keskiviikko, 13. tammikuu 2016

Joulukalenteri 2016*

joulupallok%C3%B6ynn%C3%B6s.jpg

Kalenteriluukut ilmestyivät blogiin klo 09 aamuisin ja siirsin ne tälle sivulle sieltä päivittäin.

 

1. joulukuuta 2016

Minä olen tämän joulun tonttunne. Nimeni on Arviiti. Olen tällainen ujohko maalaistonttu, joka ei yleensä pahemmin puhua pukahda, mutta pakko kai se nyt on, kun tuo Emäntä-Tonttu sanoi, että on minun vuoroni vetää joulukalenteria. Pyry ja Pauliina kiertävät laulamassa, Ailakki, Hipsu, Pipariina, Torsti ja Tuure ovat ties missä...  Pakon edessä sitä ujokin tonttu joutuu lipsumaan periaatteistaan ja pitää avata sanaista arkkua.

Ajattelin nyt muistella kulunutta vuotta.

P1130002.jpg

Se oli tammikuun 13. päivä, kun otin köökin ovesta joulukortit pois ja laitoin siihen ihan muita, alkuvuonna tulleita kortteja.

P1130003.jpg

Menin vielä viimeisen kerran kuuseen ihailemaan koristeita, sillä oli tullut se hetki, kun Nuutti  koputteli nurkkiin ja ajoi joulun pois.

P1130007.jpg

Ensin siivosin köökin. Sillä tavoin sain pitkitettyä sitä hetkeä, kun piti alkaa riisua kuusta. Se on aina jotenkin niin surullista.

Isäntä-Tonttu laittoi taustalle soimaan joululevyjä ja niin me koko konkkaronkka lauloimme mukana ja piilotimme kaikki koristeet omiin laatikoihinsa. Ne vietiin vintille odottamaan tätä joulua.

PB300002%20%282%29.jpg

Muutama yö sitten päätin siivota kortit pois köökin ovesta, että on taas tilaa joulukorteille, kun ei tuo Emäntä-Tonttu saanut millään niitä otettua pois. Jätin siihen yhden kimaltavan joulukortin ja tuon lumiukkokortin malliksi, kun Emäntä-Tonttu aikoi sellaisia tehdä pihalle, kunhan tulee sopivat ilmat.

Mukavaa talvipäivää kaikille toivottaa

arviiti2.jpg

2. joulukuuta 2016

P1200001.jpg

Tammikuussa oli yli 40 asteen pakkasia, mutteivät ne tällaista karaistunutta tonttua haittaa.

P1140015.jpg

Loppukuusta, kun aurinko taas näkyi, monena päivänä oli kauniita auringonkajoja taivaanrannassa.

P1200002.jpg

Emäntä-Tonttu on pitänyt huolta viidestä metsäkauriista, joten niille pilkottiin lähes päivittäin omenoita ja porkkanoita syötäväksi Poro-Elo2:n lisäksi. Tuoksuu ihan joululta....

P1200003.jpg

Minäkin pääsin kantamaan niitä laatikoita ja levittämään syöttökaukaloihin.

SUNP0005.jpg

Isäntä-Tonttu laittoi riistakameran siihen lähelle ja näin nätisti tämäkin niitä ruokia syö.

Viikonloppuna metsäkauriiden luona oli käynyt vieraita tien toiselta puolen ja kaukalo oli ihan tyhjä, kun ne olivat juhlineet. Nyt niitä on taas ne tavalliset neljä eli äitikauris pikkubambinsa kanssa, yksinäinen tyttökauris sekä iso rohjake eli kaurispukki. Emäntä-Tonttu vie ketuillekin ruokaa erään kuusen alle, etteivät ne vain kiusaa pikkubambia, kun saavat ruokaa muutenkin.

Taidankin tästä lähteä niitä ruokkimaan, tuumaa

arviiti2.jpg

3. joulukuuta 2016

P1240020.jpg

Tammi-helmikuussa satoi tosi paljon lunta. Oli sinisiä iltapäivän hetkiä, kun Emäntä-Tonttu laittoi minut toppatakin huppuunsa tai taskuunsa ja hiihti ison pellon ympäri tekemällään ladulla. Sitä piti yhtenään avata eli hiihtää ympäri, kun aina vain tuli lisää ja lisää lunta. Ja jollei satanut lunta, oli pakkasta ja kaikkialla kuuraa.

P2010029.jpg

Kaksi kertaa pääsin pitemmällekin hiihtomatkalle mukaan.

P2010046.jpg

Erään harjun päällä on laavu, jossa keitettiin lumesta teevettä ja syötiin korppuja. Kuunneltiin hiljaisuutta ja nautittiin maisemista.

P2010073.jpg

Aurinko oli jo laskenut, kun lähdimme paluumatkalle. Oli kaunista.

P3070001.jpg

Toinen hiihtomatkani oli ihan toisella suunnalla. Hiihdimme moottorikelkan jälkeä pitkin metsään, suolle, kiersimme järven ja sitten olimme pienessä hirsimökissä, jonka ikkunoita koristivat kuurankukkaverhot. Sielläkin laitettiin tuli rätisemään kamiinaan ja juotiin teetä.

Tulesta tulikin mieleeni eilinen, kun puuliesi putsattiin, kuten aina kuun alussa. Minäkin sain olla mukana, joskin sain siitä hommasta nokisen nenän. Emäntä-Tonttu laittoi lieden pintaan jotain mustaa ainetta pienenpienellä rätillä ja se haisi omituiselta. Ja sitten se vasta haisikin, kun hellapesään laitettiin tuli ja se lämmitti hellan pinnan! Mutta Emäntä-Tonttu oli niin ylpeä, kun nokisutari viime käynnillä kehui, että näkee, että tätä liettä on hoidettu.

Kun isäntäväen silmä vältti, minä otin rätin käteeni ja pesin kaikki köökin huonekalut, putsasin hyllyt ja tavarat. Sitten hain höyrypesurin ja pesin ovet ja seinät sekä lattian. Kyllä nyt on puhdasta. Kelpaa joulun tulla. Ainakin keittiöön. ;)

Keskiyön aikaan jouduimme ajamaan kaksi poroa pois talon nurkalta, kun ne alkoivat kaivaa siinä nurmikkoa ruuakseen. On se kummaa, kun niitä ei ruokita omissa aitauksissaan. Kyllä Joulupukin Petteri-porokin on omassa pilttuussaan ja saa sinne sapuskansa. Ei sitä viedä naapureitten pihoille syömään. Soo, soo, porot, ei saa olla tuhmia! Me tontut kyllä merkitsemme kirjaan kaikki tuhmeliinit! Porotkin.

Luulenpa, että minun täytyy nyt mennä köökin puolelle. Rapinoista päätellen siellä aletaan tehdä ties monennettako piparitaikinaa ja siihen minun on ehdottomasti päästävä mukaan. Ette sitten kerro Emäntä-Tontulle, että käyn salaa nostamassa kattilan kantta ja maistelemassa taikinaa. Hys, hys!

arviiti2.jpg

4. joulukuuta 2016

P2090003.jpg

Helmikuussa oli kaikenlaisia päiviä. Syötiin Runebergin torttuja, hernekeittoa ja laskiaispullia ihan vanhanaikaisesti kuumassa (vanilja)maidossa.

P2100012.jpg

Kevät alkoi loistaa auringon muodossa, hanget hohtivat ja pakkanen paukkui.

P2080033.jpg

Emäntä-Tonttu kantoi purkin poikineen ulos jäätymään, värjäsi vettä tai kätki sinne kukkia, oksia ja lehtiä ja jatkoi ennen joulua aloittamaansa jäistä seinämää. Siinä se seisoikin aika pitkälle kevääseen, kunnes aurinko sen sulatti paahteellaan.

