Reseptit joulukalenteriluukuistani vuodelta 2002
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Mustaherukkaglögi
n. 1,7 l
5 dl vettä
1 pss glögimaustetta
2 dl fariinisokeria
1 l vahvaa mustaherukkateetä
2 dl vahvaa mustaherukkamehua
 
Sekoita vesi, mausteet ja fariinisokeri, kuumenna kiehuvaksi ja jätä hautumaan 30 minuutiksi.
Suodata tai hauduta tee, siivilöi mausteliemi sen joukkoon ja mausta mustaherukkamehulla. Kuumenna ja tarjoa rusinoiden ja mantelisuikaleiden kanssa.
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Appelsiinisuklaa mikrossa
 
n. 25 palaa
220 gr tummaa suklaata
2,5 rkl öljyä
1 appelsiinin raastettu kuori
3 dl kaurahiutaleita
 
Paloittele suklaa pieniksi paloiksi ja pane mikroon sopivaan kulhoon. Sulata suklaata täydellä teholla 1,5 - 2 min mikrossa. Lisää öljy, raastettu appelsiininkuori sekä morttelissa hienonnetut kaurahiutaleet. Sekoita aineet hyvin keskenään ja nosta nokareina leivinpaperin päälle kovettumaan.
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Marinoitu tuorejuusto
 
200 gr tuoretta lampaan- tai vuohenjuustoa
2-3 kuorittua valkosipulin kynttä
muutama musta oliivi
1 tl Provencen yrttisekoitusta
oliiviöljyä
 
Viipaloi juusto ja pane se kannelliseen lasitölkkiin kerroksittain suikaloitujen valkosipulin kynsien ja yrttimausteiden kanssa. Kaada päälle niin paljon oliiviöljyä, että juusto peittyy. Pane kansi kiinni ja tölkki jääkaappiin noin 3 viikoksi. Siinä ajassa juusto maustuu sopivasti.
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 

Samettinen uunipuuro 

 

5-6 annosta

1,5-2 dl rouhittuja ohrasuurimoita

1 tl suolaa

1,5 l maitoa tai 1 l maitoa ja 0,5 l vettä

voita

 

Pane suurimot voideltuun vuokaan, ripottele pinnalle suola ja lisää maito. Pane pinnalle muutama voinokare. Laita vuoan päälle aluksi kansi, mutta poista se loppukypsennyksen ajaksi, jotta puuron pinta kuorettuu rapean ruskeaksi. Kypsennä puuroa 120 asteessa ainakin 3-4 h tai yön yli 100-asteisessa uunissa. Sekoittele muutaman kerran kypsennyksen alkuvaiheessa.

 

http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif

 
Jouluruukku
 
6-8 annosta
 
0,5 kg porkkanoita
0,5 kg lanttua
200 gr selleriä
2 isoa sipulia
0,5 rkl suolaa
2 tl timjamia
1 tl salviaa
1 tl rosmariinia
0,5 tl mustapippuria
2 dl kuohukermaa
1 rkl vehnäjauhoja
200 gr punaleimaemmentalia
 
Kuori kasvikset ja leikkaa hyvin ohuiksi viipaleiksi. Yhdistä suola ja mausteet keskenään. Kaada kerma kattilaan, lisää jauhot ja kuumenna sekoittaen. Lisää raastettu juusto ja sekoita, kunnes juusto on sulanut. Lado kasvisviipaleet kerroksittain voideltuun 2 l:n uuninkestävään saviruukkuun tai vuokaan. Ripottele mausteseosta ja kaada juustokastiketta kerrosten väliin. Peitä astia kannella tai alumiinifoliolla. Kypsennä 175 asteessa n. 2,5 h. Poista kansi tai folio kypsentämisen loppuvaiheessa, jotta pinta saa väriä. Tarjoa joulukinkun kanssa.
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Brysselin porkkanarengas
 
4 hengelle
4 kypsää porkkanaa raastettuna
2 rkl hienonnettua sipulia
2 rkl voisulaa tai margariinia
2 munaa vatkattuna
1 rkl vehnäjauhoja
1,5 dl maitoa
0,5 tl suolaa
ripaus musta- tai valkopippuria
ripaus rakuunaa
Lisäksi:
200 gr keitettyjä ruusukaaleja
 
Sekoita ainekset taikinaksi käsin tai koneella. Kaada seos voideltuun rengasvuokaan. Paista 225-asteisessa uunissa n. 30 minuuttia.
Kumoa tarjoiluvadille ja korista ruusukaaleilla. Tarjoa liharuoan kanssa tai pääruoaksi paahtoleivän ja yrttivoin kanssa.
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Hedelmäinen joulukakku
 
