kun eilen olimme tuntikausia ilman sähköjä, tuli taas todistetuksi

PA310005.jpg

kuinka tärkeitä ovat patteriradio ja kynttilät. Keittiön pöydällä palaa lähes aina kynttilä, mutta aina joskus niitä lyhtyjäkin pitää ulkona muistaa sytyttää, että tonttukaverit näkevät kulkea ja kurkkia ikkunoiden takaa, ollaanko täällä kilttejä. ;)

PB210023.jpg

Siinä pöydän äärellä istuessa ja joulumusiikkia kuunnellessa ystäväni lumiukko kertoi, milloin sähköä on taas saatavissa, kun se sytytti valonsa.

Hellan kulmalla puolestaan on aina yli 20 litraa vettä kiehumassa, joten ihan heti kuumasta vedestä ei tule pulaa ja kun siihen lisää lunta, saa sopivanlämpöistä vettä. Ja lunta tuolla ulkona riittää yli puoli metriä! Samalla se puilla lämmitettävä hella ja uuni tuovat lämpöä taloon, jossa on muutoin sähkölämmitys.

Oli se tunnelmallista istua kynttilöiden valossa, kuunnella tulen rätinää hellanpesässä, joululaulut soivat (ihme ja kumma! jo nyt alueradiossa, etteivät kaikki kuuntelijat häivy jouluradioiden aalloille), isäntä ja emäntä täyttivät yhteistuumin ristikoita ja lukivat päivän postia. Ja minä juttelin lumiukon kanssa niitä näitä.

Jännittävää nähdä, mitä tämä päivä tuo tullessaan,

tuumii

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89729

Joulukuun 9. päivä 2015

Ja sitten kurkkaus paperikalenteriin, hetkinen. Siellä orava matkustaa tontun lakin päällä.

PB210004.jpg

Joulupallot ovat niin kauniita, että niillä voi koristella kotiaan muulloinkin kuin jouluna. Kotitonttu Hipsu kertoi, että kullanväriset pallot ovat monena vuotena olleet koristeina läpi koko vuoden läpinäkyvässä pyöreässä laatikossaan.

Tänä vuonna hopeiset ja pinkit pallot laitettiin tarjottimelle. Parina viime vuotena iso lasinen boolimalja on ollut täynnä kultaisia palloja ja välillä niiden joukossa on ollut ledvalosarja.

Palloja voi tehdä itsekin paperista.

Viime vuonna tänne ostettiin joulukuusen muotoinen rasia, joka on täynnä kultaisia palloja ja se on nyt pikkujoulukuusen alla koristeena. Pieni punamekkoinen enkeli sen minulle kertoi lentäessään ohitseni matkalla ikkunalaudalle katsomaan pihakoivun oksalla loistavaa lyhtyä. Siellä sisällä on neljän päivän kynttilä ja se ehtinee palaa loppuun ennen viikonlopun pakkasia. Pakkasellahan niitä ei kannata viedä ulos palamaan tai niihin tulee vain keskelle reikä ja sivut jäävät palamatta. Kaiken sen palamatta jääneen seoksen voi toki uusiokäyttää ihan muualla. Kerron siitä myöhemmin tarkemmin

lupaa

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89738

Joulukuun 10. päivä 2015

On aika paljastaa, mitä paperikalenterin tämänpäiväisestä luukusta löytyi. Tontun kelkan jalaksella salamatkustaa kärppä talviturkissaan.

PB300008.jpg

Ruokin lähes päivittäin "bambeja" ja kettua. Tässä olen viemässä ruokaa kaukaloon.

PB300009.jpg

Siellä laitan ruuat eri puolille. Omenat ja porkkanat, salaatinlehdet ja mustikanvarvut ovat niiden herkkua. Niille on myös hankittu oma säkki Poro-Elo-rakeita.

PB300010.jpg

Toisessa reunassa on nuolukivi.

Ketulle vien ruokaa suurten kuusien alle. Siellä se saa olla rauhassa ja kaluta luita.