Hän alkoi säästää jokaikisen purkin tätä joulua varten ja kyllä niitä vintille kertyikin muutama sata.

Kävin salaa kurkkimassa kirjanpitoa ja 375 purkillista on jäädytetty ja niistä 360 on mennyt jäisen rauniolinnan rakentamiseen:

PB290003.jpg

Kyllä minä tykkään tästä tontun... ei kun joulunpunaisesta valosta eniten.

Emäntätonttu vei eilen uudet kynttilät lyhtyihin, muttei vaihtanut led-tuikkujen paristoja nyt näin kylmillä säillä. Patterit kuluvat pakkasella nopeammin. Täytyy odottaa lauhempaa ilmaa. Keskviikkona sitten, kun lauhtuu, kertoi Tonttujen tietotoimisto.

Eilisaamuna tehtiin piparitaikina, joten tänään on odotettavissa hyvää tuoksua taloon.

arviiti2.jpg

5. joulukuuta 2016

P1060003.jpg

Maaliskuussa seurasimme lintujen elämää. Pari riekkoa oli monena päivänä vipeltämässä pihalla. Niitten jäljet ovat kuin pitsiä lumella.

Koivuissakin ne syödä napostelivat jotain ja katselin niitä ikkunan takaa.

P2160007.jpg

Etupihalla on iso tipuntalo, jossa on auringonkukansiemeniä tinteille. Niitä sitten naputtelee siemeniä rikki oksalla jos toisellakin. Nämä tintit tulevat syömään kädestä, eivätkä pelkää yhtään.

Alkusyksystä talipallot saivat kyytiä, kun neljä närheä ja muutama harakka tuli rosvoamaan pikkutipujen ruokia. Onneksi ne ovat nyt häipyneet ja pikkutipuset saavat syödä rauhassa. Ehkä piekana vei ne mennessään. Se on jo kahtena vuotena lennellyt tässä pihan yllä ja istuskellut katolla päivystämässä. Näätä on pitänyt oravatkin kurissa, eikä niitä ole näkynyt lintulaudoilla, onneksi, pitkiin aikoihin.

Kettu%20Repolainen.jpg

Kettu Repolainen vierailee naapuripellolla ja pyydystää myyriä. Hyvin sekin oli saanut syödäkseen, kun sillä oli niin tuuhea häntä. Isäntä-Tonttu sai siitä kuvan.

Lauantaina nuori maakotka liiteli talon yli matkallaan jonnekin.... Oli se komea ilmestys. Sen kyytiin kun pieni tonttu pääsisi ja matkaisi halki ilmojen.

Eilen paistoimme pipareita viisi pellillistä. Emäntä-Tonttu teki niistä semmoisia lehdenmuotoisia.

Illalla kävimme kävelemässä kaksikin kertaa. Reippailua raikkaassa talvisäässä.

arviiti2.jpg

6. joulukuuta 2016

P3150004.jpg

Maaliskuussa marraskuun kaktukset kukkivat yhä ja viimein jaloritarinkukan nuputkin aukesivat. Täällä nuo kukat kukkivat milloin haluavat, eivätkä silloin kuin niiden odotetaan kukkivan.

P3210013.jpg

Emäntä-Tonttu haki ladon nurkalta muutamia oksia ja Joulupukin Muori laittoi ne isoon maljakkoon. Eipä aikaakaan, kun niistä alkoi pukata vihreitä hiirenkorvia ja kukkanuppuja. Pääsiäisenä sitten tuomet kukkivat.

Eikä noiden tuomien taru siihen loppunut! Emäntä-Tonttu otti ne mukaansa mökille ja istutti ojan varrelle. Niin hän teki viime vuonnakin. Ja ne tuomet kukkivat tänä vuonna.

Eilen Emäntä-tonttu teki kukkia. Ihan oikein luit, kukkia. Sinisiä ja valkoisia neilikoita. Ne tehtiin lautasliinoista (oheisesta videosta poiketen palat leikataan harkkosaksilla ympäriinsä, tulee luonnollisemman näköisiä, sanoi Emäntä-Tonttu, joka on tehnyt noita jo 80-luvun alussa ekan kerran ja laittanut maljakkoon männynoksien kanssa), kiinnitettiin pieneen kuusenoksaan yksi sininen ja yksi valkoinen kukka ja koko komeus sai vielä sinisen nauhan rusetteineen koristeeksi. Iltapimeällä ajoimme hautausmaalle, veimme oksat sankarihaudoille ja laitoimme monenpäivänkynttilät lyhtyihin palamaan.

Myöhemmin illalla lähdimme iltakävelylle. Kävimme katsomassa, että kynttilät palavat pakkasessa, jota oli -18ºC. Siellä ne lyhdyt loistivat. Ja niin loistivat taivaalla tähdetkin! Niitä oli miljoonia ja ne tuikkivat kuin timantit. Katselimme niitä ja tähtisumua suu auki. Ja sitten tulivat revontulet! Vihreä vana leikitteli pohjoistaivaalla, teki haitaria, levisi taas nauhaksi ja juoksi sinne tänne.

Minua alkoi paleltaa, joten menin hupusta taskuun ja sieltä kurkistelin tähtitaivasta ja kuuntelin askelten narinaa, kun isäntäväki kävi iltalenkillä.

PC060005.jpg

Käymme tänään vielä uudestaan hautausmaalla ja ehkä Emäntä-Tonttu ottaa kuvankin niistä kukistaan, jos joku haluaa niitä nähdä. Ehkä saan lainata kuvaa tänne... (kuva lisätty)

On aika mennnä herättämään Emäntä-Tonttu, että hän laittaa tulen hellanpesään. Alkaa olla vilpoista, kun ulkona on ollut kova pakkanen yöllä. Tai antaisinkohan hänen vielä pari tuntia vetää hirsiä....

miettii

arviiti2.jpg

7. joulukuuta 2016

revontuliy%C3%B62.jpg

Alkukuusta huhtikuuta ihailtiin vielä öisin revonhännän heilautuksista. Niissä oli jopa aavitus punaista.

P4140005.jpg

Kevät alkoi antaa merkkejään, kun räystäille muodostui hassuja jääpuikkoja auringon ja tuulen vaikutuksesta. Ihan salaa kävin katkaisemassa yhden ja sitä napostelin, muttei kerrota kelleen....

P4030002%20%282%29.jpg

Pulmukaiset ovat varma kevään merkki. Ne tulevat melkein langanlaihoina, viipyvät sen aikaa, että ovat pulleita syötyään siemeniä ja jatkavat matkaansa.

P4130005.jpg

Kevään merkkejä ovat myös sepelkyyhkyt, jotka saapuvat parvena lintujen eväitä jakamaan. Ne ovat pulleita jo luonnostaan.

P4100005.jpg

Peipponenkin tuli jo ennen huhtikuun puoltaväliä palelemaan. Raukka.

Eilen paukkui aikamoinen pakkanen aamulla -30,4ºC ja auringonkajo näkyi punaisenoranssina taivaana. Meillähän on jo kaamos alkanut, joten aurinko ei nouse, eikä laske, mutta siitä näkee värejä horisontissa.

Joulutuvassa oli eilen koristelu käynnissä ja tonttuja ilmestyi sinne sun tänne. Bambit olivat syöneet kaukalonsa melkein tyhjäksi. Emäntä-Tonttu kun niille huhuili toissapäivänä, että tulkaa nyt syömään lämmintä ja sulaa herkkua, että pysytte lämpiminä, kun pakkanen kiristyy. Ne olivat totelleet.

Kettukin sai oman annoksensa, kun Joulupukki oli paistanut kalaa.