200 gr voita tai margariinia
2 dl sokeria
3 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
n. 20 kpl punaisia ja vihreitä kirsikoita
1 dl rusinoita
2 rkl konjakkia tai madeiraa
50-65 gr sukaatteja ja/tai kuivattuja hedelmäpaloja
ja/tai pilkottuja marmeladikaramellejä
1,5 dl manteli- tai pähkinärouhetta
2 riviä rouhittua taloussuklaata
1 tl kardemummaa
0,5 tl kanelia
ripaus jauhettua inkivääriä ja pomeranssinkuorta
 
1. Sekoittele rusinat ja hedelmäpalat maustumaan konjakkiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Paloittele kirsikat. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe, rusinat, kirsikat, hedelmät ja mantelirouhe sekä suklaa ja mausteet.
2. Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen välillä voimakkaasti vatkaten. Lisää vanilliinisokeri ja jauhot kaikkine mausteineen. Sekoita hyvin.
3. Nostele taikina lusikalla hyvin voideltuun ja korppujauhotettuun suureen rengasvuokaan (1,5-2 l) tai kahteen pieneen. Paista 175 asteessa  uunin alaosassa runsas tunti. Pienten kakkujen paistoaika on hieman lyhyempi. Kokeile kypsyyttä tikulla.
4. Kumoa kakku hiukan jäähtyneenä. Kääri se kylmänä alumiinifolioon ja pidä kylmässä. Se säilyy hyvin neljäkin viikkoa.
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Inga Aaltosen mallasleipä
6-8 kpl
 
6 dl mallasmäskiä
n. 4 dl piimää
2-3 tl suolaa
1 dl siirappia
50 gr hiivaa
4-5 dl ruisjauhoja
12-16 dl vehnäjauhoja
100 gr pehmeää voita tai marg. tai 0,5 dl rypsiöljyä
 
1. Lisää mäskiin haalea piimä, suola, siirappi ja murennettu hiiva. Alusta ruis- ja vehnäjauhoilla melko napakaksi taikinaksi. Osan vehnäjauhoista voit korvata hiivaleipäjauhoilla. Lisää lopuksi rasva.
2. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä vedottomassa paikassa huoneenlämmössä.
3. Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotetulla pöydällä. Leivo taikinasta 6-8 pientä pyöreää limppua. Yhdelle pellille sopii 2-3 leipää kerralla. Anna kohota leivinpaperin päällä.
4. Pistä kohonneen leivän pintaan kevyesti muutama reikä haarukalla. Paista 175-200 asteessa leipien koosta ja uunin tehosta riippuen 40-60 min. Jos haluat pintaan kiillon, sivele leipiä kypsymisen loppupuolella kiehautetulla siirappivedellä. Kypsän leivän pohja kumahtaa sormella koputettaessa.
5. Jäähdytä leivät ritilällä, niin leipä jäähtyy myös pohjasta. Peitä leivät voipaperilla ja puhtaalla liinalla.
 
Leipä säilyy hyvin viileässä ja kuukausia pakastimessa.
Mäskiä jää valmistaessasi joulukaljaa maltaista. Vain leipää varten mukavasti pehmenneet maltaat saat kaatamalla 6 dl kuumaa vettä 3 dl kaljamaltaiden päälle. Anna turvota vähintään tunnin ajan.
Ohje on ollut monessa lehdessä, mutta tähän kopioin sen kirjasta Joulu, joulu armas aika; Ritva Lehmusoksa.

 http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif

Marinoidut valkosipulinkynnet

3-4- kokonaista valkosipulia
vettä

Liemi:
1,5 dl etikkaa
1 dl vettä
1,5 dl sokeria
pala inkivääriä
6-8 musta/valkopippuria
1 laakerinlehti
1 tl suolaa

0,5 dl öljyä
oreganoa

Kiehauta valkosipulit ja kuori kynnet.
Kiehauta liemen aiheet ilman öljyä ja oreganoa.
Lisää joukkoon valkosipulin kynnet ja anna kiehua viisi minuuttia.
Siirrä kynnet tölkkeihin, poista liemestä mausteet ja kaada myös se tölkkeihin.
Lisää myös öljy ja oregano.
Anna maustua viikon verran välillä ravistellen. 
 

  http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif

Joulun hiekkakakku
 

2 kakkua, pitkä vuoka 8-10 dl

300 gr voita
3 dl vehnäjauhoja
2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
6 munaa
3 dl sokeria
3 rkl konjakkia