On mukavaa seurata niitä ja esimerkiksi lintuja, joita ruokimme pihalla. Silloin tällöin närhet ja harakat tulevat ryöväämään pikkulintujen ruokaa. Kerran piekana istui katonreunalla ja lensi sitten koivuun ja vähän väliä se yritti saada närheä kiinni. Että sillä närhellä oli ruma ääni! Ihan säikähdin.

Lapin-, hömö- ja sinitiaiset ovat söpöimpiä lintuvieraita ja punatulkku kaunein.

Siitä tulikin mieleen, että pitää tehdä tupsutipuja

huomasi

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89750

Joulukuun 11. päivä 2015

Voi, mikä ihana ja kaunis piparkakkutalo tänään löytyikään luukusta! Nam! Ihan tässä alkoi tehdä mieli pipareita.

PB210014.jpg

Katossa pyörii kesät talvet ihana antiikkikultainen himmeli. Kotitonttu Hipsu kertoi, että tuo koriste tuli tänne yhtenä kesänä erään auton kattoon kiinnitettynä. Se on kaunis ja käyn välillä salaa puhaltamassa siihen vauhtia. Eihän se ole sille pahaksi ja jos hyvin käy, se puhdistuu pölyistä siinä samalla. ;)

Himmelin voi tehdä myös mehupilleistä. Kysyy vakaata kättä ja hyviä hermoja. Täältä löytyy ohjeet timanttihimmeliin.

Ja uusinta uutta on tehdä niistä nauha seinälle.

Kävin eilen tervehtimässä lumitonttuja naapurikunnassa. Viime vuonna niitä oli vaikka kuinka monta, tänä vuonna enää kaksi. Olivat vähän surullisia, mutta lupasin yrittää tehdä heille tänne kaverin, jos tulee suojasäätä ennen joulua. ...... Kävin kurkkaamassa 15 vrk:n sääennusteita, eikä siellä kyllä luvata lämpimämpää kuin -4ºC kahtena päivänä ja muina päivinä pakkasta paljon enemmän. Että jäävät lumitontut tekemättä tänä jouluna.

Tänään aion käydä hiihtämässä ja etsimässä bambeja. Vien niille pussillisen porkkanoita

lupaa

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89765

Joulukuun 12. päivä 2015

Paperikalenterin luukusta loistaa tähti, jossa on poron kuva. Ei se ole Petteri Punakuono, vaan luulen, että se on heijastin. Muistakaa nyt, hyvät ihmiset, käyttää heijastimia aina ulkona liikkuessanne, sillä se on tosihalpa henkivakuutus!!!!!

PB210024.jpg

Hyppäsin liesituulettimen päälle juttelemaan näiden tonttujen kanssa. Nuo kolme pientä ovat toinen puolisko kaksosista ja ne toiset kolme ovat erään toisen henkilön luona muistuttamassa jostain... Tulitikkurasian tontut ovat nukkuneet jo vuosia, vuosia peittonsa alla. Emäntä.Tontun kummityttö sen joskus laittoi joululahjaksi. Pukki ja muori-pari on Tittiina-tontun puuhellan kulmalta tuotu tänne.

Kävin eilen hiihtoretkellä eräällä nuotiopaikalla. Minua pelotti niin se kylmä viima ja valkoinen lumi, että istuin koko matkan repussa. Välillä kävin ihan hiukan kurkkimassa, kun lumella näkyi ketun, pupun, myyrän, riekon ja bambien jälkiä. Menimme puiden alitse, kun lumi oli taivuttanut ne porteiksi. Vähän sain lunta päälleni, mutta pudistin ne äkkiä pois ja kaivauduin syvemmälle porkkanapussin taa.

Itse asiassa meidän ei olisi tarvinnut lähteä etsimään bambeja sieltä kaukaa ja tehdä niille sitä polkua, kun ne olivat jo käyneet pihalla tallin ja saunan kulmalla, ketun kuusen alla ja ihan omalla ruokintapaikallaankin katsomassa, onko kaukalossa muuta kuin nuolukivi. Olihan siellä ja lisää vietiin. Sinne ne porkkanatkin lopulta kipattiin, kun jäljistä nähtiin, että ne ovat tulleet lähemmäs oleskelemaan.