Illalla alkoi sataa lunta ja lämpötila nousi.  Hassusti lämpötila heittelee. On ensin melkein nollassa, sitten yhtäkkiä yli -30ºC ja sitten taas alle -10ºC. Mutta on mukavaa, että on eri vuodenaikoja. Olisi aika tylsää, jos koko ajan olisi vaikka +30ºC. Silloinhan ei olisi luntakaan! Ehei, ei sovi tontuille sellaiset ilmat. Kyllä täällä Joulupukinmaassa on hyvä olla, kun on kahdeksan vuodenaikaa.

Mitähän tänään tekisi? Lumihommia nyt riittää, tietysti. Ehkä otan nokoset takan vieressä ja mietin jouluajatuksia.

arviiti2.jpg

8. joulukuuta 2016

P4240007.jpg

Huhtikuussa jatkoin vielä omenoitten pilkkomista bambien ruuaksi.

SUNP0026.jpg

Mutta kyllä siellä pupujussitkin juhlivat porkkanoita ja omenoita popsien.

Ennen vappua lähdin mukaan matkalle kohti etelää. Meille ehti juuri tulla ennen matkaanlähtöä västäräkki katonharjalle tepastelemaan ja kertomaan keväästä.

P4300006.jpg

Istuin eräällä levähdyspaikalla jossain päin Suomea ihailemaan lähes lumetonta maisemaa. Ja lämmittelemään auringossa. Joulupukinmaasta lähtiessämme oli lunta ja pikkupakkanen, mutta eteläisessä Suomessa oli kevät täydessä kukassa ja kamalat helteet. *huh*

Nyt on onneksi talvi, lunta ja pakkasta. Ei ole pelkoa vesisateesta sen enempää kuin helteestäkään.

Piparikasa ei ole paljoa pienentynyt. Liekö kaikki jo kyllästyneet niiden makuun.

Emäntä-Tonttu hankki kaikenlaista askartelutarviketta ja aikoo neljälle pikkutontulleen tehdä joulukortit. Enempään hän ei aio vaivautua. Kun koskaan ei tiedä, minkä vuoden jouluksi kortit menevät perille, niin ei kannata turhaa työtä tehdä, sanoo hän monen vuoden kokemuksella. Postitonttuihin ei voi enää luottaa, kun ne touhuavat kaikkialla muualla kuin postin jakamisessa.

Ensimmäinen joulukorttikin on tullut ja pääsee keittiön ovea koristamaan.

Nyt lähden talviajelulle.

arviiti2.jpg

9. joulukuuta 2016

P5010008.jpg

Löysin kuusen, jossa oli koristeetkin. Kiipesin sen oksille, sillä tuli niin kotoinen olo, jouluinen.

P5080139.jpg

Jossain matkalla Suomessa pysähdyimme levähdysalueelle, jossa oli järvi ja

P5080140.jpg

istuskelupaikka. En uskaltanut mennä sinne.

P5070136.jpg

Kävimme Emäntä-Tontun entisessä kotikaupungissa.

P5050104.jpg

Kiipesimme mäkiä ja mantuja ja kävimme tervehtimässä tuttuja kukkia.

P5050095.jpg

Löysimme punaiset sinivuokotkin, kerrottua emme.

Eilen kävimme talviajelulla. Oli pimeää, kun lähdimme, lumi pölisi.

PC080011.jpg

Tapasimme paljon tonttuja tonttukahvilassa.

PC080001.jpg

Siellä oli kaikenlaista kimaltavaa; palloja, lameeta, tähtiä.

PC080012.jpg

Emäntä-Tonttu olisi halunnut halata tätäkin karvaturria. Se kuulema ihan kutsui haliruttaamaan.

PC080010.jpg

Takaisin tullessa edessämme ajoi varmaan jonkun taikurin auto, sillä se katosi ihan yhtäkkiä tiettömällä taipaleella. Ei ollut sivuteitä, jonne se olisi voinut mennä.  Varmaan noita joulun taikoja...

luulee

arviiti2.jpg

10. joulukuuta 2016

P5140006.jpg

Toukokuun puolivälissä lumi alkoi sulaa sen verran reippaasti, että pääsimme taas käymään mökilläkin, kävellen pälvipaikkoja pitkin. Tein lumeen oman polkuni.

P5140015.jpg

Mökin seinustalla pyörittelin palloja ja tein pienenpienen lumiukon ja lumilyhdyn.

P5290003.jpg

Pyöräilykausi avattiin ja poljettiin sinne tänne. Pyöräkorissa on minua varten laukku, jossa on oma pikkulokero tonttuja varten.

rentukat.jpg

Kesä alkoi ilmoitella tulostaan, rentukat kukkivat.

Mutta nyt on joulukuu. Eilen pyrytti lunta aamulla, vaikkei siitä mikään säätiedotus tiennyt yhtään mitään. Niin ne enkelit leikkivät tyynysotaa pilvissä ja lumihöyhenet lentelevät maahan asti.

Emäntä-Tonttu teki aamupalaksi pannukakkua, jota riitti vielä täksikin aamuksi.

Postitontut toivat monta korttia ja pakettia ja kuusen alle ilmestyi taas lisää lahjoja.

PC090011.jpg

Tänään lauletaan kauneimpia joululauluja ja kävin jo eilen salaa kurkkimassa salia. Minulla oli mielessäni, että jos siellä olisi kuusi, niin saisin sen oksilla keinua.

PC090012.jpg

Vaan ei siellä ollut kuin valokartiokuusia. Niihin on tyytyminen. Kökötin vähän aikaa niiden katveessa ja jatkoin matkaani pihan yli kotiin.

Emäntä-Tonttu kaivelee kaappeja ja laskee, montako munaa, paljonko leivontamargariinia, jauhoja ja sokeria kuluu taatelikakkuun, hedelmäkakkuun ja joulun hiekkakakkuun. Että josko ne jo leivottaisiin. Aikoi askarrella kukkia marsipaanista joulukakun koristeeksi. Osa roikkuu sitten kakun reunalta. Ja ehkä hän yrittää tehdä lumihiutaleita pikeeristä.

Jään seuraamaan, mitä tänään tapahtuu.

arviiti2.jpg

11. joulukuuta 2016

P6020002.jpg

Kesäkuun alussa tulvat vain jatkuivat ja jatkuivat.

P6160002.jpg

Jollei satanut kaatamalla, käytiin pyöräilemässä. Välillä jopa yli 30 km päivässä. Huh! En jaksanut koko ajan katsella maisemia, vaan meniin pikkutaskuun nukkumaan.

P6110010.jpg

Tällä laavulla on kesällä monet makkarat paistettu ja nuotion loimuja ihailtu kosken kohistessa taustalla.

P6110008.jpg

Porot kävivät silloin tällöin tervehtimässä meitä.

P6040005.jpg

Talvi ei irrottanut otettaan kovin helposti. Heitti rakeita niskaan.

P6090013.jpg

Ja sitten tuli jopa lunta ja kaikki kukat palelivat vähän aikaa.

Eilen katselin kerta toisensa jälkeen videoita Alaskan piparkakkukylästä. Kondiittori Joe Hickel lähetti niitä Emäntä-Tontulle, kun hän kirjoitti sinne viestin. Että kun täältä on vaikea lähteä niin kauas katsomaan, että voisiko hän laittaa sivuilleen videon, jossa kävelisi pöydän ympäri ja näyttäisi yksityiskohtia piparikylästä. Kun siellä on varmaan kohtia, joissa on liikkuvia osia.

Kun Emäntä-Tonttu on niin monta vuotta katsonut kylän rakentamista, että hän on ihmetellyt niitä sinisiä pyörylöitä pöydällä ja epäillyt, että niistä kulkee sähköjohto jonnekin. Oli oikeassa; pöydällä luistelijat lammellaan ja karuselli pyörivät.