Pehmeään voihin sekoitetaan molemmat jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
Munat ja sokeri vaahdotetaan erikseen ja vaahto lisätään vähitellen voi-jauhoseokseen koko ajan vatkaten.
Lisätään konjakki. Se antaa kakulle kuohkeutta sekä hienon aromin.
Sekoitetaan hyvin. Taikina jaetaan voideltuihin jauhotettuihin vuokiin ja tasoitetaan niihin niin, että keskelle taikinaa tehdään lusikalla matala syvennys.
175 astetta noin 50 min.
Kakut saavat jäähtyä hieman vuoissaan ennenkuin ne kumotaan pois.
Kakut jäähdytetään liinalla foliolla tai vuoalla peitettyinä. Näin kakuista tulee mehevämpiä.
Sopivat pakastettaviksi parin viikon ajaksi.

http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif

Keihäsen Kalevin joulusinappi
 
4 dl kermaa
4 dl sinappijauhoa
4 dl sokeria
2 tl perunajauhoa
7 munaa

Aineet kiehautetaan. Vatkataan kylmäksi ja maustetaan:
2 rkl etikkaa
2 tl currya
2 tl suolaa

Mikäli laitat sokeria vain 3,25 dl, voit nyt maustaa 2 rkl:lla siirappia ja 2 rkl:lla konjakkia.
 
Sekoita puuhaarukalla parhaassa kattilassasi (siinä, jossa puurokaan ei pala pohjaan) kerma, sinappijauho, sokeri, perunajauhot ja munat. Kiehauta hiljalleen (nelosella) koko ajan sekoittaen. Laita kattila kylmään veteen (vaikka toisen kattilan päälle) ja vatkaa (itse siivilöin seoksen ensin varmuuden vuoksi) seos kylmäksi.
Lisää etikka, curry ja suola hyvin sekoittaen.
Purkita.
Maultaan vastaa dijonia. Tujua on.... vatkatessa tarvitsee melkein suojalasit.:)
Maku paranee vanhetessaan. Säilyy pitkään jääkaapissa.
 

http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif

Joulupiparkakut
70-100 kpl

250 gr voita tai margariinia
200 gr (2 1/4 dl) sokeria
1 muna
100 gr (3/4 dl) siirappia
2 tl kanelia 
1 tl inkivääriä
1,5 tl neilikkaa
2 tl pomeranssin kuorta
1,5 tl soodaa
400 gr (6 dl) vehnäjauhoja 

Aineet mitataan. Siirappi ja mausteet kiehautetaan ja seos saa jäähtyä lämpimäksi. Voi ja sokeri vaahdotetaan. Voivaahtoon lisätään siirappiseos ja muna voimakkaasti vatkaten sekä viimeiseksi sooda ja vehnäjauhot. Taikina saa seistä seuraavaan päivään, jolloin se kaulitaan 2-4 mm:n paksuiseksi levyksi. Siitä otetaan muotilla piparkakkuja, jotka paistetaan 200 asteessa 5-8 minuuttia.

Yleensä olen tehnyt taikinan ja pakastanut sen ja leiponut sitten, kun on ollut sopivasti aikaa.  Tällä ohjeella ne on leivottu jo 30 vuotta, joten ohje on hyväksi havaittu ja maistettu. :)
Piparkakut voi koristella valkuaissokerikuorrutuksella.
 
 
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif

Luumuleipä leipäkoneella
 
 2 dl vettä
3/4 dl luumusosetta tai -marmeladia
2 rkl öljyä
3/4 tl suolaa
1 rkl rouhittua fenkolia
0,5 tl inkivääriä
1 dl grahamjauhoja
4,5 dl erikoisvehnäjauhoja
1,5 tl kuivahiivaa tai 10 gr tuoretta hiivaa

Jos käytät tuoretta hiivaa, murenna se jauhojen pinnalle.
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
Poronpaisti
 
Hiero lihan pintaan suolaa ja valkopippuria, timjamia, katajanmarjoja, viherpippuria tai muuta mieleistäsi maustetta jo edellisenä päivänä.
Pistä paistolämpömittari paksuimpaan lihakseen ja paisti 250 asteiseen uuniin 15 minuutiksi, jotta pinta kuortuu ja pitää mehut ja maut sisällään. Alenna lämpö 125 asteeseen. Noin neljäkiloinen paisti vie aikaa noin 1,5 h ja mittari näyttää 60 astetta, jolloin liha on punertavaa (medium). 65:ssa  asteessa liha on kypsä, mutta vielä mehevä.
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Isoisoäidin katajanmarjakalja
Tähän käytetään tummiksi kypsyneitä kuivattuja katajanmarjoja
 