Nyt pitää houkutella niitä enemmän näkyviin, että saa niistä kuvankin. Ehkä ne jo tänään tulevat pihalle asti....

toivoo

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89778

Joulukuun 13. päivä 2015

Jälleen kurkistus paperiluukkuun.... Siellä Lucia-neito kynttiläkruunuineen tarjoilee lussekatteja.

PB210017.jpg

Ihan Lucia en ole, mutta valotonttu kuitenkin. ;) Hyppäsin bambin kyytiin. Isompi bambi ja isompi reki ovat ulkona kuistilla, mutta nyt on liian kylmää mennä sinne kuvaamaan.

04.12.2014%20015.jpg?1417725623

Tässä kuitenkin sen valobambin kuva viime vuodelta. Ihan samanlainen se on nytkin,

Tässä talossa on monta bambia. Yhdellä pöydällä niitä istuu ja makaa kaikenkokoisina. Jouluisissa tauluissakin niitä on. Emäntä-Tonttu tykkää niistä. Siksi hän käy oikeita, eläviä bambeja ruokkimassakin.

Kun illalla katselin ylitsemme lentäviä lentokoneita, ulkona näkyi kirkas tähtitaivas. Ikkunasta vain kurkin....

Nyt taidan kipaista pikkujoulukuusen valojen sekaan ja uinahtaa sen oksilla. Päivän aikana pitää olla aputonttuna, kun paketoidaan yhdessä.

Illalla tyhjennetään yksi tonttukassi ja sitten meitä tonttuja on joka huoneessa.

Joulun valoa kaikille

toivoo

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89793

Joulukuun 14. päivä 2015

Kalenterissa katselee joku ihan outo pöllö. Taitaa olla satupöllö, sillä ei sellaista ruudullista ole oikeasti olemassakaan.

Eilen oli pakkasta niin, että nurkissa paukkui. Melkein -26ºC. Oli mukavaa köllötellä keittiössä puukorissa, kun tuli rätisi uunissa. Siinä oli lämmintä.

Nyt on kaamos, joten aurinkoa ei näy, mutta silti iltapäivällä oli kauniita värejä taivaalla, kun katselin ikkunasta.

PC130002.jpg

Jossain taivaanrannan takana aurinko on ja näyttää meille vain kajoaan.

Olin apuna paketoimassa joululähetyksiä ja voi sitä nauhojen sekamelskaa, teipin ritinää ja paperien rapinaa.

Illalla tontut juoksivat paikoilleen sinne tänne.  Pyry ja Pauliina menivät laulukirjoineen maustehyllyyn, Torsti Tosi Aito Tonttu sekä Tuure Erityisen Salaperäinen Tonttu seisovat silmät pyöreinä sivupöydällä ja katselevat palloa, joka pyörii veden päällä, kuuntelevat veden lorinaa ja ihailevat vaihtuvia värivaloja. Kotitonttu Hipsu kuuluu kuorsaavan uunin päällä lämpimässä, kun takka on vielä lämmin.

Pieni punamekkoinen enkeli lauloi kuoron kanssa kirjahyllyssä. Siellä niitä oli vaikka kuinka monta.

Joku aparaatti on soittanut joululauluja monta päivää. Se vaihtaa itsekseen levyjä ja niitä riittää ja riittää ja riittää. Vain yöksi se sulkee suunsa.

Nyt minun täytyy mennä keräämään vähän voimia, Hipsun viereen nukkumaan, sillä luvassa on vaikka mitä hommia ennen joulua.

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89806

Joulukuun 15. päivä 2015

Luukusta paljastui talisydän, jossa on kauraa joukossa. Eli lintujen ruokinnasta paperinen seinäkalenteri taas muistuttaa.

Olen eilen matkustanut autossa melkein 150 km ja käynyt naapurimaassakin. Istuin takapenkillä, katselin maisemia ja ihailin pihoja, joissa oli mitä moninaisempia lumi-, jää- ja valorakennelmia. Pakkanen vaihteli eri kylissä eri puolilla. Oli -26ºC kotoa lähtiessä ja yhdessä kylässä vain -11ºC.