Toivon mukaan sellaisia videoita laitetaan tuonne sivullekin, että kaikki voivat nähdä, miten luistelija liukuu lammen "jäällä".

Eilen vaihdettiin kaikkiin pihan led-tuikkuhin uudet paristot, rauniolinnassa paloi ulkotuli ja muutenkin kaikki oli niiiiiin jouluista. Ilkeä tuuli on pudottanut lumet oksilta ja roskannut lumen pinnan. Onneksi illalla alkaa sataa ja yön aikana tulee kolme senttiä uutta lunta. Se ehkä peittää roskat ja oksat ja maisema on taas kaunis ja puhdas

toivoo

arviiti2.jpg

12. joulukuuta 2016

P6250007.jpg

Joinain päivinä kesä antoi auringon lämmittää ja näytti parastaan.

P6250004.jpg

Tehtiin ruokaa nuotiolla - ja varsinkin lättyjä..

P6290007.jpg

Seurasin nokkosperhosten toukkien kehittymistä perhosiksi, mutta sitten räkättirastas huomasi ne ja syötti ne poikasilleen. Nyyh! Ensi kesänä laitetaan verkko noiden suojaksi, että nähdään enemmän kuin yksi toukka valmiina perhosena.

Eilen Emäntä-Tonttu peitti leikkuulaudan kolminkertaisella voipaperilla, otti esiin vanhan leipäveitsen ja alkoi silputa jotain. Luulin, että siinä on manteleita, kirsikoita ja muita jouluisia asioita, mutta ei.

PC110007.jpg

Hän silppusi kynttilänpätikiä ja palamatta jäänyttä talia piparipurkkiin ja sanoi sitten syöttävänsä sillä tulta! Katselin ihmeissäni, miten Isäntä-Tonttu haki pihalta loppuunpalaneen ulkotulen metallikuoren, Emäntä-Tonttu täytti sen kynttiläsilpulla ja teki siihen uuden sydämen Isäntä-Tontun kanssa. Pihalla se sitten paloi illan jäätiilien ympäröimänä.

Toissailtana kävimme kuutamokävelyllä. Vähän minua arvelutti lähteä mukaan, kun ei otettu ollenkaan lamppua mukaan. Mutta kun päästiin kylän katulamppujen ohi maantiellä, siellähän oli ihan kirkasta. Näki ihan hyvin, kun kuu paistoi kirkkaana ja katselimme lentokoneiden lähtönousuja ja niiden vilkkuvia valoja taivaan tähtien joukossa.

Puut näyttivät ensin pelottavilta mörköiltä, mutta kohta katselin jo kiinnostuneena kettujen, pupujen ja porojen polkuja lumessa. Mökkitienhaaraan jätimme omat jälkemme ja kävimme hieman pitemmälläkin, kunnes käännyimme takaisin.

Isäntä-Tonttu meni kotiin, mutta me jatkoimme hautausmaalle. Emäntä-Tonttu puhdisti tuulen pudottamia lumia hautakiviltä ja vei roskiin loppuunpalaneita lyhtykynttilöitä. Pakkanen kiristyi koko ajan, mutta kun kävelee reippaasti, pysyy lämpimänä. Ja mikäs minun oli ollessa lämpimässä taskussa.

Tänään alkaa taas uusi viikko. Ja ensi viikolla on jo joulu. Huh, aika kuluu nopsaan

miettii

arviiti2.jpg

13. joulukuuta 2016

P7070005.jpg

Heinäkuussa vettä satoi ja tulvat jatkuivat. Koko ajan vesi oli korkeammalla kuin tonttumuistiin.

P7140095.jpg

Isäntä-tonttu kävi silloin tällöin kalastamassa ja minä katselin Emäntä-Tontun laukusta tai taskusta kauempaa. Ei tuollaisilla tulvilla oikein kalaa saa, mutta tärkeintähän ei olekaan se saalis.

P7140034.jpg

Vihdoin hillat alkoivat kypsyä. Odotin niitä vesi kielellä.

P7140023.jpg

Väinönputket kukkivat ja sitten ne tekivät siemeniä kipeitten kurkkujen hoitoon.

Tänään on taas lussekatti-päivä. Emäntä-tonttu aikoi ostaa sahramia, jotta saa oikeita pullia aikaan. Eetvartti-enon muistoksi.

Tämä päivä on muutoinkin tärkeä päivä Emäntä-Tontulle, joka sai elämälleen jatkoaikaa 13.12.2000. Mutta kuten hän aina sanoo, ei se haittaa, vaikka rinta meni, kun henkikulta säilyi.

Meillä ei täällä näy Lucia-neitoa, mutta enkeleitä on vaikka kuinka paljon. Kävin äsken laskemassa kaikki figuurit, patsaat ja koristeet ja löysin mitä erilaisimpia enkeleitä yhteensä 77 kpl. Eivätkä siinä ole vielä kaikki. Osa on piilossa laatikoissa ja kaapeissa ja on niitä ulkonakin lumesta tehtynä. Kuusenkoristeista en edes yrittänyt niitä laskea.

Suomen Lucia-kruunausta voi seurata illalla YLE Fem-kanavalta klo 17. Emäntä-Tonttu katselee mieluummin sitä oikeaa Luciaa Ruotsista eli SVT2:lta klo 19. Se suora lähetys kun on juuri päättynyt tältä aamulta.

Mutta nyt lähden tonttupuuhailuitten pariin koko päiväksi.

Nähdään taas huomenna!

arviiti2.jpg

14. joulukuuta 2016

P7170011.jpg

Kun hillat näyttivät tältä, kävimme parilla suolla poimimassa vähän. Kovin eri tahtiin ne kypsyivät eri puolilla.

P7290011.jpg

Emäntä-Tonttu otti minut mukaan, kun hän meni jonnekin korpeen järven rannalle metsämökkiin viikonlopuksi. Olimme ihan kaksin ja poimimme hilloja. Onneksi sukulaistontut kävivät hakemassa hillasangot veneellä ja meidän ei tarvinnut kantaa niitä kotiin.

P7300026.jpg

Siellä oli mustikoitakin, joita napsimme välipalaksi tuon tuosta. Oli ihanan rauhallista ja hiljaista. Mitä nyt joutsenet töräyttelivät torviaan aina, kun menimme liian lähelle pesää. Pääskyset lensivät pihalla ja vesilinnut kinastelivat järvellä. Hirviä tai kettuja ei näkynyt. Ukkosti joka päivä, mutta iltaisin oli hyvä hetki poimia hilloja keskiyön auringon valossa.

Paluumatkalla pistimme korvan taakse pari hyvää hilla- ja mustikkapaikkaa, mutta hillat vei joku muu ennen meitä.

PC130017.jpg

Eilen syötiin siis lussekatteja. Yksi pellillinen meni pakastimeen odottamaan joulun aikaa.

PC130016.jpg

Ikkunalaudalle ilmestyi Emäntä-Tontun rakastamia sinisiä hyasitteja. Ne tuoksuvat eniten, joten niitä pitää olla, että tuoksuu joululta. Kesällä ne sitten istutetaan mökkipihalle, että ne kukkivat syksyllä.

PC130011.jpg

Isäntä-Tonttu sai pienen herkkulaatikon sveitsiläisiä herkkuja. He söivät ne puoliksi ja tähti oli kuulema paras.

Yhdessä laatikossa on punaisia rusetteja vaikka kuinka paljon ja joulutähtiä myös. Ne menevät kuulema pihalle ja puihin. Ans kattoo, milloin puut alkavat kukkia. ;)

Tapahtui myös jotain hyvin kummallista, tonttumaista, mutta kerron siitä tarkemmin huomenna.

arviiti2.jpg

15. joulukuuta 2016

P8010043.jpg

Elokuussa sateiden jälkeen ilmestyi sieniä kuin taikaiskusta joka paikkaan. Niitä oli ihan valtavasti. Muutaman neliön alalla lähes 200.