1,5 dl katajanmarjoja
2 dl humaloita
1 dl siirappia
6 l vettä
1 tl hiivaa
 
Keitä katajanmarjoja, humaloita ja vettä 10 minuuttia. Jäähdytä lieden reunalla haaleaksi ja siivilöi juoma kankaalla vuoratun siivilän läpi kuulaaksi.
Lisää siirappi ja haaleaan vesitilkkaan sekoitettu hiiva.
Jätä juoma peitettynä käymään huoneen lämpöön 2-4 päiväksi, pullota se ja pidä pulloja kellarissa.
Juoma on valmista 2-3 päivässä. Se säilyy raikkaana 2-3 viikkoa.
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Piparikuorrutteita
 
Suklaakuorrutus: Sulata taloussuklaata vesihauteessa tai mikrossa. Sekoita tasaiseksi ja valuta paperitötteröön. Anna jäähtyä hetki, leikkaa tötterön kärki auki ja pursota pipareille.
Sokerikuorrutus: Sekoita tomusokeriin tipottain vettä. Lisää pari tippaa sitruunamehua. Lusikoi paperitötteröön, leikkaa kärki auki ja pursota ohuena nauhana pipareille.
Värillinen sokerikuorrutus: Laita sokerikuorrutusta kuppiin, tipauta pari tippaa karamelliväriä koko ajan sekoittaen. Lisää väriä tipottain, jos haluat voimakkaamman värisävyn.
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
  
Munajuusto
 
2 l maitoa
0,5 l piimää
purkillinen kermaviiliä
3 munaa
voita
suolaa
kuivattua tai tuoretta timjamia tai mitä tahansa muuta yrttiä
 
Vispaa maito, piimä, kermaviili ja munat sekaisin kattilassa ja nosta se hellalle. Kuumenna ja sekoittele keitosta hiljalleen siihen asti, kunnes hera irtoaa. Silloin kattilassa näyttää olevan valkoisia kokkareita kirkkaan liemen seassa. Nosta kattila nyt lämpimään paikkaan.
Vuoraa muotti tai lävikkö harsokankaalla ja nosta sen pohjalle kerros juustomassaa reikäkauhalla. Vuole päälle muutama voinokare, ripota varovasti  suolaa ja vielä varovaisemmin timjamia. Sitten taas kerros massaa jne. Käännä kankaan reunat muotin päälle ja pane kaiken kukkuraksi paino.
Kun kaikki neste on valunut pois, vie juusto kylmään ja ota muotista tarjolle tuotaessa. 
 Ohje Mysi Lahtisen kirjasta Joulun aikaan     
   http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
Maailman paras taatelikakku
Ohje Liisa Hynninen, Urjala
 
1 pkt taateleita
2 dl sokeria
2 dl vettä
200 gr voita tai margariinia
2 munaa
1 dl voimakasta kahvijuomaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria 
 
Taatelit keitetään kattilassa soseeksi veden ja sokerin kanssa. Lisätään voi ja annetaan sen sulaa seokseen. Vaahdotetaan vaaleaksi ja haaleaksi. Lisätään munat voimakkaasti vatkaten. Tosivahva kahvi ja jauhot sekoitetaan joukkoon.
Paistetaan leivitetyssä rengasvuoassa 175 asteisessa uunissa 1h15min.
 
Itse leivitän kookoshiutaleilla.  Halutessaan voi tarjolle tuotaessa koristella tomusokerilla, piparkakkukuorrutteella ja suklaalastuilla tai
-rouheella tai suklaakahvipavuilla.
 
Tämän reseptin Se Jokin on nimenomaan tuo vahva kahvi. Sain ohjeen Raumalla työtoveriltani Siljalta vuonna 1975. Hänen mukaansa "...jokaikise raumlaise naise täyty osat tehd taatelkakkuu ja öörfliitei.." Siitä lähtien tämä maukas kakku on kuulunut jouluumme ja teen sitä joskus muulloinkin, mutta varsinkin perhejuhliin.
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Arabialainen maustekakku

200 gr sulatettua voita tai margariinia
4 dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaota
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 dl pähkinä- tai mantelirouhetta
1/2 tl soodaa
1/2 tl leivinjauhetta
2 dl mehua, vettä, maitoa tai kermaa mieltymystesi mukaan
 
Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi, lisää sulatettu ja jäähtynyt rasva.
Sekoita loput kuivat aineet taikinan joukkoon ja lopuksi neste.
 