Näin kolme poroa, jotka kaivoivat pientareilla lunta ja etsivät jäkälää. Onneksi pysyivät poissa tien päältä. Kolme valkoista riekkoakin näkyi tienlaidassa.

Taivas oli kauniin sinilila ja punainen.

Kun automatka oli tehty ja kotiin palattu, saatiin pakkausurakka valmiiksi ja

PC140002.jpg

tässä ne nyt ovat! Toivottavasti kaikki löytävät tiensä perille ennen aattoa. Siinä sitä on postitontuille töitä,

pohtii

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89819

16. päivä joulukuuta 2015

Paperikalenterin luukku muistuttaa, että pitäisi tehdä piparitaikina, kun siinä on korillinen pipareita. Onhan se joulun tuoksu hyvä olla olemassa. Pipareiden paistamisesta tarttuu hyvä tuoksu koko taloon ja jopa niihin ihmisiin. Kaupassakin huomaa, kuka on siinä touhussa ollut, kun hän tuo mukanaan joulun tuoksun hyllyjenkin väliin. ;) Kun tuon vinkin lukee, ymmärrän, miksi keittiön kolmikerrosvadin ylimmällä vadilla on noita mausteita......

Olen parin viikon ajan tehnyt "lasitiiliä". Kerään maito- ja mehupurkkeja, pesen ne, avaan yläosan, laitan pohjalle karamelliväriä ja lisään vettä. Osaan laitan vain pelkkää keitettyä tai hanavettä. Nyt pakkasten aikana tiilet jäätyvät nopeasti ja siitä väristä tulee tiilen sisään jättipajunkissa.

PC160011.jpg

Katsokaa, kuinka kauniita ne ovat!

PC160013.jpg

Harmi vain, ettei ennen joulua ole luvassa suojasäätä. Oli tarkoitus käyttää nuoskalunta laastina, mutta ei se nyt onnistu.

PC160012.jpg

Täytyy odottaa lauhempia ilmoja ja vasta sitten tehdä se lasiseinä, joka oli tarkoituksena. Ellen sitten keksi jotain muuta tapaa. Ja koska nuo täytyy laittaa pystyasentoon, tarvitaan "laastia" väliin. Noita tiiliä on nyt 30 kpl. Mutta joulu jatkuu loppiaiseen, joten aikaa on - ja toivoa, että joku lauhakin päivä osuu matkan varrelle.

Noihin tiiliin voi laittaa vaikka tulppaaneita, käpyjä, oksia tai mitä vain keksii mukaan jäätymään laittaa.

Erilaista ite-taidetta

tekee myös

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89844

17. päivä joulukuuta 2015

Ja mitäs tänään löytyy luukusta? Korissa kaalia, porkkanoita ja omenoita. Nuo kyllä ovat pupuille, eivät bambeille, joille itse niitä vien. Juuri paloittelin porkkanoita pariksi seuraavaksi päiväksi.

PB300012.jpg

Kerran ulkona ollessamme näin hienon risun, joka oli luminen. Sellaisia haluan itsellenikin. Emäntä-Tonttu sanoi, ettei se säily sisällä sellaisena. Mutta niitä voi kuulema tehdä itse.

PC160002.jpg

Niinpä haimme metsästä kimpun risuja. Ne pätkittiin sopivan mittaisiksi ja kylppärin lattialle levitettiin revitty joulupukin säkki.

PC160003.jpg

Sen päällä risuille suihkutettiin tekolunta (Snöspray), niitä käänneltiin ja suihkutettiin joka puolelta.

Sitten päälle ripoteltiin parikymmentä hopeatähteä ja vähän hopeahilettä, jotka kiinnitettiin hiuslakalla.

PC160007%20%282%29.jpg

Nämä kimaltelevat takkanurkassa. Nyt minulla on omat lumioksani, joiden kimallusta voin katsoa sisälläkin.

Ulkona on yli -30ºC pakkasta, joten petien joulusiivous alkoi. Yhden sängyn patja, peitto ja tyynyt ovat nyt ulkona raikastumassa yön yli, sitten ne kannetaan siivottuun huoneeseen, laitetaan puhtaat, silitetyt lakanat ja tyynyliinat paikoilleen ja sitten seuraavana yönä, saunan jälkeen, on kivaa mennä nukkumaan ja nähdä unta vaikka tähtitaivaasta ja revontulista.