Tulvat jatkuivat yhä. Koko kevät ja kesä olivat pelkkää tulvaa. Kun vettä satoi, satoi, satoi, satoi....

P8070003.jpg

Ja sateen ropinaa mekin kuuntelimme kodassa lättyjä paistaen ja nokipannukahveista nauttien.

P8160007.jpg

Emäntä-Tonttu poimi monta kupillista mesimarjoja Joulupukin muorille, ne ovat hänen herkkujaan. Ja kyllä ne ovatkin makeita marjoja. Toki minäkin sain niitä maistaa...

P8010033.jpg

Sateen jälkeen lehdet olivat kauniita ja täytyyhän keijujenkin päästä juomaan raikasta vettä. Keijujen kylpyammeet ovat sienien lakeissa olevissa kuopissa.

P8300019.jpg

Puolukat kypsyivät ja niitä oli huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Monta pussillista saatiin silti poimittua pakastimeen talven herkuiksi.

P8280010.jpg

Elokuun puolivälissä sai jo pimeiden iltojen iloksi laittaa värivaloketjut puihin. Emäntä-Tonttu on haaveillut vuosia siitä, että löytäisi jostain pelkkiä vihreitä valoketjuja. Ne laitettaisiin kesällä puuhun ja ne olisivat kiiltomatoja. Lokakuussa sitten tulisi muiden värien vuoro.

Ja sitten siitä kummallisuudesta. Tänne muutti Jari-Tonttu!

PC130015.jpg

Se on minua monta kertaa suurempi. Luulin, että se päästäisi minut pulasta ja alkaisi tehdä näitä kalenteriluukkuja, mutta tonttuviikset soikoon, ei se mitään minua auta! Se sanoi tekevänsä ensi vuoden kalenterin ja käski minun hoitaa vain omat vuoroni.  *huokaus* Kai minun sitten on tehtävä tämä ihan yksin.

PC130012.jpg

Ailakin kanssa se juttelee hyllyllämme, josta seuraamme köökkielämää. Puhuvat ihan kuin minua ei olisikaan. Vaikka olenkin tällainen pienenpieni tonttu, olen minäkin.... tonttu! *ärrinpurrin*

Isäntä-Tontulla on Mielensäpahoittajan joulukalenteri ja kyllä minäkin ihan vähän mieleni pahoitin, kun minua ei otettu mukaan tonttukeskusteluun. Tosin, voihan se olla niinkin, että Ailakki osaa paremmin kertoa joulukalenterin teosta kuin minä, joka olen vasta ylittänyt puolivälin tässä tonttutyössä.

Olkoot! Hoidan hommani loppuun ihan yksin ja sittenhän tämä kalenteri onkin vain yksin minun. ;)

arviiti2.jpg

16. joulukuuta 2016

P8270001%20%282%29.jpg

Mökillä hyasintit alkoivat kukkia elokuun loppupuolella, ja sinivuokko myös! Ihan tuoksui joululta.

P8270002%20%282%29.jpg

Kaikki kukat kukkivat myöhästyneinä ja hyvä, että ennen pakkasia ehtivät ollenkaan kukkaan. Nämäkin liljat pelastettiin kymmenien muiden liljojen kera ennen paleltumista kotiin maljakkoon.

P8270017.jpg

Venetsialaisiltana poltimme kesän aikana kertyneet risut ja roskat ja katselimme keskiyöllä tähtitaivasta. Silloin olikin kunnon pakkanen aamuyöstä.

P8240004.jpg

Eräänä aamuna suuntasimme metsätielle ja vietimme päivän poimien mustikoita ja variksenmarjoja.

P8300009.jpg

Puikulat nostettiin ylös laatikoistaan ja syötiin hyvällä ruokahalulla tulevina viikkoina. Nyt myyrät eivät ehtineet ensin, kuten viime vuonna, mutta nyt kaikki kylvöalueet ja kukkapenkit olikin rajattu 10 sentin välein valkosipuleilla.

Eilen Emäntä-Tonttu viimein ehti tekemään ne lupaamansa joulukortit. Kokonaista neljä kappaletta. Otti liimapurkin kaapista, väänteli ja käänteli, lämmitti korkin kuumalla vedellä, käytti saksia ja appelsiinitikkua saadakseen kovettumat pois ja liimaa ulos purkista. Hän oli leikannut paperista mallin ja piirsi sen taitettujen korttien etusivulle. Sitten hän levitti liimaa pumpulipuikolla kuviolle, pudotti tähtiä siihen jne. Kyllä sellaisen kuva varmaan tulee tänne blogiinkin sitten jouluaattona. Luulen ma.

PC140001.jpg

Kaikkea kummaa nuo ihmiset tekevät. Kun Emäntä-Tonttu laittoi pöydälle neljä limeä, pisteli niihin reikiä appelsiinitikulla ja sitten istutti joka reikään kokonaisen neilikan. Laittoi ne tuohon häkkyrään.

PC140002.jpg

No, kyllä ne tuoksuvat jotenkin raikkaasti ja erilaisesti kuin perinteinen appelsiini. Tänään tuoksuu eniten neilikka, eilen oli se limen tuoksu voimakkaampi. Mutta kiva niitä on nuuhkia.

PC140003.jpg

Ja sitten hän otti laatikon mukanaan ulos ja meni laittamaan kukkia ja rusetteja joka puolelle pihaa! Eniten tähän valopuuhun. Siellä ne ovat kuin punatulkkuja. Mitähän nuo vielä keksivät? *pyörittelee päätään*

arviiti2.jpg

17. joulukuuta 2016

05.09.2016%20revontulet1.jpg

Syyskuun ekana yönä alkoivat jo revonhäntien heilautukset. Ne ovat sitten mukavia katsella, kun ne juoksevat pitkin taivasta kaarena, nauhana, haitarina.

05.09.2016%20revontulet3..jpg

Tekevät kiemuroita ja joskus näyttävät lilaa tai punaistakin reunaa.

P9060025.jpg

Tontun punaposkien väriset marjat alkoivat kypsyä ja pakkanen nipisti kukkiakin.

P9110017.jpg

Tänne muutti kaksi käpytonttua, mutten vieläkään tiedä niitten nimiä. Ne istuvat ikkunalaudalla tai pöydällä tuppisuina. Ehkä ne joskus uskaltavat puhua minullekin.

P9130004.jpg

Syyskuun puolivälissä kävimme jossain ...saivossa... Siellä oli niin korkeat pudotukset reunalta alaspäin, etten uskaltanut mennä mukaan, vaan jäin autoon odottamaan, kun muut kävivät katsomassa niitä lähempää. Huih!

Joulu saa todellakin ihmiset sekaisin. Emäntä-Tonttu kammoaa hiiriä ja myyriä yli kaiken - sanoo niitä ällötyksiksi, mutta eilen täällä juoksi kaksi hiirtä ja lisää näkyy tulevan.

PC160005.jpg

Sängyllä ne vipelsivät ja rapisivat mennessään. Nyt yksi kuuluu kilisevän. Omituista.

Postitonttu oli tuonut kolme joulukorttia, yhden ihan eduskunnasta asti. Yhden kuori oli rikki ja se oli pakattu postissa muoviin valittelukirjeen kera. Kaipa siitä kortin kuusesta oli pari koristetta pudonnut leimauskoneen uumeniin, mutta muuten se oli ihan ehjä, vaikka kuori olikin rikki.

Emäntä-Tonttu joutui tekemään vielä yhden kortin, sillä eihän hän yöllä postipaketteja ja kirjeitä pakatessaan muistanut ottaa kuvaa. Yökolmelta vielä teippasi viimeistä kuorta kiinni.