+175ºC  ~ 1 tunti
 
Voi kuorruttaa sulatetulla tummalla suklaalla tai piparikuorrutteella.
                                                               
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
Allergikkojen iloksi maidoton, gluteeniton, munaton pipariohje
 
100 gr margariinia
0,5 dl sokeria
3/4 dl siirappia
1 tl kardemummaa
1 tl kanelia
0,5 dl vettä
0,5 tl soodaa
1/4 tl suolaa
4,5 dl vähäproteiinista leipäjauhoseosta
 
Vatkaa margariini, sokeri, siirappi, kardemumma ja kaneli vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vesi vatkaten. Sekoita keskenään sooda, suola ja leipäjauhoseos. Siivilöi seos taikinan joukkoon. Anna taikinan kovettua pari tuntia jääkaapissa. Kauli taikinasta gluteenittomalla jauholla jauhotetulla leivinpöydällä ohut levy. Ota siitä piparkakkumuotilla kakkuja ja paista niitä 200 asteen lämmössä noin 10 min.
 
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Joulukalja
 
5 l vettä
3 dl maltaita
3 dl sokeria
1 tl hiivaa
 
1. Sekoita yhteen noin puolet vedestä, maltaat ja sokeri. Kuumenna hitaasti ja anna poreilla liedellä kymmenisen minuuttia.
2. Lisää kylmä vesi ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva. Anna kaljan käydä yön yli huoneenlämmössä.
3. Siivilöi ja pullota kalja. Ota talteen mäski mallasleipää varten. Pidä kalja kylmässä. Kalja on valmis juotavaksi parin päivän kuluttua.
 
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Monen sortin pikkuleivät
 
200 gr voita tai margariinia
2 dl sokeria
1 muna
5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
 
Hiero voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna.
Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhot taikinaan. Jos taikina tuntuu liian pehmeältä, älä lisää jauhoja, vaan anna taikinan kovettua hetki jääkaapissa!
Paista pikkuleivät 200 asteisessa uunissa.
Vaihtoehtoja:
- lisää taikinaan ½ tl kardemummaa
- lisää taikinaan 1 tl vaniljasokeria
- lisää taikinaan 50 gr rouhittua taloussuklaata. Pyöritä taikinasta pieniä pallosia ja litistä ne kämmenellä mataliksi kakuiksi. Ripota päälle raesokeria.
- suikaloi 1 dl rusinoita ja lisää taikinaan
- paista taikinasta sydämenmuotoisia pikkuleipiä. Sipaise joka toiselle sydämelle sulatettua suklaata tai kiinteää hilloa ja paina kaksi sydäntä vastakkain.
- jaa taikina kahteen osaan. Mausta toinen ruokalusikallisella kaakaojauhetta. Pyörittele molemmista taikinoista kaksi sormen paksuista tankoa. Pane tumma ja vaalea tanko vierekkäin leivinpöydälle. Nosta niiden päälle toiset tangot niin, että värit tulevat ristikkäin (vrt. shakkiruudut). Paina tangot kiinni toisiinsa. Leikkaa terävällä veitsellä puolen sentin paksuisia viipaleita.
- tee taikinasta parin sentin läpimittainen tanko. Litistä se noin viiden sentin levyiseksi. Paina sormella sen keskelle syvennys. Täytä se vadelma- tai pihlajanmarjahillolla. Kypsennä ja leikkaa kypsänä kapeiksi suikaleiksi.
- pyöritä taikinasta pieniä palloja. Paina niiden pintaan haarukan piikeillä ristikko.
 
  http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif
 
Maidottomat munattomat banaanilätyt
6 dl vettä
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl fariinisokeria
2 banaania
½ tl suolaa
(vaniljasokeria)
 
Jauhot sekoitetaan veteen, lisätään mausteet ja survotut banaanit. Annetaan turvota puolisen tuntia ja paistetaan joko lätty- tai tav. paistinpannulla.
Tarjotaan sopivan hillon, vispatun Beneviva-vaniljakastikkeen, kaneli-sokerin tai vaikka Tofuice-jäädykkeen kera.
11.03.2004 Kokeilin banaanin sijaan päärynää. Raastoin kaksinkertaiseen annokseen taikinaa neljä päärynää.
 
Suomalaisia joulureseptejä englanniksi 

Pellervon reseptejä
 
http://www.hellasmultimedia.com/webimages/christ-htm/lines/misc/lines-013.gif

 

 

 Sivu 2.

 

 Tämä sivu ja linkkien toimivuus tarkistettu 12.09.2012

Hit Counter
Hit Counter

29.10.2012