Minulle tähtitaivaaksi riittävät noissa lumioksissa kimaltavat tähdet,

uskoo

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89863

Joulukuun 18. päivä 2015

Pikkukissa katselee saamaansa pientä lahjapakettia tämän päivän luukussa paperikalenterissa.

Eilen aamupäivällä kannettiin ulkona yön yli viihtyneet petivaatteet takaisin sisälle ja makuuhuoneen lämpötila laski 2-3 astetta niiden takia. Huiiih, kyllä oli vilpoisaa! No, on siellä muutoinkin viileää, kun Emäntä-Tonttu tykkää nukkua silloin, kun siellä on vain +14ºC.

PC180003.jpg

Minä kipitin päiväksi pyyheliinatelineen ylähyllylle, jossa on niin mukavan lämmintä, kun hella lämmittää. Sain sinne kaveriksi Olli Oravan ja meillä juttua riitti.

Emäntä-Tonttu silitti lakanat ja tyynyliinat ja petasi pedin.

PC170001.jpg

Saunan jälkeen saatoin tyytyväisenä kaivautua peiton alle odottamaan yötä.

Tänään kolmenkymmenen asteen pakkasista ei ole tietoakaan. Mittarissa on vaivaiset -8ºC ja lunta tupruttaa.

Mitähän sitä tänään tekisi? Ainakin vien kohta bambeille porkkanoita. Ne tykkäävät niistä kovasti. Iltapuolella taidan hypätä Isäntä-Tontun lämpimään taskuun kurkkimaan, kun hän lykkää lunta. Valitettavasti vieläkään ei tule sitä nuoskakeliä, että pääsisin jäätiilien kasaamiseen. Jos ne laittaisi vain toisiinsa kiinni, niistä tulisi aivan liian pieni taideteos.  Kun minulla on mielessä tonttujen linna.... siihen tarvitaan lunta ja vain sinne tänne niitä jäätiiliä.

On se kivaa, ettei koskaan tiedä etukäteen, mitä päivä tuo tullessaan.

♫...joulupukin maa....♪♫

laulaa

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89892

Joulukuun 19. päivä 2015

Tonttupipoinen koiranpentu matkustaa salaa tontun reen jalaksella. Taitaa olla kultaisen noutajan pentu paperikalenterissa tänään.

Eilen tuli lunta aamusta melkein iltaan asti.  15 senttiä sitä taisi lopulta olla valkoisen maan uutena peitteenä. Siellä me kaikki olimme illalla lumitöissä. Teimme myös alaosaa tulevalle jäätaideteokselle, vaikkei vielä olekaan nuoskalunta.

PC180002.jpg

Lupasin kertoa noista kynttiläjämistä. Turha niitä on pois heittää, kun niitä jää niin paljon tuikkujen ja lyhtyjen pohjille ja seinämiin. Meillä ne kerätään omaan purkkiinsa.

PC180003%20%282%29.jpg

Osa silputaan puoliksi palaneen ulkotulen sydämen ympärille. Se sitten viedään ulos, kauas kaikesta palavasta, sillä lopussa se palaa kaksimetrisinkin liekein. Isoa pataa voi käydä syöttämässä eli sitä silppua viedään pataan aina, kun se tyhjenee tarpeeksi, muttei liikaa.

22.01.2012%20018.jpg

Kynttiläjämistä voi tehdä myös sytykeruusuja.

PC190001.jpg

Minä taidan mennä syöttämään tätä pataa, joka loimottaa pihalla lumikinosten keskellä. Se luo aavemaista valoa pimeään ja näyttää tontuille tietä,

tietää

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89905

Joulukuun 20. päivä 2015

Paperisessa kalenterissa oksalla roikkuu nätti kynttilälyhty. Se näyttää tontuille tietä ja valaisee. Aivan kuten Tonttulan pihassakin monipäiväinen kynttilälyhty.