Tälle päivälle luvataan lumiukkokeliä. Mahtaakohan Emäntä-Tonttu pystyä menemään ulos leikkimään lumella, kun on lääkekuurilla? Katsotaan, sanoo

arviiti2.jpg

18. joulukuuta 2016

17.09.2016%20l%C3%A4tyt.jpg

Syyskuussa kävimme monen monta kertaa paistamassa lättyjä mökillä ja keräsimme marjat luonnosta ja pihalta kermavaahdon päälle. Puolukoita, karpaloita, variksenmarjoja, musta- ja punaherukoita.

P9170001.jpg

Lumikin yritti tulla, mutta ei se ihan onnistunut. Emäntä-Tonttu seisoi monta päivää suolla keräämässä karpaloita talven varalle. Katseli hirvien, bambien, kettujen, porojen ja ihmisten jälkiä kohmettuneen suon pinnalla ja mietti, kuka kävi poimimassa suurimman osan hänen suonsa karpaloista.

P9170020.jpg

Ja hyasintit vain kukkivat kuin ♫♪....oisi joulu ainainen....♪♫

P9180002.jpg

Emäntä-Tonttu haki metsästä katajanoksia ja teki Joulumuorin kanssa talvikoristeet Joulutuvan portaille.

P9300001.jpg

Sisällä Joulutuvassa pikkutontut piilottelivat kukkien joukossa. Ei monikaan huomannut katsoa, onko siinä kukka vai tontun hiippalakki. Mutta kyllä me tontut näemme eron ja tiedämme, missä tonttu luuraa...

Eilen oli aivan liian lämmin päivä, kun mittarissa oli melkein +3ºC. Heti aamulla Emäntä-Tonttu katseli huolestuneena takapihalle, että joko se jäälinnanraunio kokonaan romahtaa. Puolenpäivän jälkeen hän meni laittamaan sulaneisiin kohtiin lunta, että ne tukevat jäätiiliä. Lykkäsi jokaiseen vähänkin isompaan rakoon lunta ja junttasi sen sinne. Sitten suoristi tornit ja lyhensi toista. Nyt meni sen tornin ikkunakin pois, kun se koko torni sai lapiosta päähänsä.:)

PC170007%20%282%29.jpg

(noissa tummissa kohdissa on lunta tukena)

Lumienkeli oli kaatunut, joten siitä tuli nyt vain lumityttö. Tähti enkelin sylistä siirrettiin raunioseinän ylimmäksi ja tuikku laitettiin sokkelienkelin käsiin.

PC170008.jpg

(vaikea ottaa kuvaa hämärässä, mutta siinä ne kolme ovat)

Yksi kantaa kynttilää, toinen kuusta ja kolmas on ns. kiiltokuvaenkeli pilvineen. Illalla tuikkuenkeli lensi pois seinästä, joten se tuikku on nyt kuusienkelillä.

Aivan kamala keli oli koko päivän. Kävimme näet lumikenkäilemässä ja arvatkaa vaan, tarttuiko se kenkien pohjaan ja oliko rankkaa kävellä polkua umpilumessa! Mutta saimme tehtyä bambeille polun harjuilta kotiin, sillä siellä taitaa majailla toinen haaremi. Onneksi sieltä ei löytynyt poroja kaivamassa peltoja tai moottorikelkkojen jälkiä. Ei sinne pitäisi kenelläkään olla asiaakaan. Victoria-reittiä kyllä avattiin äänestä päätellen ja lentokoneet lensivät pään yli. Että ei siellä ihan hiljaista ollut.

PC170007.jpg

Istuimme hetken nuotiolla, minäkin sain pitää kiinni siitä pitkästä kepistä, jonka päässä kahvipannussa oli lunta sulamassa teevedeksi. Sitten kipitin mäntyyn tervehtimään oravaa ja kysymään, miksi se oli koko hangen roskannut. Ei se ole oikein kaunista, kun lumen pinta on täynnä roskia.

Tjaah, nyt on neljäs adventti. Tämä minun työni jatkuu enää vajaan viikon ja sitten Jari-Tonttu saa alkaa miettiä, miten hän tämän homman hoitaa ensi vuonna.

arviiti2.jpg

19. joulukuuta 2016

PA130005.jpg?1476549926

Lokakuussa aloin jo väsyä odottamaan joulua, mutta onneksi Emäntä-Tonttu huomasi alakuloni ja

PA130003.jpg?1476549933

teki ensimmäisen piparitaikinan.♥

PA130001.jpg?1476549935

Katselin vierestä, kun taikina valmistui, nuuhkin joulun tuoksua ja nautin. Seuraavana päivänä koko talon täytti pipareitten tuoksu, kun ne paistettiin. Sen jälkeen niitä on leivottu jo viisi kertaa.

Isäntäväki on kuunnellut levyiltä joululauluja jo monta kuukautta, taisi olla elokuu, kun aloittivat. Nyt soivat Jouluradion 10 kanavaa tai Joulunradio. Aina sen mukaan, mistä tulee parasta musiikkia.

Ei tämä tunnu ollenkaan joululta, kun ulkona vesi lirisee. Jäärauniolinna sulaa huolestuttavasti. Ans kattoo, miten sen kanssa käy. Vielä se on pystyssä, kun Emäntä-Tonttu käy joka välissä lisäämässä lunta koloihin, jotka ovat sulaneet isoiksi.

PC170003.jpg

Käyn aina väillä nuuhkimassa Emäntä-Tontun etukäteen saamia synttärikukkia. Niissä vain on niin hyvä tuoksu. Kesä, juhla, aurinko....

Näin minä kyllä Emäntä-Tontunkin niitä nuuhkivan, samoin ikkunalaudalla olevaa vaaleanpunaista hyasinttia. Toinen on Isäntä-Tontun pöydällä ja kolmen sinisen hyasintin asetelma makuuhuoneen ikkunalla. Amaryllikset ja ritarinkukat eivät taida jouluksi kukkia, mutta onhan noita jouluruusuja.

PC040004.jpg

Punaisia. :) Niitä on kaksi ja lisää nuppuja on siinä sekä valkoisessakin.

Eilen täällä leivottiin pannukakkuja, kuulema maailman parhaita. Ja kyllä ne hyviä olivatkin. Kävin salaa maistamassa heti, kun heidän silmänsä vältti. Maailman parhaat taatelikakutkin leivottiin, vaikka yksi pikkuruinen kullanvärinen rengasvuoka onkin jemmassa jossain hyvässä paikassa. Siihen olisi tehty tuliaiskakkuja, muttei sitten tänä vuonna, kun sitä vuokaa ei löytynyt. Pitäisi kuulema vielä leipoa kaikki muut joulukakut, kakkupohja ja appelsiinitortut, mutta kun aina on olevinaan jotain muuta. Viime yön Emäntä-Tonttu taas kasvatti hiiriperhettä, kun ne piti saada matkaan ajoissa ennen joulua.

Täällä on joku, joka laittaa kaikki vähän sinne ja tänne ja sitten niitä saa etsiä välillä viikkotolkulla. Vihdoin viimein vaaleanpunakelloinen kerniliina löytyi ja pääsi köökin pöydälle. Hukassa olleet parsin- ja kanavaneulakin pääsivät takaisin paikoilleen.

Jokohan isäntäväki lähtee tänään katsomaan, josko Joulupukin Piilopirtille olisi tehty jälkeä, että sinne pääsisi käymään lumikengillä? Niillä on helpompi nyt kulkea kuin metsäsuksilla, joiden voitelu voi olla vaikeaa. Aikovat viedä sinne pari mukia ja ensi vuoden kalenterin ja katsoa, että paikat ovat kunnossa. Siellä saa olla aivan keskellä luontoa ihan rauhassa ja hiljaisuudessa. Eivät he sinne tänä jouluna mene, koska Tonttu-Nelonen tulee torstaina tänne joulunviettoon pariksi viikoksi. Siksi siellä pitäisikin käydä ennen sitä. Ja minä menen varmana mukaan! Hyppään repun sivutaskuun ja katselen, näkyykö näädän, pupun, ketun, bambien, hirvien, riekkojen ja muiden eläinten jälkiä. Tai tonttujen....

lupaa

arviiti2.jpg

20. joulukuuta 2016

PA150017.jpg

Lokakuun puolivälissä ilmestyi lisää valoja nurkkiin, lahjoja paketoitiin jne.

PA150006.jpg

Mökki- ja kotatontun kanssa teimme pikkuruisia satseja puolukkasurvosta ja söimme sitä pikkulusikoillamme. Siellä kun on punainen astiasto, joka on ihan vain meidän käytössämme.

vko%2042-2016%20kettu.jpg

Emäntä-Tonttu vei ketuille ruokaa yhden kuusen alle, mutta kun sinne yhtenä yönä

vko%2042-2016%20bambi.jpg

tuli bambikin kertomaan, että tarttis saada jo ruokintakaukalo, niin Joulupukki alkoi rakentaa sitä. Vanha kun lahosi paikoilleen.

PA310058.jpg

Lumi tuli ja maailma valkeni.

Eilen isäntäväki ei voinut mennä mihinkään lumikenkäilemään, kun Emäntä-Tonttukin heräsi yön puuhailujen jälkeen vasta viisi vaille puolenpäivän. Oli mennyt nukkumaan vasta aamuneljältä, kun sai viimeisen paketin valmiiksi.

Sitten päivä kuluikin Joulutuvan pihalla ja rannoilla, kun vieras poro tuli sinne loikoilemaan ja yritti koko ajan päästä syömään bambien syöttökaukalolle. Joulupukki ruokkii omat lemmikkinsä, toiset saavat ruokkia omansa. :)

Eilen kuulin, että tänne tulee taas uusia tonttuja. Meillekin varmaan joudutaan pian rakentamaan ihan oma Tonttula. Millainen se mahtaisi ollakaan? Olisiko siellä meille omat sängyt ja astiat, matot ja muut? No, kyllä minulle kelpaa tuo köökin hylly ja tirsatkin voi siinä vedellä, jollei viitsi mennä toiseen huoneeseen kehtoon nukkumaan. Sen Emäntä-Tonttu sai viisivuotiaana enoltaan.

Joulukorttioveen on tullut jo 22 joulukorttia ja niistä kolme on itse tehtyjä. Emäntä-Tonttu näytti äsken raapustavan jotain paperinpalan taakse. Luulen, että se oli se pikkuruno, joka tulee tännekin jouluaattona.

Tämä päivä näyttää surullisen harmaalta ja vetiseltä. Emäntä-Tonttu sammutti jäälinnan valot jo illalla, ettei hän näe, kun sen seinät romahtavat alas......sniff.... Tai ehkä lumienkelit pitävät linnaa pystyssä siihen asti, että tulee pakkasta. (Ei hän ole uskaltanut vielä katsoa ulos ikkunastakaan, että onko se vielä pystyssä!) Mutta ei jouluviikon kuulu olla märkä ja vetinen, vaan luminen ja pakkasen pitäisi paukkua!

Jäämme siis odottelemaan kylmän tuulen tuiverrusta ja pakkasen kiristymistä!

Toivossa eläen

arviiti2.jpg

21. joulukuuta 2016

PA310055.jpg

Marraskuussa lintujen talviruokinta oli jo menossa ja punatulkut tulivat kertomaan lumimyräköistä.

PB040001.jpg

Pakkanen alkoi jäädyttää veden kansia.

PB070002.jpg

Tänne alkoi ilmestyä pikkuhiljaa lisää koristeita.

PB070004.jpg

Kaikilla ei ollut silloin vielä omaa paikkaansa, mutta suunnitelmia sitäkin enemmän.

PB090002.jpg

Marraskuun puolivälissä sininen hämärä lisääntyi.

PC120004.jpg

Lintulaudalla ja -talossa on kova kuhina. Punatulkkuja, sini-, tali-, hömö- ja lapintiaisia, viime viikolla oli kaksi urpiaistakin. Tuo kuva on otettu viime viikolla, kun vielä oli lunta oksilla.

Isäntä-Tonttu katsoi eilisaamuna jäälinnan raunioita takapihalla. Olivat seinät yhä pystyssä. Aamupäivällä hän kävi niitä katsomassa ja sanoi siellä olevan nyrkinmentäviä aukkoja jäätiilien välissä.

Emäntä-Tonttu ei uskaltanut vieläkään katsoa, alkoi leipoa. Juotti hedelmiä kipossa pari tuntia ja teki sitten hedelmäkakun ja täytekakkupohjan. Huomasi, että kakunkoristeet ovat yhä tekemättä, mutta ehtiihän tässä, tuumasi hän.  Jatkoi keittiönpöytää yhdellä jatkopalalla joulua varten ja vaihtoi pöytäliinan, järjesteli kynttilöitä ja kukkia. Nuuhki hyasintteja.

PC200009.jpg

Vihdoin myöhään iltapäivällä hän otti kepin avukseen, että pysyy jäisellä pihalla pystyssä ja käveli takapihalle katsomaan. Seinät pysyvät kasassa, koska kaikki jäätiilet ovat laihtuneet yhtä paljon, joten mikään ylempi ei paina alempaa liikaa. Mutta kyllä ne ovat surkea näky. Silti hän sytytti siihen valot ja pimeässä ei niin huomaa niitä aukkoja. Jos tulee lumiukkokelejä, hän aikoo paikata linnanrauniot. Jos se pysyy silloin vielä pystyssä. Ja tekee lisää tiiliä, että voi tehdä uusia kerroksia sulaneiden jatkoksi.

Mielessään hän jo teki kolmiomaisia muotteja, joihin voisi latoa tiilet ja sitten roiskia vettä lisäksi, jotta siitä tulisi sileä seinäke.

PC200011.jpg

Illalla Emäntä-Tonttu alkoi pyöritellä käsissään servettejä ja niistä tuli kukkia. Hän kahlasi pihan lumikinoksissa ja haki pari kuusenoksaa, joihin kiinnitti ne.

Taitaa Piilopirtin lumikenkäilyt jäädä tekemättä, kun on jäätä joka paikassa ja kuka ties lämmin sää sulatti suotakin ja ne ojat, jotka ovat matkalla. Paras olla varovainen ja odottaa parempia ilmoja.

♪♫...Kolme yötä jouluun on, laskin itse aivan äsken....♫♪

arviiti2.jpg

22. joulukuuta 2016

PB190003.jpg

Marraskuun lopulla takapihalle alkoi nousta rauniolinna jäätiilistä ja lumesta.

PB190002.jpg

Sokkelissa on ollut jo kolmet lumienkelit, kun entiset putoavat pois ja uusia tehdään aina sään salliessa. Tosin jouluna taidetaan käyttää taas sitä kylppärilumijuttua hyväksi eli tehdään itse nuoskalunta.

PB190006.jpg

Tämä lumienkeli sai seistä paikoillaan tosi pitkään, kunnes vesisade kaatoi sen ja siivet lensivät pois. Emäntä-Tonttu nosti sen pystyyn lumitytöksi, mutta siltäkin lähti vesisateessa pää ja ylävartalo, joten siitä on jäljellä enää hameosa.