PC190001%20%282%29.jpg

Emäntä-tonttu kaatoi ne mausteet vadin ylimmältä tasolta kattilaan, lisäsi siihen vettä ja laittoi hellankulmalle. Siellä se lämpeää joka kerta, kun hän lämmittää taloa tai kokkaa. Ja koko talo tuoksuu joululta! Nuuh! Ihan kuin joku leipoisi koko ajan pipareita.

PC190004.jpg

Ehkä siitä jouluntuoksusta johtui, että kun Emäntä-Tonttu teki viikkosiivouksen, hän halusi koristaa jo kuusen. Se siirrettiin ikkunan ääreen ja samalla siivouksella se saatiin sitten koristeltua. Oksilla on vain valkoisia ledvaloja, kultaisia ja punaisia palloja, sydämiä ja kelloja sekä kultalameeta. Ja tietysti tähti latvassa.

Nyt minulla on kaunis kiipeilypuu. Pitäähän ne kellot saada helähtämään ja soimaan.

Tonttu-Nelonen tulee huomenissa joulukotiinsa, joten Tontun peti vietiin eilen ulos tuultumaan, jotta Tonttu-Nelonen näkee sitten kauniita unia tuoksuvassa joulupedissään.

Eilen kävimme myös kukkapuodissa. Siellä tuoksui ja loisti, näkyi ja kuului joulu. Jostain syystä enää ei saa ns. joulutulppaaneita. Niitä on kuulema niin vaikea kasvattaa. Mutta eipä niiden sipuleitakaan saa, jotta voisi itse kasvattaa. Tuntuu, että joulusta puuttuu jotain, kun saa vain leikkotulppaaneita. Onhan se nyt ihan eri asia laittaa kimppu maljakkoon kuin istuttaa pataan pari-kolme tulppaania!

Niin se aika muuttuu

miettii

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89919

Joulukuun 21. päivä 2015

Kärppä kurkistaa lumiukon helmoista paperikalenterin tämänpäiväisessä luukussa.

PC200022.jpg

Eilen aloimme koota jäälasiseinää. Koska nuoskalunta ei ole saatavissa luonnostaan, sitä pitää tehdä. Toimme saavillisen hötylunta kylppäriin kahdeksi tunniksi ja silloin se oli valmista työstettäväksi. Hidasta touhua ja teimme vasta kolme saavillista lumipallolunta, jolla ensimmäiset muuraukset tehtiin, että saadaan muotoa näkyviin. Seinä ei todellakaan jää tuon näköiseksi, vaan se siistitään vielä molemmin puolin paksummalla laastikerroksella ja se jatkuu sivulle ja ylöspäin, kunhan saadaan tarpeeksi tiiliä jäädytettyä. Loput tiilet tehdään keitetystä vedestä, että niistä tulee läpinäkyvämpiä.

PC200023.jpg

Sitten teoksen taakse täytyy saada kirkkaampi valo, jotta värit tulevat paremmin esiin pimeällä.

PC200020.jpg

Keittiön ikkunassa lumiukko alkoi sulaa ja lamput paloivat. Niinpä se haudattiin Molokin kitaan ja tilalle tulivat bambit ja reki.

Ehkä tänään jatketaan nuoskalumen tekoa ja lasiseinän muotoilua.

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89937

Joulukuun 22. päivä 2015

Pikku hiirulainen on saanut joulupaketin ja katselee sitä onnellisena paperikalenterin luukussa.

PC200012.jpg

Tämä päivä Tonttulassa otetaan ihan rauhallisesti. Kuusi kimaltaa olohuoneen nurkassa, kaikkialla kimaltaa ja tuoksuu. Ja päivän mittaan tuoksuu vielä enemmän, kun leivotaan.

Eilen Tonttu-Nelonen saapui ja illalla hän jo sai omppupiirakkaa, jota halusi oppia leipomaan.

Kun hän meni aikaisin nukkumaan, Emäntä- ja Isäntä-Tonttu lähtivät potkureillaan iltalenkille. Minä istuin Emäntä-Tontun potkurin laatikossa ja kuuntelin, kuinka lentokoneet menivät takaisin Britanniaa kohti peräkanaa ja kuinka potkurin jalakset rahisivat lumella.