PB250044.jpg

Lunta satoi yhtenään ja tikapuutkin saivat kauniin lumikuorrutuksen. Nyt siitä ei ole tietoakaan. ;(

PB250005.jpg?1481038085

Pikkujouluksi kuusi tuotiin sisään ja koristeltiin ja siitä lähtien se on valaissut muuten niin pimeää ovinurkkaa takan vieressä. Ja on siinä Nuutinpäivään asti. Minulla on siis hyvä piilopaikka, kun haluan mennä piiloon tai nokosille kesken päivän. ;)

Eilen postitonttu toi lisää joulukortteja oven koristeeksi ja yhdessä kuoressa oli mukana Emäntä-Tontun mieleinen avaimenperä valolla, kun se oli purppuranvärinen ja siinä on bling-blingiä.

PC210002.jpg?1482356135

Kaikki mikä kimaltaa......

Illalla hän pakkasi neilikkaoksat sellofaaniin, koristeli sen rusetein ja joulupalloin sekä laittoi mukaan joulukortin, ihan vieraalla kielellä kirjoitetun. Pääsen kuulema mukaan tänään, kun se viedään jollekin.

Minua jännittää muutenkin tämä päivä, kun olen katsellut ulos ja kuunnellut radiosta joululaulujen välissä olleita tiedotteita. Siellä taitaa olla liukasta, joten mitenkähän se Isäntä-Tontun auto oikein selviää tästä päivästä? Hyvin varmaan, ei Emäntä-Tonttu lähtisi ajamaan, jos olisi liian huono keli. Hän kun sanoo, ettei liian huonoa keliä olekaan, vaan vauhti pitää sovittaa kelin mukaan. Ehkä minä uskallan nukkua takapenkillä. Siellä on uudet huovatkin pehmikkeenä ja lämmikkeenä.

arviiti2.jpg

23. joulukuuta 2016

Vähiin käy ennenkuin loppuu. On toiseksi viimeisen luukun vuoro. Tai voihan olla, että vielä sen jälkeenkin raapustan jotain. Ei sitä koskaan tiedä.

Eilisaamuna lähdimme matkaan. Ensin kävimme Jari-Tontun entisessä kodissa moikkaamassa väkeä. Ajoimme ja ajoimme ja Emäntä-Tonttu ihmetteli, missä ne huonot kelit ovat, joita netin tiesääpalvelu sanoi olevan. Kaarsimme erääseen pihaan ja ne servettikukat vietiin puuhakkaalle Tyttö-Tontulle. Saimme vastalahjaksi erikoisia vaaleita pipareita. En voi kuvaa näyttää, kun ne syötiin jo....  *slurpsss*

PC220001.jpg

Tässä minä istun siellä, missä odotimme jotain autoa. Olimme jo käyneet jossain marketissa, somassa kahvilassa ja Ebban ja Erkin luona.

22.12.2016%20Arviiti%20Sirkassa.jpg

Siellä oli tosi korkea kuusi! Ja lentokoneita ja busseja meni kuin suuremmassakin kaupungissa.

22.12.2016%20Arviiti%20katselee%20Levi%C

Siinä on korkea mäki. Sen reunassa mutkamäkeilijät marraskuussa menivät vauhdilla alas.

22.12.2016%20Onnibus%20saapuu.jpg

Kylmä tuuli puhalsi, -2ºC näytti mittari ja vihdoin Tonttu-Nelonen saapui. Voi sitä onnea!♥

PC220003.jpg

Illalla kukkatehdas lähti taas käyntiin ja 10 neilikkaa syntyi. Minäkin vähän autoin ryttäämään niitä sopiviksi palleroiksi. Ne vietiin yhdelle pöydälle, josta saajat ne näkevät ja hakevat.

Sitten Emäntä-Tonttu alkoi vispata ja vatkata, sekoittaa ja maistella. Pöydälle ilmestyi banaanimössöä, johon sekoitettiin kanelia ja vaniljakreemivahvisteista kermavaahtoa. Hän leikkasi kakkupohjan kolmeen osaan, kostutti sen jollain veden, vanilja-aromin ja Cointreaun -vaimikäsenytolikaan- sekoituksella. Ekaan väliin tuli se banaanimössö, toiseen kermavaahdon ja appelsiinimarmeladin sekoitusta. Mutta sitten hän jätti sen kesken! Laittoi kannen päälle, pani sen jääkaappiin ja sanoi jatkavansa illalla. Mitä, mitä? Ihan varmasti jätti sen keskentekoiseksi siksi, ettemme pääse sitä syömään, kun hän lähti taas tien päälle ja me miehet jäimme kotimiehiksi. Eikö olekin ilkeästi tehty? Emme me sitä kaikkea olisi syöneet. Olisimme ainakin pienen palasen jättäneet hänelle. :)))) No, onhan se kyllä hänen synttärikakkunsa, joten kai se nyt menettelee.... tämän kerran. ;)

Huomenna tekin näette, millaisella kakulla pääsemme herkuttelemaan tänä jouluna.

Mutta nyt lähden seurustelemaan Tonttu-Nelosen kanssa ja vaihtamaan kuulumisia.

arviiti2.jpg

24. joulukuuta 2016

Nyt se sitten on, jouluaatto, kauan odotettu ja kaivattu!

Eilen Emäntä-Tonttu tuli vihdoin illansuussa kotiin ja teki sen kakun valmiiksi. Sitten sitä syötiin porukalla.

PC230003.jpg

Tuossa oli ne vuodet, mutta ne jo syötiin pois, ettei kukaan näe niitä. ;)

Sitten käytiin hautausmaalla katsomassa, että kaikki 15 kynttilää ovat syttyneet ja palavat kunnolla. Ja taivaalla alkoi oikea värinäytelmä, kun revontulet alkoivat venytellä vanojaan, laittaa niitä haitariksi ja kiemuroiksi. Emäntä- Tonttu väitti, että se taivaan ilotulitus oli hänen syntymäpäivänsä kunniaksi. ;)

Illemmalla poronpaisti laitettiin uuniin ja sitä vahdittiin kellon ja mittarin kanssa. Ei täällä mitään punaisia lihoja syödä. Kypsää sen olla pitää! Onneksi Posti-Tonttu toi vähän aikaa sitten karpalohyytelöä. Se on oiva lisä poronpaistin kanssa.

Emäntä-Tonttu on niin väsynyt kaikesta ajamisesta ja muusta, että piparitaikina ja aprikoositortut ovat tekemättä. Mutta onhan tässä aikaa. Kunhan saavat nuo kakutkin ensin syötyä ja hän saa levättyä, niin kyllä ne vielä tänne ilmestyvät. Joulu on joulu ilman pipareita tai torttujakin ja niitä voi leipoa milloin haluaa.

Keittiönpöytä on kyllä niin täynnä kukkia ja kynttilöitä, että mahtaako sinne ruokaa mahtuakaan? Näkyy tuolla olevan kolmea laatikkoa ja rosollia. Silti seuraavaksi aiotaan tehdä siskonmakkarakeittoa, kun se vain on niin hyvää. Yleensä täällä syödään lempiruokia jouluna, eikä niinkään ns. jouluruokia.

Tämän päivän ohjelmasta tiedän vain sen, että bambit käydään ruokkimassa iltapäivällä ja sitten mennään uudestaan hautausmaalle. Keskiyöllä on yökävelyn aika, perinteisesti. Silloin kuunnellaan jouluyön hiljaisuutta.

Mutta nyt lakkaan naputtelemasta tätä tiestikkaa, ettei Emäntä-Tonttu herää liian aikaisin. Antaa nukkua. Jos sitten puolilta päivin käyn potkimassa hänet hereille. Hän aikoo lukea jouluna niin paljon kuin ehtii ja jossain välissä on tarkoitus koota yksi palapeli seinätauluksi.

Rauhallista joulua kaikille toivottaa

arviiti2.jpg

 

 

 


Free Visits Counter