Kylä näytti hiljaiselta ja valoisalta, kun lähes kaikkien pihoilla ja ikkunoissa on erilaisia lyhtyjä ja valoja. Potkurikeli oli luistava.

Tänään on talvipäivänseisaus. Ei sitä täällä Joulupukinmaassa huomaa, kun aurinko ei nouse ollenkaan.

Jäälasiseinän rakentaminen jatkuu vasta joulunpyhinä, kun saadaan lisää tarpeeksi monta tiiltä jäädytettyä. Ja koska luvataan pakkasta, jatkuu myös itsetehdyn nuoskalumen teko saavissa

tietää

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89953

Joulukuun 23. päivä 2015

Kaksi kultaista joulukelloa soi tämän päivän luukussa.

Eilen tehtiin piparitaikina, leivottiin kakkupohja ja laitettiin rusinat ja hedelmäpalat juopumaan. Naapurit toivat kauniin syklaamin punaisessa ruukussa, posti toi kortteja ison pinon.

Tänään on paljon hommia, kun pitää leipoa ne piparit, joulutortut, tehdä kahden sortin kakut ja täyttää se joulukakku. Minun täytyy olla makutuomarina ja voinhan ihan salaa syö..... siis maistella muutenkin. ;) Poronpaisti odottaa uuniin pääsyä, mutta ensin sen täytyy sulaa loppuun ja sitten maustua suola-valkopippurikuoressaan nelisen tuntia.

Huh-huh, kaupastakin pitää hakea loput jouluruuat, jäädyttää jäätiiliä, tehdä nuoskalunta, JOS ehtisi vielä iltasella leikkiä pihalla. Tosin pakkanen paukkuu sellaisissa lukemissa, että ehkä pysymme kiltisti sisällä ja käymme joulusaunassa illan päätteeksi ennen kuin Emäntä-Tonttu alkaa availla lahjojaan ja sitten maistellaan sitä synttärikakkua.

Toisaalta, lupaavat lumisadetta ja lauhtuvaa, mutta ei niihin säätiedotuksiin voi enää luottaa. Niitä tehdään vain isoja kaupunkeja varten. Me katsomme ikkunasta, millainen sää ulkona on ja mittarista lämpötilan. Se on ainakin varmaa tietoa.

Toivottavasti muut tonttusukulaiset ovat saaneet viettää yhtä monipuolisen joulunalusajan kuin minä täällä Tonttulassa.

Huomenna se on, jouluaatto

lupaa

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89971

Joulukuun 24. päivä 2015

Paperikalenterin luukusta ilmestyi joulukuusi kaikkine koristeineen. Se on jouluaatto nyt. :)

PC230001%20%282%29.jpg

Eilen leivottiin kirsikkasilmiä, pipareita, jouluhedelmäkakkua.

PC230006%20%282%29.jpg

Mutta kyllä yhtä kakkkua syötiinkin. Se on kuusen muotoinen.

PC230006.jpg

Vihdoin viimein ne suolat ovat kiipeilleet purkkia pitkin! Tämä punainen on kuin mansikkavaahtoa.

PC230007.jpg

Vihreäkin kiipeilee jo ulkoreunaa pitkin.

PC240002.jpg

Laitoin illalla seitsemään erimalliseen astiaan keitettyä vettä ja upotin sitten kuusenoksia ja punaisia tulppaaneita niihin. Vein ulos yöksi ja nyt ne ovat jäätyneet. Viemme nuo yhdessä iltapäivällä hautausmaalle. Luulen, että niistä tulee kauniita, kun iltapimeässä kynttilät luovat valoaan ja se siivilöityy jään läpi. Ehkä... Kukat kestävät pidempään haudoilla jään sisällä. Eivätkä puput pääse niitä popsimaan.

Kuusi sai lisäkoristeeksi suomenlippurivistön. Nyt se on kuin nauha kuusen mahan ympärillä.

Aattopäivä on edessämme odotettuna ja toivottuna.

Oikein rauhallista, hauskaa, iloista, värikästä, mukavaa, mieleenpainuvaa ja ikimuistoista jouluaikaa kaikille!

toivottaa tonttutyttö

Tonttutytt%C3%B6%20Ailakki.jpg

89994